FCC-Segell-banner4
ArtsLibris 2019 reuneix a Barcelona cent expositors

Certàmens

ArtsLibris 2019 reuneix a Barcelona cent expositors

bonart barcelona - 15/03/19
Banner-Anastasia-180x180px_v1-catBaner_SantiMoix_Bonart_180x180
ArtsLibris és la convocatòria anual dedicada al llibre d'artista i el fotollibre de més envergadura del sud d'Europa, equiparable per escala i qualitat a esdeveniments com OffPrint, a la Sala de Turbines de la Tate Modern de Londres i La École National des Beaux Arts de París; Friends with Books, a la Hamburger Bahnhof de la Nationalgalerie de Berlín; i Press! Print! Publish!, al Stedelijk Museum d'Amsterdam. ArtsLibris és, a més, una de les deganes: el 2019 celebra la seva primera dècada d'existència, fita que denota una estabilitat i una consolidació que no abunden en aquest terreny. Amb motiu del desè aniversari, ArtsLibris col·labora amb les Guerrilla Girls i reedita una de les seves icòniques postals, entre d'altres intervencions.
ArtsLibris Barcelona tindrà lloc del 26 al 28 d'abril a l'Arts Santa Mònica, i reunirà més d'un centenar d'expositors, entre els quals molts d'internacionals, entre editorials, antiquaris, llibreries, institucions, fotògrafs i artistes. Com a cita prèvia, un dia abans, el 25 d'abril, organitzarà un seminari internacional al Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA). Per primera vegada, ArtsLibris estarà present aquest any a Lisboa, del 16 al 19 de maig. També en el context d'ARCO, ArtsLibris ha reunit a Madrid, entre el 27 de febrer i el 3 de març passats, una trentena d'expositors.

Fira, segell editorial i Fòrum de debat
Debat, cinema, col·leccionisme, producció editorial, intervencions d'artistes, performances, divulgació... ArtsLibris és pionera pel que fa als múltiples aspectes de la seva activitat: és una fira on el públic pot adquirir les publicacions, un segell editorial que publica la sèrie AL i un fòrum de debat que promou la reflexió al voltant de la pràctica editorial i l'art. De manera paral·lela, promou l'intercanvi, la informació i els contactes, a més de contribuir a projectar l'activitat dels editors, artistes i expositors.
ArtsLibris és una convocatòria de caràcter cultural que desborda la seva seu, ja que s'ha anat estenent per implicar altres institucions de la ciutat. Aquest any compta amb la col·laboració del MACBA, que acull un seminari internacional (25 d'abril), i la Fundació Antoni Tàpies, amb una sessió de projeccions de documentals (27 d'abril). La Fundació Banc Sabadell dona suport a la producció editorial anual d'ArtsLibris mitjançant la publicació d'un llibre inèdit d'artista que passa a formar part de la Sèrie AL. Al seu torn, els Premis ArtsLibris Fundació Banc Sabadell reconeixen el treball i l'esforç dels expositors al guardonar els millors llibres d'artista i fotollibres. Per la seva banda, BlueProject Foundation col·labora amb les edicions d'ArtsLibris en la producció dels guants de cotó i les bosses de tela que cada any crea un artista diferent.
El projecte d'ArtsLibris va néixer el 2009 sota l'impuls de la seva directora, la galerista i editora Rocío Santa Cruz. La voluntat inicial era la de convertir-se en fòrum d'intercanvi, divulgació i venda de les publicacions d'artista contemporànies. Des de llavors fins avui, el seu perfil s'ha especialitzat per orientar-se cap el llibre d'artista i el fotollibre, formats que des de principis dels anys 2000 són objecte d'una intensa activitat editorial i d'un renovat i creixent interès per part dels artistes, les institucions, el col·leccionisme i el públic. Aquest any compta amb el comissariat de Mela Dávila.
Amb motiu del seu desè aniversari, ArtsLibris es transforma per potenciar el seu perfil més experimental, i inclou tot tipus de projectes que expandeixen els marges de les possibilitats de l'edició en el context de l'art contemporani. Així, ha creat la secció Stand.0, un tipus d'estand de preu molt econòmic que permet mostrar els seus projectes a artistes, fotògrafs i editors de formats amb perfils més arriscats i pràctiques menys convencionals.

Un nou espai per a les edicions digitals
ArtsLibris obre per primera vegada la secció Post.print, un espai dedicat a projectes d'edició en línia impulsats per col·lectius d'artistes. Amb aquesta secció, ArtsLibris amplia el seu àmbit d'abast a l'entorn digital per plantejar, per primera vegada en el context d'una fira de llibres d'artista, centrada eminentment en el material imprès, qüestions com el grau d'experimentació visual i conceptual de les edicions digitals, el seu impacte en la producció editorial en paper i la seva potencialitat per constituir comunitats d'usuaris i lectors offline. Continent (continentcontinent.cc) i Avant (avant.org) són dos dels projectes editorials implicats en aquesta secció.
Entre els 100 expositors que aquest any formaran part de la fira de Barcelona, s'inclou una significativa representació iberoamericana, amb representants del Brasil, Mèxic, Argentina i Equador, entre d'altres procedències. També Portugal, Grècia, Islàndia, el Líban, Egipte i Israel se sumaran aquest any als països que tenen presència a ArtsLibris, conformant un panorama molt ampli de la cruïlla entre pràctiques artístiques i editorials en l'actualitat.
En 2019, ArtsLibris referma la seva relació amb altres fires de caire similar al llarg de la geografia internacional. En aquesta edició, seran Plana (Sao Paulo, Brasil), Acid Free (Los Angeles, EUA) i Ediciones Inclasificables (Salamanca) els projectes que tindran cabuda a Barcelona, unint-se al mateix equip d'ArtsLibris i als altres participants de l'esdeveniment en el debat i la reflexió sobre la situació contemporània de l'edició en el context de l'art.
DEBAT. El seminari d'ArtsLibris compta aquest any amb la col·laboració del MACBA, que el coprodueix i l'acull a l'Auditori Meier el dijous 25 d'abril de 2019. El seminari s'estructura en tres sessions de diàleg, i comptarà, entre d'altres, amb les artistes Laia Abril (Barcelona, 1986), que treballa amb la fotografia, el text, el vídeo i el so; Mariana Castillo Deball (Ciutat de Mèxic, 1975), que es mou entre les ciències i les arts visuals en una pràctica fruit de llargs processos d'investigació; i Andrea Galaxina (Santander, 1986), creadora incansable de fanzins des de 2007.

Cinema
Aquest any, ArtsLibris organitza per primera vegada una sessió de projeccions. Tindrà lloc el dissabte 27 d'abril a l'Auditori de la Fundació Tàpies, i estarà dedicada al documental sobre el llibre d'artista. Formen part del programa tres migmetratges: The Books of Ed Ruscha (EUA, 1969, 38 min), dirigida per Ed Ruscha, considerat un dels "pares" de l'explosió del llibre d'artista com a format artístic; Bookworks Revisited. Part 1: A Selection (Països Baixos, 1987, 36 min), en el qual Ulisses Carrión comenta uns noranta títols de la seva cèlebre arxiu; i Livres 1 (França, 2019, 30 min), de l'artista francesa Valérie Mréjen, amb entrevistes a Annette Messager, Jean Michel Alberola, Christian Boltanski i Peter Downsbrough, així com a dos artistes més joves: el suís Stevan Sulzer i el català Francesc Ruiz.

Presentacions, performances conversacions
L'Speaker's Corner, l'espai per al diàleg en cadascuna de les edicions de la fira, acollirà aquest any un programa que inclourà presentacions, debats i performances, entre d'altres formats.
Col·leccionisme. La fira oferirà l'ocasió d'incrementar els fons de la Col·lecció de Llibre d'Artista i Fotollibre ArtsLibris Fundació Banc Sabadell. Durant els dies de la fira, un jurat compost per diferents experts en els àmbits del llibre d'artista i el fotollibre escollirà els títols que seran adquirits per formar part d'aquesta col·lecció.
Producció. Un dels trets que distingeixen ArtsLibris d'altres convocatòries semblants rau en el fet que no només actua com a mera plataforma de presentació, sinó que també promou de forma activa la producció en l'àmbit del llibre d'artista. La Sèrie AL, la col·lecció de llibres d'artista que ArtsLibris va posar en marxa el 2014, gràcies al suport de la Fundació Banc Sabadell, incorpora un nou títol aquest any a càrrec de Mariana Castillo Deball, que pren els poemes del músic nord-americà Sun Ra -mai, fins ara, traduïts a l'espanyol- com a punt de partida. Edicions ArtsLibris, en col·laboració amb la BlueProject Foundation de Barcelona, presentarà el nou disseny de guants de cotó i bosses de tela creats per a l'ocasió per Dora García.
Intervencions d'artistes. En ocasió del seu desè aniversari, ArtsLibris posa en marxa una nova via de col·laboració amb els creadors. En 2019 la selecció d'artistes convidats inclou, entre d'altres, el dibuixant i fanziner alemany Stefan Marx (Hesse, Alemanya, 1976), que crearà un mural efímer per a la seu de la fira, Arts Santa Mònica; Antoni Muntadas (Barcelona, 1942), que participarà amb un projecte inspirat en el recent aniversari de la revolució comunista a Xina; el dissenyador Àlex Gifreu (Menorca, 1971), que editarà un cartell-manifest en col·laboració amb Cecilia Martín, i el col·lectiu Guerrilla Girls (Nova York, 1985), amb el qual ArtsLibris col·labora per reeditar una de les seves icòniques postals.

A la imatge, Richard Pince, 2019.

Et poden
Interessar
...

Baner BonArt 817x68 Agenda Girona Cultura