FCC-Segell-banner4
L’Ajuntament restaura el monument al Doctor Robert

Notícies

L’Ajuntament restaura el monument al Doctor Robert

bonart sitges - 11/05/18
La-Galeria-201602-recursBONART-180x180-Cervells
Els treballs de restauració i conservació preventiva del conjunt escultòric dedicat al Doctor Robert, ubicat a la plaça de l’Ajuntament, es preveu que durin entre 3 i 4 setmanes. L’objectiu de la intervenció és aturar el procés de degradació i preservar la bona conservació del monument.

L’Ajuntament de Sitges ha iniciat els treballs de restauració i conservació preventiva del monument al Doctor Robert amb l’objectiu de preservar i mantenir el patrimoni local de la via pública. L’actuació ha començat aquest dilluns amb la instal·lació de la bastida de 5 metres d’altura al voltant del pedestal i l’escultura creada l’any 1907 per l’escultor Josep Reynés. La intervenció s’allargarà entre tres i quatre setmanes. La conservadora i restauradora de Béns Cultural i Patrimoni Històric, Anna Gonzàlez, serà l’encarregada dels treballs de restauració per aturar el procés de degradació i envelliment prematur de l’obra.

Aquest conjunt escultòric, situat al jardinet de la plaça Ajuntament, presenta un estat de conservació dolent a causa del pas del temps, l’ambient marí i els canvis de temperatura i humitat dins l’espai enjardinat que genera un microclima que concentra factors de deteriorament biològic. El conjunt escultòric presenta brutícia superficial i també molt adherida al suport, en aparença de concrecions calcàries, i matèria orgànica en forma de molsa, fongs, líquens i excrements de petits animals. També presenta altres patologies en forma de crosta carbonatada a les capes de superfície del material petri” i microfissures i esquerdes que acceleren el procés d’envelliment i degradació de la pedra i el marbre.

La restauració és una operació delicada en què es combinen diferents processos amb materials químics diversos. El principal treball serà realitzat amb diferents tipus de neteja per eliminar la brutícia, mitjançant processos físico-mecànics i físico-químics. També es restauraran les parts malmeses amb materials compatibles amb la pedra original a base de calç natural, donat que tenen el mateix origen natural mineral, i es recuperarà la textura i les formes originals. Finalment, es protegirà amb un sistema hidròfug a base de nano partícules.

La regidora de Cultura, Tradicions i Festes, Rosa Tubau, assegura que “des de l’any 2017 l’Ajuntament de Sitges es va plantejar la necessitat de conservar aquesta peça que s’estava fent malbé i vam començar a treballar en aquest projecte. La restauració del monument al Doctor Robert forma part del programa per rehabilitar el patrimoni artístic local. Aquesta obra és la segona del parc escultòric de Sitges que es restaura després dels treballs de manteniment realitzats al canó del Baluard. En el marc d’aquest projecte també s’inclou la restauració de les pintures de la façana del Casino Prado”.

El monument al Doctor Robert és una estàtua a la vila de Sitges inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Aquest monument commemoratiu dedicat al Doctor Robert, consta d'un pedestal de pedra de Montjuic acabat en cornisa, damunt del qual hi ha la figura realitzada en marbre que representa el Dr. Robert assegut amb posició reflexiva. El monument va ser erigit per subscripció popular com a homenatge a Bartomeu Robert i Yarzábal (1842-1902), alcalde de Barcelona, que fou declarat fill predilecte de Sitges el 1899.

A la imatge, procès de restauració del monument al Doctor Robert.

Et poden
Interessar
...

817x88-HISTÒRIES-DE-L'ART-