banner-elscatala-817x88px
Antoni Tàpies i Hannah Collins aquest estiu a la Fundació Tàpies

Exposicions

Antoni Tàpies i Hannah Collins aquest estiu a la Fundació Tàpies

Baner BonArt 180x178 Agenda Girona CulturaBaner_StellaRahola_Bonart_360x356
Fins el 29 de setembre de 2019 la Fundació Antoni Tàpies de Barcelona acull l'exposició Certeses sentides de l'artista Antoni Tàpies. El tèxtil sintètic és un material fràgil, irregular, tou, que es caragola pels extrems i s’ondula. Antoni Tàpies el trepitjava i hi treballava al damunt, tant a l’estudi de Campins com al de Barcelona. Bona part d’aquestes obres les va realitzar sobre trossos de material que ja havien complert la seva funció, i que, per tant, tenien esquitxos de pintura, taques i petjades; d’altres, en canvi, encara estaven per estrenar. Són tèxtils de diversa mena i qualitat (de plàstic, de cuir sintètic, de cotó i polièster); en algunes ocasions hi va pintar al revers, i, en d’altres, a l’anvers. Tàpies hi va desplegar el seu repertori d’imatges: les creus, les ulleres, l’autoretrat, el cos, el crani i els ossos, la cadira, el paisatge, les lletres i les xifres.

D'altra banda, fins el 13 d'octubre, la Fundació Tàpies també acull l'exposició Escriuré una cançó i la cantaré en un teatre envoltada de l’aire de la nit de l'artista Hannah Collins. El projecte que Hannah Collins presenta a la Fundació Antoni Tàpies posa el focus en la figura de l’arquitecte egipci Hassan Fathy (1900-1989). En aquestes fotografies, ja siguin muntades en una seqüència i projectades com un film, ja siguin presentades en grans formats, Fathy emergeix com l’espectre d’un llegat modern vernacular oblidat. Les restes de grans projectes concebuts al segle xx, com el realitzat a Nova Gourna (1945-1947) o el de Nova Baris (1965-1967), són l’objecte d’una mirada que cerca fórmules de futur. El treball que Collins ha fet al voltant d’aquesta figura podria entendre’s com una col·laboració que només és possible gràcies a la fotografia. Una acció que va més enllà del tribut a la memòria dels projectes utòpics realitzats per Fathy, i que consten com una de les contribucions més importants en els camps de l’arquitectura i l’urbanisme del món àrab.

A la imatge, una fotografia de Hannah Collins.
Anna Carreras i Aubets

Mercè Vila Rigat és llicenciada en història de l'art per la UAB, diplomada en conservació i restauració de béns culturals per l'ESCRBCC i postgraduada en gestió museística per la UPF. Crítica d'art i comissària d'exposicions, combina la seva activitat professional com a coordinadora d'exposicions a la Fundació Vila Casas amb la seva col·laboració en diversos mitjans del país

Et poden
Interessar
...

Joan_Mateu_Banner