L’Institut d’Estudis Ilerdencs ha presentat l’exposició Art i Paraula, una mostra itinerant d’art contemporani i poesia catalana que vol donar a conèixer els vincles existents entre diversos artistes visuals i poetes de Catalunya de diferents èpoques. La mostra, impulsada per la Fundació Lluís Coromina, presenta onze parelles artista-poeta, buscant també els límits entre el poema visual i el literari a la sala Zona Zero de l’IEI.
Art i Paraula és una mostra que busca els vincles entre els artistes visuals i els poetes, un trajecte des de la mirada del creador visual que amb la sev a obra vol retre homenatge a l’artista de les paraules i que recorre el camí d’anada i tornada de la xarxa d’unió entre el llenguatge escrit i el llenguatge visual.
Les mirades dels artistes de diferents generacions ens descobreixen la poesia d’ Ausiàs March, Ramon Llull, Joan Oliver, Salvador Espriu, V.A.Estellés,J.V. Foix, Maria Mercè Marçal, Felícia Fuster, Carles Hac Mor, Joan Brossa , Àngels Moreno.
La relació entre art i poesia es remunta als inicis de la nostra història i cultura, la poesia com a generadora d’imatges i sensacions ha tingut sempre un fort lligam amb allò visual , el poeta ens ha apropat a la creació d’imatges i l’artista visual les ha plasmat en obra.
La creació d’imatges , sigui a través de la paraula o a través d’altres tipus d’expressió ha estat una realitat que ha deixat una forta petjada, el mateix Joan Miró no establia diferència entre poesia i pintura, en la seva obra la creació visual anava unida a la proposta intel·lectual, ho diu molt clarament Vicenç Altaió quan afirma que “Miró no feia cap distinció entre un poema literari i un poema plàstic”.