320x100_Podcas Revistes

iritzia

'Green teams' vs 'Green washing'

Gallery Climate Coalition, una entitat sense ànim de lucre, aborda la sostenibilitat i responsabilitat ambiental des del món de l'art

\'Green teams\' vs \'Green washing\'
Montse Badia barcelona - 06/12/23

Vivim en un món de contradiccions: parlem d’igualtat en societats que són cada cop més desiguals, parlem d’empatia i no parem de produir armes mentre deixem que les persones que fugen dels seus països s’ofeguin molt a prop de les nostres costes...

El món de l’art també viu aquesta situació paradoxal. L’agenda 2030 és el full de ruta i fem exposicions sobre sostenibilitat i com construir un món millor en comunitat, mentre jets privats assisteixen a inauguracions d’espais d’art que promouen la preservació de l’entorn, per no parlar del desbaratament de recursos que suposen els grans esdeveniments artístics (fires, biennals o blockbusters) o, en el dia a dia de molts museus, la quantitat de materials d’exposicions que no es reciclen, els sistemes d’il·luminació o de climatització energèticament poc eficients o com ens impacientem quan els resultats d’una recerca en línia triguen més d’un segon. 

Amb l’objectiu de proporcionar guies d’actuació per treballar en termes de responsabilitat ambiental des del món de l’art, neix Gallery Climate Coalition, una entitat sense ànim de lucre que treballa des de Nova York, Los Angeles, Taiwan, Londres, Berlín, Itàlia i des de fa uns mesos també des de l’Estat espanyol, impulsada per Carolina Grau i Latitudes, entre altres. 

I com que res millor que les dades per tal de visualitzar allò que pot ser canviat, la pàgina web de GCC (www.galleryclimatecoalition.org) ofereix una calculadora que indica la quantitat de CO2 que produïm quan fem un viatge de feina, organitzem un transport, imprimim documents o treballem des de casa. 

Una institució que ja ha incorporat mesures concretes és el Museu Guggenheim de Bilbao, que ha canviat el sistema d’il·luminació, aprofitant al màxim la llum natural, fa servir murs de paper reciclat per a les exposicions temporals, utilitza caixes de lloguer per al transport d’obres, reutilitza els elements museogràfics i està iniciant un treball en xarxa per compartir-los amb altres institucions (seguint el model de Barder.art als Estats Units). Aquesta és precisament la diferència entre els green teams i el green washing.

FD_Online_BONART_180X180336x280

Interesatuko
zaizu
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88