Banner-HCB-1280x150px_v1-cat-1

Erakusketak

Últims dies per visitar "Zush a Eivissa" a la Fundació Suñol

otografies de Santi Periel. Zush a Eivissa. Fundació Suñol, 2023.
Últims dies per visitar \

L’exposició Zush a Eivissa és una mostra monogràfica que coincideix amb el vintè aniversari de la creació de la Fundació Suñol i que ha estat organitzada en col·laboració amb el Museu d’Art Contemporani d’Eivissa i comissariada per Xavier de Luca, Enrique Juncosa i la directora del museu eivissenc, Elena Ruiz. S’hi podran veure diverses obres que l’artista barceloní va crear en el període en què va viure a l’illa d’Eivissa, entre els anys 1968 i 1983, on va fugir després d’haver estat internat al manicomi per consum de drogues, i que va coincidir “amb un moment d’altíssima creativitat en què Zush va experimentar amb formats i tècniques molt diversos, com ara la pintura fluorescent il·luminada per la llum negra”, segons els comissaris.

Albert Porta (Barcelona, 1946), conegut com a Zush des del 1968 i com a Evru des del 2001, es presenta a la Fundació Suñol confirmant el seu paper precursor en diferents àrees. L’artista ha defensat durant dècades un dels assumptes centrals en l’art contemporani: la importància del significat i de les qüestions identitàries. Des del principi de la seva trajectòria, Zush/Evru es va allunyar de plantejaments formalistes, anticipant la necessitat de crear noves narratives i discursos. Aquesta diversitat de propostes artístiques queda reflectida en aquesta exposició, que mostra una selecció d’obres a l’espai antigament batejat com a Galeria 2, actual seu de la Fundació Suñol, on el 1984 Zush va iniciar una residència artística de dos anys.

L’artista s’allunya dels plantejaments formalistes, anticipant la necessitat de crear noves narratives i discursos no dogmàtics. L’obra proteica de Zush/Evru és permeable, i se’l pot relacionar amb l’art pop, el surrealisme, l’escriptura automàtica, l’art conceptual, el neoexpressionisme, la performance, l’art com a teràpia, les pràctiques col·laboratives i l’art relacional, l’art polític, l’art digital, o el fet d’entendre l’art com quelcom màgic i ritual.

Durant els anys a Eivissa, Zush desenvolupa i consolida el seu llenguatge característic, i es dona a conèixer internacionalment exposant de manera individual en diversos països i participant en importants col·lectives sobre el Zeitgeist del moment, com les Biennals de Sydney i de São Paulo o Recent European Painting al Solomon R. Guggenheim Museum de Nova York. 

L’exposició Zush a Eivissa s’ha acompanyat d’un programa públic i educatiu per aprofundir en la relació de l’artista amb la Fundació Suñol, i inclourà diverses visites dialogades i d’altres activitats com una taula rodona. L’artista inclassificable, el creador amb dues identitats que conviuen en l’art i en la persona, té els seus propis codis i universos, també pictòrics. L’artista de cap rapat amb una línia blava que li va del crani a la meitat de l’esquena, una galàxia que li permet comunicar-se a la seva manera amb la resta de mortals, compta per fi amb l’exposició que mereix i que enlluerna a la Fundació Suñol.

Baner-180x180-pxBONART_BANNER_180x180

Interesatuko
zaizu
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88