2024 Inserció Bonart Segell IMPULSA CULTURA

txostenak

Andorra Crea i L’AndArt23. Connexió art i natura

Andorra Crea i L’AndArt23. Connexió art i natura

Salvador Dalí explicava: “El temps és una de les poques coses importants que ens queden”, i tal com comentava l’artista català s’ha de gaudir el present però també s’ha de tenir una mirada al futur, encara que sigui de reüll, i aquí, en aquest punt, fem una atu- rada, ja que Andorra mostrarà tota la seva potència cultural i artística amb dos festivals que seran epicentre del Principat: Andorra Crea i L’AndArt23, amb una altra edició d’Ordino Jardins d’Art l’any 2024.

L’expressió artística com a element de reflexió, configurant espais i establint diàlegs de connexió amb la convivència cultural d’Andorra. Passat l’estiu començaran aquestes dues importants fites culturals, amb la novetat d’Andorra Crea, que agafa el relleu de La Cultura No s’Atura, mitjançant l’impuls del govern d’Andorra i els set comuns; es vol fomentar la creació contemporània nacional i des d’aquest punt apropar-la a la ciutadania, juntament amb la contractació de propostes artístiques per donar suport institucional al sector.

Andorra Crea se celebrarà del 29 de setembre a l’1 d’octubre amb activitats a totes les parròquies. Aquesta nova iniciativa al Principat estarà oberta a totes les disciplines culturals i serà únicament per a creacions noves i recents; l’objectiu és que funcioni com una eina de promoció per a les creacions dels artistes d’Andorra i un possible trampolí internacional.

Uns dies abans, el 15 de setembre, arribarà la cinquena edició de L’AndArt, la biennal internacional d’Andorra, que s’allargarà durant dos mesos, amb obres al nucli urbà de Sant Julià de Lòria. Una de les grans novetats d’aquesta edició sense restriccions serà el fet de trobar com a espai museogràfic una antiga fàbrica de tabacs, actualment abandonada però restaura- da per a l’ocasió. Juntament amb aquest emplaçament, l’altra gran novetat és veure el conegut festival andorrà amb aquest nou marc cronològic de la tardor.

Pere Moles i Albert Gusi seleccionaran els artistes d’aquesta cinquena edició; fa dos anys hi van ser presents, entre d’altres, obres d’andorrans com Dani Torres, Tito Farré, present a les quatre anteriors, o Kala. Aquesta vegada es té la clara intenció d’obrir el ventall de crea- cions, de pensaments visuals, buscant crear un binomi entre les obres i l’entorn que les en- volta, amb una actitud crítica a través de l’art i la nostra funció al planeta i als territoris de muntanya.

El món de l’art ens porta a un món actiu, que analitza, cerca i interpreta, on L’AndArt, que va néixer el 2015 i que ha evolucionat i s’ha anat adaptant a nous espais i expectatives, ofereix una panoràmica artística estimulant, reflexiva, implica- da i evolutiva, tenint més de quaranta artistes d’arreu del món desenvolupant una obra entre l’art i la natura. Aquesta vegada el lema serà La muntanya en circulació, amb la idea que l’art forma part d’un procés de reflexió col·lectiva sobre els grans rep- tes que té la societat actual, on l’entorn de la sostenibilitat és clau en l’àmbit mediambiental i de l’impuls de l’economia circular, ja que l’art s’adapta a diferents localitzacions, aprofita espais i convida a una presa de consciència sobre l’entorn.

A més, aquesta cinquena edició vindrà acompanyada de la participació de San Marino com a país convidat, amb artistes emergents provinents d’aquesta petita nació. La fàbrica CATSA s’omplirà d’obres seves per crear un vincle dialèctic entre Andorra i San Marino, en una edició on el Principat vol tornar a la Biennal de Venècia i L’AndArt serà el gran aparador d’artistes per mostrar totes les seves obres i tota la seva qualitat als professionals del sector com ara curadors, crítics i periodistes. Aquesta biennal contribueix a destacar Andorra com un país sensible envers l’entorn, juntament amb l’aposta ferma de la tendència artística, de les noves propostes artístiques, de donar l’oportunitat de descobrir nous llenguatges contemporanis, de buscar l’interès del públic i d’aprenentatge, tot col·locant com a epicentre neuràlgic Sant Julià de Lòria. També és parlar de promoció d’artistes locals i del panorama internacional.

En definitiva, un dels grans objectius, extensible als tres formats esmentats, és treballar per una cultura compromesa amb l’entorn i la seva gent. Pensant ja en el 2024, serà moment d’una nova edició d’Ordino Jardins d’Art, amb l’important Premi d’Art Contemporani Internacional; es preveu que es pugui portar a terme durant un cap de setmana de setembre de l’any que ve. Les creacions ompliran els jardins i les places d’Ordino, i la presència de l’artista, seleccionat d’entre setze i vint propostes, és obligatòria. Juntament amb aquest entramat vinculat amb el premi, hi ha l’artista convidat; recordem que el 2022 va ser Manuel Luna. Es tracta d’una proposta consolidada, amb un intercanvi entre l’artista i el públic, en què es troben diferents propostes artístiques i es creen sinergies entre tots els subjectes.

thumbnail_Centre Pere Planas nou 2021FD_Online_BONART_180X180

Interesatuko
zaizu
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88