La Fundació ‘la Caixa’ ha presentat el projecte de reforma i ampliació d’un magatzem per convertir-lo en la Col·lecció ArtStudio CaixaForum, centre que reunirà i dinamitzarà el conjunt d’obres de la Col·lecció d’Art Contemporani de la Fundació ‘la Caixa’, constituïda per 1.069 obres de 445 artistes. L’edifici tindrà una superfície de 10.000 metres quadrats, comportarà una inversió de 12 milions d’euros i estarà situat al Districte Cultural de l’Hospitalet de Llobregat. L’ArtStudio CaixaForum, que preveu estar en funcionament l’any 2026, no serà un espai expositiu, sinó que està concebut com un centre de recerca i conservació d’obres, a més de ser un ‘think tank’ que permetrà la trobada de professionals de l’art, la cultura i el pensament.
Acompanyat per l’alcaldessa de L’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, el president de la Fundació ‘la Caixa’, Isidre Fainé, ha anunciat un acord per reconvertir un magatzem de l’Hospitalet, que està dedicat actualment a acollir una part del fons d’obres d’art de la Fundació ‘la Caixa’, en un nou centre cultural anomenat ArtStudio CaixaForum.
L’objectiu és que aculli la col·lecció privada de la Fundació, constituïda per 1.069 obres de 445 artistes, entre els quals destaquen Bruce Nauman, Gerhardt Richter, Sigmar Polke, Doris Salcedo, Mona Hatoum, Cristina Iglesias, Tacita Dean, Cindy Sherman, Juan Muñoz, Pierre Huyghe, Antoni Tàpies, Ignasi Aballí o Soledad Sevilla.
Amb la reforma i l’ampliació de l’edifici, que comportarà una inversió de 12 milions d’euros, l’entitat vol contribuir a “donar una nova vida al magatzem, concebut per ser un futur centre de referència nacional”. Alhora, la nova infraestructura permetrà reunir totes les obres d’art de la Col·lecció d’Art Contemporani de la Fundació ‘la Caixa’ en un únic espai que desplegarà un gran potencial per a la conservació, la restauració i el dipòsit d’obres singulars.
El presidente de la Fundación 'la Caixa', Isidro Fainé, y la alcaldesa de L’Hospitalet, Núria Marín, han presentado un acuerdo para reconvertir un almacén de L’Hospitalet en un nuevo centro cultural llamado ArtStudio CaixaForum.
Concentrar tota l’obra
La totalitat del dipòsit d’obres de la Col·lecció està repartida entre CaixaForum Barcelona i aquest magatzem, però, després de treballar amb dues seus durant dues dècades, aquests espais han arribat al límit de capacitat d’emmagatzematge, han explicat des de la Fundació en un comunicat. D’aquí sorgeix la idea de concentrar tota l’obra, el taller i laboratori de conservació, i els equips de col·lecció, i també d’incloure-hi els usos comuns de tota l’Àrea d’Exposicions i Col·lecció, cosa que permetrà alliberar espais de CaixaForum Barcelona perquè d’ara endavant aquest centre disposi de més capacitat i pugui incrementar la seva activitat.
És previst que la rehabilitació de la nau, que tindrà una superfície total de 10.000 metres quadrats, comenci a mitjans del 2024 i que estigui en funcionament l’any 2026.
El president de la Fundació ‘la Caixa’, Isidre Fainé, ha manifestat que “ArtStudio CaixaForum representa el punt àlgid de 40 anys de treball amb la nostra Col·lecció i suposarà un impuls en el nostre compromís per fer arribar la cultura a tothom com a motor de transformació social. Amb aquest projecte, volem donar encara més valor a aquest patrimoni únic i continuar treballant en la connexió amb la realitat més viva de l’art dels nostres dies i en la capacitat de crear associacions i establir vincles entre l’art i el món que ens envolta”.
Per la seva part, l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, ha declarat que “l’Hospitalet és una ciutat culturalment molt viva. Des que es va posar en marxa el Districte Cultural, un dels seus objectius com a projecte estratègic de ciutat ha estat impulsar la col·laboració entre agents artístics i culturals i altres agents, entitats i institucions. Ara, amb l’arribada de la Col·lecció ArtStudio CaixaForum, s’acosta als nostres artistes i creatius un patrimoni únic i singular i es reforça un districte que no ha deixat mai de créixer”.
Des de la Fundació han destacat que la seva Col·lecció d’Art Contemporani, que va néixer a mitjans dels anys vuitanta, “s’ha convertit en la primera col·lecció privada d’Espanya i en un referent en l’àmbit europeu”.
‘Think tank’
L’edifici que acollirà el centre, construït l’any 1976 i propietat de la Fundació ‘la Caixa’, aspira a ser un ‘think tank’ que permeti la trobada de professionals de l’art, de la cultura i el pensament de l’àmbit nacional i internacional per a l’estudi i la difusió de les obres tant en el terreny dels continguts com de la conservació científica del patrimoni. Està concebut perquè s’obri a través de visites de grups d’interès i col·lectius de professionals, i per mitjà de seminaris per al sector i d’activitats que acostaran la conservació del patrimoni artístic.
ArtStudio CaixaForum estarà situat al Districte Cultural de l’Hospitalet, concretament a la cantonada entre el carrer de Leonardo da Vinci i l’avinguda del Carrilet, en una nova àrea que la ciutat vol destinar a la localització d’empreses vinculades a la creativitat i a l’activitat cultural.
En el centro de la imagen, la alcaldesa de L’Hospitalet, Núria Marín, y el presidente de la Fundación ”la Caixa”, Isidro Fainé, junto a la directora general adjunta de la Fundación ”la Caixa”, Elisa Durán.
Pretel Arquitectura
L’entitat ha seleccionat el projecte arquitectònic de Pretel Arquitectura, que ha treballat en la reforma de la Sala Annexa del Palau Sant Jordi de Barcelona, en la reforma de les grades de l’Estadi Olímpic de Barcelona, en la renovació i reforma integral de les oficines D532 de Colonial i en l’adequació d’espais de CaixaForum Barcelona. Actualment, col·labora amb la Fundació ‘la Caixa’ en projectes de diferents centres culturals CaixaForum.
La proposta arquitectònica, ha destacat la Fundació, consisteix en la creació d’un edifici amb identitat que respongui tant a les necessitats i finalitats de la Fundació ‘la Caixa’ com a les de l’entorn, dins el teixit industrial i cultural de la ciutat. Passa, doncs, a convertir-se principalment en un magatzem d’obres d’art dotat de totes les infraestructures necessàries per a una bona conservació, restauració i emmagatzematge. En aquesta línia, planteja l’ampliació d’un soterrani i una parcel·la lateral, dos accessos de vehicles i dos accessos per al personal del centre i el personal; el disseny dels espais i de les circulacions dins l’edifici, i la implementació d’un espai d’oficines i zones de treball òptimes i amb llum natural, respectant sempre els criteris de sostenibilitat.
ArtStudio CaixaForum estarà compost d’espais amb diferents usos, com ara la conservació, l’estudi, la gestió i l’emmagatzematge d’obres que requereixen per a la seva conservació unes condicions estrictes de clima (llum, temperatura i humitat). A més, disposarà d’espais per guardar les obres, embalatges, mobiliari i equip museogràfic, equips audiovisuals i mobiliari d’oficines d’alta direcció que no requereixen condicions de clima amb uns paràmetres restrictius. Així mateix inclourà una altra unitat destinada al suport logístic, tècnic i de manteniment del nou magatzem, i també espais que acolliran les instal·lacions, les màquines i els equips necessaris per al funcionament correcte de l’edifici.