L'Inundart, la mostra d'art contemporani de Girona, arriba aquest cap de setmana a la seva dinovena edició amb una programació variada i un objectiu clar: abordar les dificultats perquè els artistes rebin una remuneració justa per la seva feina. En aquesta edició, l'Inundart estrenarà una trobada per a gestors culturals dedicada a treballar en la professionalització del sector de les arts visuals.
La mostra oferirà una sèrie d'instal·lacions, recorreguts sensitius i performances al centre de Girona, destacant la preocupació dels organitzadors per la manca d'espais d'exposició que ofereixin una retribució adequada als artistes. "Cada cop hi ha menys sales on exposar arts visuals i en la majoria, ni tan sols es contempla que hi pugui haver algun tipus de retribució per a l’artista", lamenta Raquel Morón, directora del festival.
Trobada de Gestors Culturals
El dissabte, una vintena de gestors culturals de tot Catalunya es reuniran a la Casa de Cultura de Girona amb l'objectiu de trobar mesures concretes per millorar la situació dels artistes visuals. Aquesta trobada, que inclou responsables de festivals, entitats i sales d’exposicions, té com a finalitat fomentar la col·laboració i les coproduccions per tal de crear un entorn més sostenible i just per als artistes.
Raquel Morón també fa una crida a les institucions perquè tinguin «una mirada més accessible i transformadora de la cultura més enllà dels números» i equiparin les partides pressupostàries dedicades a les arts visuals amb les d'altres disciplines com la música o les arts escèniques. El regidor de Cultura de Girona, Quim Ayats, destaca el suport de l’Ajuntament a través de programes com Amplia cultura, Diversifica Cultura i Kreas, així com la col·laboració amb el Centre d’Art Contemporani, el Bòlit.
Programació Artística
Pel que fa a la programació, l'Inundart d'enguany convida el públic a explorar 24 propostes de 120 artistes que es desplegaran en diversos espais del Barri Vell. La programació inclou una mostra col·lectiva que s’inaugura divendres a la Casa de Cultura i que estarà oberta fins al 29 de juny. Aquesta mostra inclou obres d'artistes com Adela Caamaño, Fina Morera, Fiona Morrison i Michelle Wilson, amb una instal·lació audiovisual sobre la hipersexualització dels joves a través del reggaeton.
El cap de setmana concentrarà la major part de les activitats, amb cinc instal·lacions a la Rambla que busquen la participació del públic. També hi haurà una instal·lació a la plaça de les Voltes d’en Roses, creada per l’artista belga Jeremiah Baudrie en col·laboració amb el Centre Cívic del Barri Vell.
Un dels projectes destacats és SOS (Subjecte d’Obsolescència Silent), un recorregut immersiu sonor que denuncia la gentrificació del Barri Vell a través de les experiències dels veïns. Marta Azparren presentarà la performance "Diaris de fàbrica" dissabte a la Fundació Valvi, mentre que Assumpció Mateu oferirà una mostra de pintura i vídeo a l’aire lliure amb "La natura com a metàfora. El Bosc Cremat", una reflexió sobre la pèrdua de la natura i les experiències personals.
Jornada Professional
El dissabte al matí, l'Inundart organitza una jornada per a professionals amb l’objectiu de promoure el treball en xarxa, fomentar col·laboracions i crear sinergies entre artistes. Aquesta jornada oferirà un espai de diàleg on les plataformes, entitats i sales d’exhibició podran presentar les seves iniciatives i línies de treball, contribuint així a la professionalització del sector.
Amb aquesta edició, l'Inundart no només vol ser un festival d'exposició artística, sinó també un motor de canvi per a la millora de les condicions laborals dels artistes visuals, creant un espai on l'art i la professionalització vagin de la mà.