Després de tres dies de xerrades, debats, presentacions, tallers i rutes per la ciutat, la conferència de museus EMYA arriba a la seva fi amb la proclamació dels sis museus guanyadors dels premis més prestigiosos dels museus a Europa. L’ETNO Museu valencià d’etnologia, i Chillida Leku, d’Hernani, s’han endut dos dels principals guardons.
La conferència EMYA s’ha celebrat al Saló del Tinell del MUHBA (Museu d’Història de Barcelona), que durant tres dies ha acollit gairebé 300 inscrits de 33 museus de 18 països europeus. Als premis s’hi pot presentar qualsevol tipus de museu que reuneixi una d’aquestes tres condicions: que sigui un museu nou, que hagi obert en els darrers tres anys o bé que sigui un museu consolidat que hagi renovat la seva organització i completat un programa substancial de modernització i ampliació dels seus edificis i galeries. L’entrega de premis ha tingut lloc a la Llotja de Mar de Barcelona.
Aquesta és la relació de premis de l’edició 2023: El premi EMYA (European Museum of the Year Award) ha estat per a L’ETNO, Museu valencià d’etnologia, perquè “opera amb una sòlida base ètica i un compromís apassionat per aconseguir un canvi positiu a la regió. S'enfronta amb valentia al passat per navegar per un futur incert. El museu valora el diàleg obert i inclusiu i s'esforça per oferir un accés universal als visitants. Mitjançant l'intercanvi i la discussió d'històries ocultes, el museu busca honrar el dret de les comunitats locals a comprendre el seu passat i reconèixer les seves experiències doloroses”.
El Premi EMYA és el de més prestigi dins el món dels museus, i l’han guanyat en altres edicions centres com el Museu de la Ment (Haarlem, Països Baixos, 2022), el Museu de la història dels jueus polonesos (Varsòvia, Polònia, 2016), el Museu del Disseny (Londres, Regne Unit, 2018), el Museu de la Innocència (Istanbul, Turquia, 2014), el Museu Nacional de Dinamarca (Copenhague, Dinamarca, 1994), el Guggenheim de Bilbao (2000), el MARQ – Museo Provincial de Arqueología de Alicante (2004), CosmoCaixa (Barcelona, 2006) o el Museo de Medina Azahara de Córdoba (2012).
El Premi Museu de Portimão d'Acollida, Inclusió i Pertinença celebra un ambient d'inclusió amigable, on tots els elements del museu, el seu entorn físic, les seves qualitats humanes, les seves exposicions i programes públics, contribueixen a fer que tothom se senti valorat, respectat i pertanyent. al museu. El museu que ha guanyat aquest premi, Chillida Leku, és un museu d'art amb una agenda social activa. El museu està dedicat tant a l'obra d'un artista com als seus valors fonamentals relacionats amb els drets humans, la justícia social, la música i la filosofia. Un veritable lloc de trobada dedicat a reunir la gent, ofereix una àmplia gamma de programes i activitats que utilitzen l'expressió multisensorial i multicreativa per promoure el diàleg i la tolerància.
El Premi del Consell d’Europa s'atorga a un museu que ha contribuït significativament a defensar els drets humans i la ciutadania democràtica, a ampliar el coneixement i la comprensió de les qüestions socials contemporànies i a crear ponts entre cultures fomentant el diàleg intercultural o superant les fronteres socials i polítiques. El premi té com a objectiu destacar el patrimoni cultural divers d'Europa i la interacció entre les identitats locals i europees.
Seleccionat per la Comissió de Cultura de l'Assemblea Parlamentaria del Consell d'Europa (APCE) el 5 de desembre de 2022 i atorgat en una cerimònia especial que va tenir lloc el 25 d'abril de 2023 al Palau d'Europa d'Estrasburg, el premi va ser lliurat al Museu dels Treballadors de Copenhaguen (Dinamarca), una institució i un museu que combina la història del seu edifici simbòlic i la història del moviment obrer danès amb les preocupacions actuals sobre com la cultura dels treballadors podria ser més rellevant per a la societat. A través de diferents programes i activitats, el museu contribueix a ampliar el coneixement i la comprensió dels visitants dels problemes socials contemporanis i les idees de ciutadania democràtica i a donar suport a l'activisme social i polític actual.
El premi Kenneth Hudson al coratge institucional i a la integritat professional l'atorga la junta directiva del Fòrum Europeu dels Museus a un museu, un grup o una persona, no necessàriament candidata a l'EMYA, per celebrar pràctiques de museus valentes, de vegades controvertides, que desafien i amplien les percepcions comunes. del paper i les responsabilitats dels museus en la societat. Tot i que està arrelat i ancorat en l'experiència d'un individu particular i d'un grup minoritari cultural particular, el museu que ha rebut el premi Kenneth Hudson aquest any, 23,5 Hrant Dink Site of Memory, de Turquia, comunica que els drets humans són indivisibles i universals. Il·lumina el passat alhora que actua de cara al futur, fomenta l'empatia i la comprensió mútua, i contribueix a la transformació social i la democratització.
El Premi Silletto a la participació i el compromís comunitari celebra una implicació profunda, contínua i empoderadora entre un museu i els seus grups d'interès, que situa el museu com a punt d'orientació i referència al centre de les seves comunitats, ja siguin locals, nacionals, globals o definit d'una altra manera. El Museu Arqueològic Otar Lordkipanidze Vani del Museu Nacional de Geòrgia és un museu gestionat per la comunitat amb una força poderosa per crear consciència sobre qüestions crítiques relacionades amb la societat, la cultura i l'educació. Mitjançant els seus projectes i programes de voluntariat, implica activament la comunitat local en la salvaguarda, la preservació i la revitalització del jaciment arqueològic de la ciutat. A més, ofereix una sèrie de programes comunitaris que prioritzen la participació del públic més jove i dels grups desfavorits. En adoptar la inclusió i la diversitat, el museu “crea un espai acollidor que fomenta el diàleg i anima els visitants a connectar amb el ric patrimoni cultural de la ciutat”.
El Premi Museu Meyvaert per a la Sostenibilitat Ambiental s'atorga a un museu que mostra un compromís excepcional per reflexionar i abordar qüestions de sostenibilitat i salut ambiental en la seva col·lecció, documentació, exhibicions i programació pública, així com en la gestió dels seus propis recursos socials, financers i recursos físics. Al Museu Suís d'Agricultura, els visitants es relacionen amb la seva comunitat local mitjançant una varietat d'activitats d'aprenentatge pràctiques i divertides que il·luminen el viatge del menjar de la granja a la taula. En explorar els recursos necessaris per cultivar aliments i l'impacte del malbaratament d'aliments, els visitants aconsegueixen una comprensió més profunda de la nostra relació amb el medi ambient. Com a centre regional central, el museu connecta productors locals, treballadors agrícoles i empreses per crear vincles significatius que permetin als ciutadans comprendre les complexitats de la producció d'aliments i els actors clau implicats.