La Llei 20/2022 de Memòria Democràtica busca recuperar obres d'art espoliades durant la guerra i la dictadura franquista amb una auditoria.
El 20 d’octubre passat es va publicar la Llei 20/2022 de Memòria Democràtica, que va entrar en vigor l’endemà mateix. H2: Principis de la Llei de Memòria Democràtica? La llei es fonamenta en els principis de veritat, justícia, reparació i garantia de no repetició, i per davant de tot reivindica la Transició i la defensa dels valors democràtics, així com condemna per primera vegada el cop militar del juliol del 1936 i la dictadura franquista. Es tracta de saldar un deute que l’Estat té amb totes aquelles persones que, com a conseqüència del cop d’estat del 1936, la Guerra Civil i la posterior dictadura franquista, van patir persecució o violència per raons polítiques, ideològiques, de consciència o creença religiosa, d’orientació i identitat sexual.
Condemna històrica del cop militar del 1936 i la Dictadura Franquista amb la Llei de Memòria Democràtica
L’article 31 de la llei, relatiu a “incautacions de béns i sancions econòmiques”, regula un dret de “rescabalament dels béns incautats”. Dins d’aquests béns incautats hi ha les obres d’art. Hem de tenir present que durant la Guerra Civil i la postguerra es va produir el més gran moviment d’obres d’art a Espanya. El govern de la República va posar en marxa una política de confiscació, dipòsit i evacuació de les obres més importants (per exemple, unes 500 peces del Museu del Prado) i, posteriorment, el Servei de Defensa del Patrimoni Artístic Nacional va ser el responsable de les devolucions. Però amb el règim franquista aquestes devolucions van quedar paralitzades i alterades. El catedràtic Arturo Colorado Castellary ha investigat exhaustivament l’assumpte i ha descobert que en la devolució del patrimoni artístic nacional hi va haver nombrosos desviament en les devolucions d’obres d’art als seus legítims propietaris. Pràcticament el 40% del tresor artístic nacional protegit no va ser tornat als seus amos pel franquisme, i per tant nombrosos museus nacionals espanyols exposen obra robada pel franquisme.
La implicació de l'Estat en el procés d'auditoria segons la Llei de Memòria Democràtica
L’article 31 de la llei de Memòria Democràtica estableix que “l’Estat ha de promoure les iniciatives necessàries per a la investigació de les confiscacions produïdes per raons polítiques, ideològiques, de consciència o creença religiosa durant la guerra i la dictadura i, en particular, ha de fer una auditoria dels béns espoliats en aquest període, incloent-hi les obres d’art, el paper moneda o altres signes fiduciaris dipositats per les autoritats franquistes”. Aquesta auditoria s’ha de portar a terme en el termini d’un any des de l’entrada en vigor d’aquesta llei. Una vegada finalitzada l’auditoria, s’han d’implementar les possibles vies de reconeixement als afectats. Tot i que l’avanç que suposa aquesta llei és evident, serà fonamental valorar la real implicació de l’Estat en el procés d’auditoria i, per sobre de tot, les vies que s’arriben a implementar per retornar obres d’art als seus legítims propietaris.