La Fundació Gala-Salvador Dalí ha anunciat la compra de vint-i-dues il·lustracions del llibre "50 secrets màgics per a pintar" (1948), una obra que formava part de la col·lecció Pitxot. Amb la nova adquisició, la fundació conserva actualment un total de 59 dibuixos. En el llibre esmentat, Dalí comparteix els seus coneixements i tècniques de pintura, oferint consells pràctics i teòrics per a artistes, així com reflectint la seva fascinació per les ciències i les matemàtiques. L'anunci ha sigut fet pel Jordi Mercader, president de la Fundació Dalí en una trobada amb la premsa al Círculo Ecuestre de Barcelona.
A més de les il·lustracions, el centre Dalinià també ha adquirit tres pintures de la primera època de l'artista, no han volgut desvelar cap detall, ja que ho tenen previst anunciar més endavant, coincidint amb el 50è aniversari del Teatre-Museu Dalí, inaugurat el 28 de setembre a Figueres. També s'han comprat vuit dibuixos que representen dissenys per a determinats espais del Teatre-Museu i un heliogravat (ex-libris creat per Dalí el 1931 per André Bretón) que representa un os formiguer, tal com li va demanar el líder del grup surrealista.
© Salvador Dalí, Fundació Gala-Salvador Dalí/VEGAP, Figueres, 2024. Tots els drets reservats.
Durant el 2023, els museus Dalí han rebut un total de 952.601 visitants, un increment del 16,6% respecte al 2022. Aquesta xifra posa de manifest la recuperació gradual del nombre de visitants en comparació amb els nivells prepandèmics, ja que el 2019 es va superar el milió de visitants. D'aquests 952.601 visitants, 726.199 van ser al Teatre-Museu Dalí de Figueres, 65.226 al Castell Gala-Dalí de Púbol, i 161.176 a la Casa-Museu Salvador Dalí de Portlligat. Amb un total d'ingressos de 17.809.075 d'euros.
Mercader ha dit que "La consolidació de l'entitat queda reflectida en els resultats, que recullen un excedent de 7,3 milions d'euros, una dada molt rellevant si tenim en compte que el 2020 es van registrar pèrdues de més de 3 milions d'euros". També ha anunciat una nova etapa centrada en un ambiciós projecte de desenvolupament tecnològic per al 2024. Aquest projecte inclou una inversió significativa en tecnologia, la millora de les pàgines web i sistemes informàtics, així com la implementació de plans culturals a curt termini. A més, la fundació ha començat a treballar en la creació d'exposicions immersives arreu del món.
En aquest context de creixement i millora de les infraestructures, la fundació ha adquirit més de 1.300 m² amb la compra de la Casa Giralt Ventolà. Aquesta nova adquisició facilitarà l'accés dels visitants i permetrà la realització d'exposicions temporals, a més de comptar amb sales equipades amb serveis com cafeteries i serveis educatius.
El president del centre dalinià també ha destacat la incorporació al Patronat de la catedràtica Estrella de Diego i la importància dels mestres en influir i inspirar els joves per introduir-los al món de l'art i la cultura, ressaltant el paper crucial de l'educació artística en la formació de les noves generacions.