FCC-Segell-banner4
\

Exposicions

"Paisatges trobats" de Manuel Ballester al Museu Lázaro Galdiano

bonart madrid - 17/05/16
BanerJaumeRiba05Baner BonArt 180x178 Agenda Girona Cultura
El Museu Lázaro Galdiano i Art Global, amb el patrocini de Fundació Banc Santander i d'idealista, presenten l'exposició José Manuel Ballester. Paisatges trobats: El Bosco, El Greco, Goya, inauguració la qual tindrà lloc el 19 de maig. La mostra es podrà visitar fins l'11 de setembre del 2016.

El germen i punt de partida de l'exposició Paisatges trobats pertany al projecte Espais Ocults, iniciat per l'artista José Manuel Ballester (Madrid, 1960) l'any 2007, en què buidava d ' "acció" obres emblemàtiques de la història de l'art com el Jardí de les Delícies o l'Anunciació de Fra Angèlic. En paraules d'Elisa Hernando, comissària de la mostra, la intervenció de l'artista va consistir en "destacar l'espai que envoltava el tema principal, a través de l'eliminació de tots els personatges i dels elements relacionats amb el moviment. A partir d'aquest exercici de buidat l'artista va donar començament a una nova lectura dels clàssics ".

Des de llavors, continua la comissària, Ballester ha intervingut un creixent nombre d'obres mestres de l'art, caracteritzades sempre per un predomini de l'arquitectura o dels espais interiors, que l'autor destaca, continuant amb la seva línia d'investigació al voltant del concepte de " apropiacionisme ". El resultat ressalta poderosament els diferents estils artístics i condueix, per Ballester, a "una profunda reflexió sobre en quina mesura el context condiciona la manera d'entendre, apreciar i relacionar-se amb la realitat pròpia de cada moment històric, i com és determinant en la manera de veure la realitat en tota execució artística ".

En Paisatges trobats l'artista part d'una selecció de sis pintures de tres grans mestres presents a la col·lecció del Museu Lázaro Galdiano: El Bosco (Països Baixos 1450-1516), El Greco (Grècia 1541-Espanya 1614) i Francisco de Goya i Lucientes (Espanya 1746-França 1828). Totes elles es mostraran al costat de les intervencions de José Manuel Ballester en què, mitjançant un meticulós procés, ha eliminat els personatges d'obres tan emblemàtiques com El Conjur o Les Bruixes, L'Aquelarre o L'Era o L'Estiu de Goya; Sant Francesc en èxtasi d'El Greco; Meditacions de Sant Joan Baptista del Bosco o La Visió de Tondal del taller del Bosco.

Peces del conjunt una setena parella, composta per la magnífica peça Crist agonitzant amb Toledo al fons, d'El Greco, cedida per a l'ocasió per la Col·lecció Banc Santander, i l'obra Lloc per a la crucifixió, realitzada a partir d'aquesta. A més, coincidint amb la celebració del 500 aniversari de la mort del Bosco, Ballester mostra la peça El jardí deshabitat basada en el Jardí de les Delícies -pintura que conserva el Museu del Prado- amb una projecció de vídeo-art que explica la manera en la qual l'artista interpreta la seva composició.

Et poden
Interessar
...

Baner BonArt 817x68 Agenda Girona Cultura