1280x150

lehiaketak

Primeres seus de Manifesta 15

Manifesta 15 Barcelona, la biennal nòmada europea, celebrarà la seva 15a edició del 8 de setembre al 24 de novembre del 2024

Primeres seus de Manifesta 15
bonart barcelona - 14/12/23

Manifesta vol abordar en aquesta propera edició certs temes crítics globals des del punt de vista d’una ciutat o regió europea amfitriona que, en el cas de la 15a edició, és Barcelona i les onze ciutats metropolitanes. Manifesta assumeix el repte d’expandirse d’una perspectiva de ciutat, en el cas de Manifesta 15 Barcelona, a una escala regional amb 5,1 milions d’habitants en el compromís d’abordar la producció cultural amb un enfocament descentralitzat i col·laboratiu.

Després d’un any de recerca prebiennal duta a terme a tota la regió, Manifesta va encarregar a deu col·lectius artístics que exploressin, a escala metropolitana, les narratives i reptes locals alternatius predominants en la divulgació global: creixement i decreixement, protecció del medi ambient, curació i reparació.

Aquesta investigació va sorgir d’un procés de col·laboració que va incloure tallers, programes comunitaris, investigació científica i arxivística sobre temes que van des dels moviments pedagògics històrics fins a l’ecofeminisme i la biodiversitat. Els resultats d’aquesta investigació col·lectiva es presenten en una visualització en curs a l’edifici Gustavo Gili, seu de Manifesta 15.

Primeres seus de Manifesta 15

Manifesta 15 Clústers i seus

Prenent com a punt de partida la investigació prebiennal, el programa de Manifesta 15 es presentarà mitjançant tres clústers a la regió metropolitana. Els clústers de Manifesta 15 uneixen projectes situats en múltiples seus a diverses ciutats al voltant de tres temes principals de la biennal: “Imaginant futurs”, “Cuidar i ser cuidats” i “Equilibrant conflictes”. El viatge de cada clúster comença en un lloc d’exposició extraordinari que simbolitza el seu tema general. Les monumentals Tres Xemeneies situades al litoral entre Barcelona, Sant Adrià de Besòs i Badalona seran la seu del punt de partida del tema “Imaginant futurs”. Obert per primera vegada al públic en general, el recinte mostrarà intervencions artístiques a la sala de turbines i a les zones exteriors. El Monestir de Sant Cugat, símbol històric d’espiritualitat i reflexió, serà la seu principal del tema “Cuidar i ser cuidats”. Finalment, la Casa Gomis, una vil·la de propietat privada construïda seguint els principis arquitectònics racionalistes, situada al paisatge natural del Prat de Llobregat, a prop de l’aeroport de Josep Tarradellas Barcelona-El Prat, serà on s’iniciï el tema “Equilibrant conflictes”.

L’antiga editorial Gustavo Gili, a Barcelona, funcionarà com a nucli de Manifesta 15, presentant projectes d’arxiu centrats en el passat colonial i les seves repercussions, els moviments contraculturals durant l’auge i la caiguda de la dictadura franquista i les històries de renovació educativa catalana.

Primeres seus de Manifesta 15

El programa de la biennal a cadascuna de les ciutats metropolitanes participants inclourà intervencions, exposicions i projectes en llocs emblemàtics proposats pel representant artístic local. En diàleg amb aquest programa, Manifesta 15 ha convidat destacades biennals i organitzacions culturals internacionals a col·laborar en la coproducció o exhibició d’obres destacades dels seus encàrrecs recents.

A més de la varietat de seus per ciutat metropolitana, cada ciutat acollirà una setmana temàtica festiva durant les dotze setmanes que dura la biennal. La setmana temàtica celebrarà la riquesa cultural local de la ciutat i inclourà un programa públic específic encarregat per a Manifesta 15.

Equip artístic de Manifesta 15

L’enfocament democràtic col·lectiu en la investigació es reflecteix en l’estratègia comissarial del programa biennal desenvolupat per l’equip artístic de Manifesta 15. L’equip està format per la mediadora creativa de Manifesta 15; la comissària portuguesa Filipa Oliveira; onze representants artístics de les onze ciutats metropolitanes; Ariadna Amat Garcia (Badalona); Penélope Cañizares Bellido (Cornellà de Llobregat); Cristina Castells Tort (El Prat de Llobregat); Raquel Morcillo García (Granollers); Mireia Mascarell Llosa (L’Hospitalet de Llobregat); Gisel Noè (Mataró); Óscar Abril Ascaso (Sabadell); David Linares Ramos (Sant Adrià de Besòs); Joan González Cano (Santa Coloma de Gramenet); Andreu Dengra Carayol (Sant Cugat del Vallès); Imma Vilches García (Terrassa) i la directora de Manifesta, Hedwig Fijen. A més a més del programa transdisciplinari que reunirà l’equip artístic de Manifesta 15, s’estan desenvolupant col·laboracions institucionals amb organitzacions culturals clau de Barcelona.

Participants a Manifesta 15

Seguint l’esquema traçat per la investigació prebiennal, s’han convidat persones i organitzacions culturals locals i regionals a formar part de Manifesta 15 com a participants. 10 projectes, dels 262 presentats, han estat seleccionats per un jurat mitjançant una convocatòria oberta. Els participants seleccionats són: Claudia Pagès, Jokkoo Collective, La Casa dels Futurs, Lola Lasurt, Matias Daporta, Metropolis, Nora Ancarola, Rosa Tharrats & Gabriel Ventura, Tornen les Esquelles i Transductores.

La llista definitiva ampliada de participants a Manifesta 15 es publicarà a la primavera de 2024. Essencial per a la metodologia democràtica recentment adoptada per Manifesta és que els ecosistemes culturals regionals es beneficiïn de Manifesta 15 i col·laborin estretament amb ella en la composició del programa biennal.

Mitjançant l’enfocament de Manifesta 15, les perspectives i històries locals s’entrellacen per tot el programa, augurant que aquesta propera edició serà una exploració en profunditat i una celebració de la regió.

Nial nou-180x178Eude, generic

Interesatuko
zaizu
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88