La Casa de Cultura de Sant Cugat acull una exposició de l’artista Eulàlia Llopart. Hi presenta una selecció de pintures, escultures amb alabastre i paper i fotografies. L’obra d’aquesta artista ha conegut un revulsiu des dels dies de la pandèmia.
L’exposició gira entorn al concepte de matriu com a generador de creació i vida, d’aquí el títol de l’exposició Ser matriu. La planxa o matriu pot ser per reproduir estampes o la mare per engendrar fills. Un concepte que Llopart pot explorar com a pràctica artística i es relaciona amb la seva pròpia biografia.
Les pintures que exposa són grans planxes de xilografia que rarament l’Eulàlia estampa. Només treballa la planxa, que anomena xilomatrius, com si ja fos l’obra definitiva. Entintant-la amb el seu vermell característic i ratllant la superfície amb la gúbia per fer els filaments o la xarxa que caracteritza les seves composició. Llopart dota de dinamisme les pintures. I per aquesta exposició, com a novetat, porta dues peces estampades sobre paper.
El concepte de matriu-mare queda encara més clar amb el vídeo (Re)néixer i amb l’escultura de paper Ser matriu. En el vídeo l’artista és filmada amb un dron al mig del que vol ser com un niu d’ocell, en mig d’un camp, amb posició fetal. Quan la càmera s’acosta el camp és sec i el niu té una corona de flors. Quan s’allunya el camp és verd i el niu de palla seca. Amb aquesta seqüència l’artista evoca el cicle de les estacions i el naixement de la vida.
A l’escultura Ser matriu, feta amb diversos papers artesanals pintats vermell, l’artista arrenca el centre formant una forma romboïdal que al ser varis papers recorda l’úter.
L’exposició que comissaria Pep Codó es podrà veure fins el 21 d’octubre, a la Casa de Cultura, c/ Castellví, 8, al costat del monestir.