FCC-Segell-banner4
La Fundació Dalí publica el primer catàleg raonat d\'Escultura de Salvador Dalí

Notícies

La Fundació Dalí publica el primer catàleg raonat d'Escultura de Salvador Dalí

bonart figueres - 09/04/19
thumbnail_Centre Pere Planas nou 2021thumbnail_BANNER BONART (2)
La Fundació Dalí publica el primer catàleg raonat d'Escultura de Salvador Dalí (1931-1936). Es tracta d’un catàleg d’atribució que inclou 34 obres originals de Dalí dels anys 1931- 1936, algunes de les quals es poden considerar inèdites. Aquest conjunt d’obres perfilen un primer itinerari de l’obra escultòrica de Dalí, que es contextualitza dins el període surrealist.

El Centre d’Estudis Dalinians (CED) de la Fundació Dalí va donar a conèixer el 2014 els criteris artístics en matèria d’escultura i obra tridimensional. Aquesta eina permet identificar les diferents tipologies en què es pot classificar l’obra escultòrica de Dalí. Cada tipologia està associada a uns estàndards per distingir les diferències entre una obra original, una obra múltiple o una reproducció.

El Catàleg Raonat d'Escultura i Obra tridimensional de Salvador Dalí inclou exclusivament l’obra original de l’artista. Quan es fa referència a una escultura o objecte tridimensional original es refereix a una obra autèntica d’autoria contrastada de Dalí que s’ajusta als paràmetres establerts per la Fundació Dalí en relació a la identificació d’obra original. En l’obra escultòrica de Dalí, “original” no és només sinònim d’autèntic, sinó d'una obra que s’ajusta a uns criteris molt precisos en relació al seu procés de producció. A diferència de la pintura, l'obra escultòrica es pot reproduir a través de processos mecànics, i això fa que la seva catalogació requereixi unes pautes molt específiques.

L’obra escultòrica original de Dalí comprèn obres úniques i altres que són el resultat d'una edició limitada de 12 exemplars, sempre que compleixin els criteris establerts per la Fundació Dalí. Aquests criteris es basen en estàndards internacionals i s’han adaptat a les característiques de l’obra escultòrica de Dalí conegudes fins avui. De moment, el Catàleg Raonat d'Escultura i Obra tridimensional de Salvador Dalí no contempla les obres resultat d’una edició múltiple, és a dir, superior als 12 exemplars, atès que la complexitat d’aquestes edicions requereix més estudis específics. Tampoc inclourà les reproduccions d’obra autoritzades amb llicència de la Fundació Dalí.

En aquest tram, que abraça els anys trenta, s’han identificat 34 obres originals úniques, un capítol ric per la seva singularitat, diversitat i qualitat, fet que permet definir aquest àmbit de la creació escultòrica daliniana com una de les màximes expressions de la seva creació surrealista. La primera peça catalogada ha estat l’Objecte de funcionament simbòlic (1931), que és, a més, el seu primer objecte surrealista.

A la imatge, "Bust culleres" de Salvador Dalí.

Et poden
Interessar
...

Torrent_Pagès_Banner