La Diputació de Girona, per mitjà d’INSPAI, Centre de la Imatge, ha escollit el projecte fotogràfic Barcelona, un parc temàtic, de Miquel Muñoz, com a guanyador de la vint-i-dosena edició del Premi Joves Fotògraf(e)s de Catalunya.
El projecte Barcelona, un parc temàtic és un reportatge fotogràfic que vol posar en qüestió el model de turisme que ha adoptat la ciutat de Barcelona, mitjançant l’exposició d’aquelles escenes, situacions o actituds que representen el model de turisme que una bona part de la població barcelonina rebutja.
En aquesta edició del Premi Joves Fotògraf(e)s de Catalunya, el jurat ha estat format per la cap d’INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, Natàlia Navarro; la historiadora de l’art i comissària Mercè Rigat, i els fotògrafs Marta Negre, doctora en belles arts per la Universitat de Barcelona i professora agregada del Departament d’Arts Visuals i Disseny d’aquesta Universitat, i Dani Duch, fotoperiodista de La Vanguardia. Com a novetat s’ha incorporat al jurat el jove guanyador de la darrera edició, Pau de la Calle, fotoperiodista freelance.
El jurat ha considerat de manera especial la qualitat de les imatges, el tractament del color, l’interès del discurs i la temàtica controvertida, que posa de manifest els inconvenients del turisme de masses que pateix la ciutat de Barcelona.
El premi està dotat amb 1.250 euros i, tal com estableix la convocatòria, INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, impulsor del Premi Joves Fotògraf(e)s de Catalunya, programarà una exposició amb les 36 imatges del projecte guanyador, n’editarà un catàleg i en farà la presentació el proper mes d’octubre a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona. Posteriorment, l’exposició s’integrarà dins el programa d’exposicions itinerants de la Diputació per oferir-la a tots aquells municipis gironins que la sol·licitin.
L’exposició també formarà part de certàmens i festivals fotogràfics: el Festival Off, a Perpinyà; el Festival Fine Art, a Igualada; la Biennal Olot - Fotografia; el Festival Mirades, de Torroella de Montgrí, o el Festival Mitgeres de Valls, entre d’altres. Al mateix temps, l’exposició es podrà veure al lloc web d’INSPAI: Concurs de fotografia Premi Joves Fotògrafs Catalunya | INSPAI.
Una novetat d’enguany és la incorporació d’un nou festival en col·laboració amb aquest premi, el Menorca Doc Fest, de cinema i fotografia documental, que té lloc a Menorca des de fa cinc edicions. Aquest festival proposa tallers, exposicions, presentacions de projectes fotogràfics i conferències, i està previst que un dels guanyadors d’alguna de les edicions del Premi Joves Fotògraf(e)s hi participi amb la presentació del seu projecte en el marc del festival, i que, a manera d’intercanvi, una fotògrafa de les Illes participi en el Cicle de Conferències d’INSPAI la pròxima tardor.
Miquel Muñoz Mallol
Miquel Muñoz és un fotoperiodista català que publica en diversos mitjans de comunicació nacionals, a més de fer reportatges documentals sobre qüestions socials. Ha estudiat un grau en comunicació i indústries culturals (UB), un màster en estudis internacionals sobre poder, mitjans de comunicació i diversitat (UPF), i un postgrau en fotografia documental i fotoperiodisme (IEFC). La seva relació amb la fotografia va començar a l’adolescència. Des d’aleshores, ha après sobre diferents gèneres fotogràfics (paisatge, retrat, etc.) mentre també treballava en temes socials. Aquest bagatge ha convergit en la seva vocació: el fotoperiodisme.
La seva feina ha estat exposada al Festival OFF Perpinyà 2023, el Festival Transhumant i el Festiva Fine Art, entre altres. A més, ha estat premiat al Miravisions 2023 i ha guanyat la beca del programa «Connecta’t» de l’Agència Catalana de Joventut i el Carnet Jove. També ha publicat fotografies en mitjans com els diaris Ara i ABC, el diari digital El Nacional, Climática i Arrels, entre altres.
Web del fotògraf: Miquel Muñoz (miquelmm.com)
El Premi Joves Fotògraf(e)s de Catalunya és un projecte engegat per INSPAI que va néixer l’any 2001 amb la voluntat d’impulsar la fotografia artística i documental, i, alhora, donar suport a la creació i estimular els fotògrafs i fotògrafes a desenvolupar projectes, així com promoure l’obra de creadors audiovisuals. Amb aquest programa s’aconsegueix, d’una banda, generar un espai de trobada de l’obra de fotògrafs i fer-ne difusió, fomentar la creació fotogràfica i acostar al gran públic la fotografia des de tots els vessants, i, de l’altra, oferir als ajuntaments una proposta cultural mitjançant una exposició itinerant i el catàleg corresponent.