Del 16 de setembre al 29 d'octubre el MAC Mataró presenta l'exposició individual Cori Mercadé. Ascensions i aferraments amb la mentoria d’Alexandra Laudo i la col·laboració de M. Josep Balsach, Isabel Banal i M. José González.
L’exposició Ascensions i aferrament pren de punt d’origen el projecte de la Verònica. Es tracta de dibuixos i pintures que tenen el drap com a icona central. L’obra s’inicia l’any 2013, moment en què tant la seva mare com la seva filla passaven per moments difícils en què l’acompanyament omplia el dia a dia de l’artista. Les estones que podia esgarrapar les omplia de petites ratlles que, com si teixís, acompanyaven el drap i a ella mateixa. De mica en mica, les ratlletes i el drap han anant prenent identitats diferents.
També la manera d’afrontar la producció artística de Cori Mercadé s’ha anat alliberant de la formació restrictiva de l’art conceptual en què ella no es permetia desplaçaments d’un guió autoimposat, circumstància que li ha permès que a sota i a sobre del drap apareguin noves iconografies que ara són ara l’eix central d’aquest projecte expositiu. La verònica, la pedra i l’ascensió són les tres icones, símbols i arquetips que treballa, a vegades encara cobertes o acompanyades del drap i de ratlletes: dibuixos i pintures que anomena Veròniques Ingràvides. El concepte d’aferrament es fa present com a matèria/matriu que acull, que pesa i des d’on elevar-se.
Cori Mercadé ha estat treballant i dibuixant en el mateix espai que acollirà l’exposició: les parets d’un lloc que trepitja a diari i que són alhora les rèpliques de les vicissituds d’un edifici que transita entre l’aferrament a un terra del qual no et pots escapar i d’un sol tros de cel des d’on projectar oníricament qualsevol via enfora.
Cori Mercadé (Barcelona, 1968)
Llicenciada en Belles Arts, fa una recerca artística centrada en la pintura i la seva història. Interessada especialment per la relació perceptual i simbòlica que la pintura proposa entre nosaltres i el món, Cori Mercadé investiga la tradició històrica, així com el present mediatitzat per la imatge reproduïda. En aquest sentit, desenvolupa projectes que emergeixen d’una mirada lliure envers la tradició per tal de fer acostaments que en permetin noves lectures. D’altra banda, l’artista treballa en l’àmbit de la mediació realitzant projectes per a institucions com el M|A|C, ajuntaments, centres cívics, museus, centres d’educació, etc. Ha estat coordinadora d’educació artística de primària i 4t d’ESO al Col·legi Montserrat de Barcelona (2017-2022). Ha estat cofundadora dels centres d’educació artística BLANCDEguix a El Masnou i TAULADEGUIX a Barcelona. També dissenya guions i realitza la conducció d’espectacles i conferències que posen en paral·lel música i pintura les quals anomena Pictofonies.