EINA, Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona inaugura l’exposició Ensenyar és aprendre, un homenatge a Albert Ràfols Casamada i a Maria Girona en el centenari del seu naixement i que es podrà visitar fins al 9 de juny del 2023. Aquesta iniciativa forma part del conjunt d’activitats organitzades per la Fundació EINA, la Fundació Bassat i la Fundació Vila Casas per a commemorar aquesta efemèride.
Artistes, pintors, poetes, humanistes i pedagogs, Albert Ràfols i Maria Girona són fonamentals per entendre la història d’EINA. Les ganes d’influir en la grisa societat dels seixanta els portarà a fundar EINA l’any 1967, juntament amb altres artistes, arquitectes, dissenyadors i intel·lectuals del moment. Són anys d'agitació política, d'antifranquisme cultural i d'obertura a noves idees i nous llenguatges plàstics. El disseny es presenta com un territori d'incidència social de l'art a la vida quotidiana. Els ideals de la Bauhaus i els mètodes de l'escola d'Ulm es fan presents en la formació i inspiren un model d’ensenyament centrat en despertar la creativitat de l’alumne sense imposar ideals estètics ni recursos tècnics.
L’exposició se centra en la seva aportació pedagògica a EINA entre els anys 1967 i 2009, basada en l’ensenyament del disseny, l’art i les humanitats i aplega obres procedents del fons d’art de la Fundació EINA a més d’extens material d’arxiu vinculat als artistes. Com explica Miquel Molins, president del Patronat de la Fundació EINA, “la mostra posa èmfasi en el seu vessant pedagògic i explica el llegat que ens van deixar a través de les matèries que van impartir en els estudis de Disseny i d’Art de l’escola”.
Ensenyar és aprendre, que sintetitza les performances, exposicions i iniciatives pedagògiques dels artistes, està comissariada per Xavier Olivé, dissenyador, estudiant i professor d’EINA, i avui membre del patronat de la Fundació; Josep Aregall, dissenyador, estudiant i professor d’EINA i Rubén Alcaraz, responsable de l’arxiu d'EINA.
“EINA és un lloc singular, un centre universitari, un espai d’aprenentatge i de recerca al llarg de la vida, així com un punt de trobada i de confluència entre artistes, dissenyadors i pensadors. És alhora també un arxiu i un museu que reflecteixen la història d’aquesta peculiar aventura pionera, que un grup de ments inquietes van iniciar a finals dels seixanta”, explica en Rubén Alcaraz, un dels comissaris de l’exposició.
Com en Xavier Olivé explica: “Acabats els estudis, molts estudiants ens convertíem en adjunts als professors i, després, en professors titulars. Per la seva banda, els professors eren estudiants de noves matèries que, més tard, impartien. Al cap dels anys, a tots ens unia una amistat. Jo mateix vaig impartir diferents matèries per no convertir la docència en una rutina. Ensenyar és aprendre”.
La mostra es pot visitar de dilluns a divendres de 10h a 19h, i dissabte de 10h a 14h a EINA Sentmenat (Passeig Santa Eulàlia, 25).
En paral·lel a l’exposició es realitzaran un conjunt d’activitats:
Dissabte 20 de maig
11h – Visita guiada a l’exposició amb Josep Aregall
11.30h – Visita guiada al fons d'art amb Rubén Alcaraz
12h – 'El meu jardí a la mà': demostració d’art floral en homenatge a Maria Girona i Albert Ràfols a càrrec d’Alfons Tost i Roser Bofill
Dissabte 27 de maig
11h – Visita guiada a l’exposició amb Xavier Olivé
11.30h – Visita guiada al fons d’art amb Miquel Molins
12h – Classe de dibuix al natural en homenatge a Francesc Artigau, professor de dibuix d’EINA, coordinada per Mar Saiz i lliurament del premi Amic d’EINA a Francesc Artigau, a càrrec de Miquel Molins
Dissabte 3 de juny
10.30h – Mostra de documents originals del fons d’arxiu amb Rubén Alcaraz
11h – Visita guiada a l’exposició amb Xavier Olivé i Josep Aregall
11.30h – Visita guiada al fons d’art amb Victoria Combalía
12.30h – Visita guiada al fons d’art amb Jordi Colomer
13h – Mostra de documents originals del fons d’arxiu amb Rubén Alcaraz
Totes les persones encarregades de fer les visites han estat vinculades a EINA com a estudiants i/o professors.