Baner-1280x150-px

albisteak

El Bòlit, Centre d’Art Contemporani presenta la seva programació de tardor

El Bòlit, Centre d’Art Contemporani presenta la seva programació de tardor
bonart girona - 28/09/23

El 27 de setembre a les 12:00 hores es va dur a terme la presentació de la programació tardor 2023-24 del Bòlit Centre d'Art Contemporani de Girona a la Sala Miquel Diumé de l'Ajuntament de Girona. En l'acte hi van ser presents la directora del Bòlit, Ingrid Guardiola, Jordi Camps, en representació de la Diputació de Girona, Joaquim Ayats, segon tinent d'alcaldia i regidor de cultura, i l'artista Pep Admetlla, que aquest any presenta la seva exposició titulada "L'ombra sota la parpella. Anatomia del cos excèntric" al Bòlit de Sant Nicolau. Pel que fa a la tardor de 2023, hi ha dos espais per a artistes de llarga trajectòria amb The Bluebird Call de Mal Pelo, on es tracta la recerca sobre les trajectòries artístiques, les afinitats electives, les migracions i la potència creativa del cos que envelleix. Aquesta exposició compta amb la col·laboració del Festival Temporada Alta i El Canal.

Per la seva part, al Bòlit de Sant Nicolau es podrà visitar l'exposició de Pep Admetlla titulada a L'ombra sota la parpella. Anatomia del cos excèntric, que ve a sintetitzar els anys de recerca de l'artista sobre l'anatomia humana, i la relació entre l'ull i el cervell, el coneixement que adquirim tant del nostre cos com del món que ens envolta, recreant un teatre anatòmic i obrint qüestions neuroculturals sobre la relació entre tecnologia i control a partir de l'interès que ha mostrat la ciència, però també la tecnologia en el cervell, ja sigui a través de l'oci interactiu, la realitat augmentada o la intel·ligència artificial. En paraules d'Admetlla "hem construït un panòptic dins de Sant Nicolau. També cal destacar una figura de metro noranta que hi ha instal·lada a dins del recinte". Segons l'artista "la capella romànica de Sant Nicolau té una arquitectura mil.lenària, les parets et parlen!" i ha afegit que "ha estat un repte poder treballar en aquest espai arquitectònic, ja que li he volgut donar un vessant conceptual".

Una altra de les exposicions destacades del 2024 és la titulada Apories sobre l'aire, que és una mostra col·lectiva doble sobre l'aire, la relació que hi tenim tant pel que fa a sostenibilitat com a imaginaris. A l'exposició Vint-i-dos forats per fer un rèquiem es tractarà el tema de les fosses comunes des de les recerques de Cabosanroque (que crearan una instal·lació que funcionarà com un oratori laic) i per la seva part Miquel Garcia presentarà "Exhumació".

Aquest programa d'activitats fa referència al tema de la memòria democràtica davant el moment històric actual d'auge del feixisme. A Vacances de Franco, també s'abordarà la relació entre el turisme i el franquisme, en coproducció amb el Museu de l'Empordà de Figueres.

Per altra part, a l'exposició L'idiota de Martí Peran, es posarà a debat el tema de la institució i les convencions amb una defensa sobre altres maneres d'estar al món menys rígid, menys burocràtiques i menys productivistes. A la tardor, la mostra "Infralocus. Les Girones del 1985-95", plantejaran un revisionisme particular des de la sociologia, la història i l'art de la Girona de finals dels vuitanta i mitjans dels noranta amb la complicitat del Museu d'Història de Girona. Cal dir que els dos equipaments treballaran junts en un exercici únic de memòria històrica. La programació d'enguany també inclourà l'exposició resultant del projecte educatiu Bòlit Mentor i la que té lloc cada estiu a la Canònica de Vilabertran amb els Diàlegs d'art, música i patrimoni, que comptarà amb la participació aquest any dels artistes Marcel Dalmau i Pep Aymerich.

43.000 usuaris propis

Ingrid Guardiola ha confirmat que durant el 2022 hi ha hagut un total de 43.000 usuaris propis que va tenir el Bòlit en les activitats que va programar durant aquest any i ella creu que és una dada que no es tornarà a repetir, malgrat que durant el 2023 se n'han rebut uns 31.000 aproximadament.

Pel que fa a les activitats pel 2024, el Bòlit també ha programat des de conferències, seminaris, diàlegs, activitats familiars, activitats de mediació com poden ser recursos educatius per a escoles o visites adaptades per a persones amb diversitat funcional, tallers, etc... 

Durant els quinze anys de trajectòria el Bòlit ha acollit més de 100 artistes d'arreu del món en el seu programa de residències artístiques. També disposa d'un centre de documentació i Arxiu Viu al Bòlit Pou Rodó. Per Sant Jordi, s'organitzarà com l'any passat una sessió per parlar de projectes editorials d'artistes de territori. Així mateix a finals del 2023, Francesc Abad amb col·laboració d'Enric Farrés Duran, el MUME i el Museu de Granollers, presentarà la primera edició titulada Je brousse les images, que formarà part de la nova col·lecció editorial del centre.

El Bòlit continuarà compartint projectes amb entitats educatives, entitats de la ciutat i entitats del territori. I a més, amb motiu del Dia Internacional de l'Art i les Jornades Territorials, col·laborarà amb la Diputació de Girona i la Casa de la Cultura. Segons Guardiola "és un centre d'art i vida pública, és complex per la seva naturalesa, amb una funció territorial, una espècie de refugi de la ciutat, en resum, un espai de futur i de creació d'idees".

Eude, genericMemoria_viscuda_Bonart_180x180 px

Interesatuko
zaizu
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88