LART_de_les_ICS-Banner-Bonart (1)

Erakusketak

Roma. Un món complex i poderós de l’antiguitat

La nova exposició permanent del MAC-Museu d’Arqueologia de Catalunya, 'IMPERIVM. Històries romanes', és una guia cap a la descoberta i el coneixement de la civilització romana

Roma. Un món complex i poderós de l’antiguitat

El Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) ens té acostumats a veure exposicions d’una gran qualitat i de llarga durada, principalment per la dificultat d’obtenir o reunir algunes de les peces que s’hi exhibeixen i perquè el públic tingui més temps per veure-les, com és el cas ara d’IMPERIVM, històries romanes, amb obres que formen part de la col·lecció del MAC provinents de diferents ciutats romanes, com ara Barcino (Barcelona), Tarraco (Tarragona), Baetulo (Badalona) i Emporion (Empúries), així com d’altres llocs on la influència de Roma va ser determinant.

Fa dos anys, al Museo Nacional de Arte Romano de Mèrida, s’hi va celebrar una exposició que duia el títol d’Imperium. Imatges del poder a Roma, centrada en les imatges dels emperadors i les seves famílies. Cal tenir en compte que el retrat, principalment en l’àmbit de l’escultura, va tenir una gran incidència en els dignataris i nobles romans degut al seu realisme, que va permetre conèixer millor com eren els personatges que van dirigir els destins de l’imperi.

En canvi, la mostra del MAC planteja altres qüestions, tal com assenyala Jusèp Boya, director del museu, al catàleg: Què és la romanitat? Fins on es va estendre l’imperi romà? Quines estructures i elements culturals cohesionaven aquest imperi? Quina va ser la petjada de Roma a les terres que actualment constitueixen Catalunya? Totes aquestes preguntes es resolen contemplant les obres que omplen les diferents sales del museu.

L’exposició està comissariada pels conservadors del MAC Mario Cervera i Arturo de la Oliva, amb un centenar d’objectes arqueològics, entre els quals destaquen el bust de Dama Flàvia, única filla de l’emperador Tito, i el Mosaic del Circ, amb tessel·les policromades de marbre  del segle IV dC, procedent del jaciment de l’Antic Palau Comtal menor. Segons els comissaris, la mostra “ofereix una mirada més humana de la societat romana a través de les històries de vida d’onze personatges de l’època: un senador, un matrimoni de ciutadans, una sacerdotessa, dos infants, un legionari, dues esclaves, una mercadera d’esclaus i un gladiador”. O sigui, una mescla de diferents sensibilitats que van formar part de la Roma imperial i que sovint passen desapercebudes en les exposicions de caràcter antic. A més, l’exposició s’acompanya d’uns mitjans audiovisuals i interactius apropiats per a l’ocasió, així com una audioguia integrada i individualitzada que la fan més atractiva per al públic assistent.

20241120_Dones_Bonart_180x180Memoria_viscuda_Bonart_180x180 px

Interesatuko
zaizu
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90