FCC-Segell-banner4
La Grey presenta l\'últim treball de Ro Caminal

Exposicions

La Grey presenta l'últim treball de Ro Caminal

bonart tarragona - 11/09/18
Eude, genericq2w-MKl4
La Grey Espai de Creació Contemporània, carrer Sant Llorenç 3 de Tarragona, presenta del 15 de setembre al 12 d'octubre de 2018 la vídeo-instal·lació Si je te vole la mer de Ro Caminal.

Com explica Antonio Luque, "si hagués de catalogar Si je te vole la mer de Ro Caminal, el situaria en el camp dels epílegs, aquesta part final de certes obres literàries en què es dóna el desenllaç d'alguna acció no conclosa.

Però en el cas de Ro la referència és a una història d'un estat, plena de desencontres i incomprensions. Una duríssima història transcorreguda durant 132 anys: la colonització francesa d'Algèria. I que tot i el lapse de temps des del final de la mateixa és un episodi sense tancar al país del Magrib.

Si je te vole la mer ens trasllada a la Kasbah d'Alger a través d'imatges en càmera fixa que ens introdueix en els seus carrerons, el seu abandonament, en l'enfonsament de casa seva, però també en la vida dels seus habitants que ens va abordant en cada presa, acompanyats pel poema realitzat per l'artista i contestat per l'escriptor algerià Ahmed Chaabi. Un poema que segons Ro és: "un poema d'amor sobre la dominació i la desconfiança, sobretot el que volem conèixer en profunditat però que sabem impossible d'entendre en la seva totalitat. Sobre el que la Kasbah va representar ahir i el que és avui. Els seus mites i les seves realitats, i un futur incert que tots compartim sota l'amenaça de la globalització. "

Però he de comentar que és difícil despullar dels nostres prejudicis, que tot i el que diguem en públic, som més racistes i xenòfobs del que volem aparentar. Que és més fàcil veure a l'estranger i als països que no formen part de la nostra àrea cultural, com a llocs exòtics i als seus habitants com a éssers perillosos que intenten despullar-nos de "el nostre estat de benestar" sense objetarnos que moltes vegades aquest perill és causa de imposició de la nostra cultura en els països colonitzats, i a una descolonització igual de salvatge realitzada amb tiralínies sobre els mapes. A l'despullament de les riqueses d'aquests territoris que contemplàvem com a propis, i a la destrucció del mode de vida local. A la imposició d'un idioma que l'únic que intentava era demostrar la nostra aparent superioritat.

I tornant a l'inici, quan veig el vídeo de Ro, m'agradaria que aquest fos l'última conversa que tinguessin les dues parts, gairebé un cant per tancar les últimes ferides d'una història enverinada de promeses que mai es van realitzar i de dominacions no sol·licitades. Un epíleg que hem de llegir entre línies, per què és extraordinàriament extrapolable al nostre entorn".

A la imatge, fotograma de "Si je te vole la mer" de Ro Caminal.

Et poden
Interessar
...

970x250_appec2021