La biennal europea de cultura contemporània Manifesta ja ha començat a treballar en la 15a edició, que tindrà lloc del 8 de setembre al 24 de novembre de 2024 a Barcelona i la regió metropolitana. Els prolegòmens consisteixen a desenvolupar el "marc conceptual" a partir del treball de 10 artistes, investigadors i entitats locals, el mediador creatiu Sergio Pardo i l'equip de Manifesta. L'objectiu, "reconquerir i repensar la ciutat" i els seus límits a partir de tres nodes físics: el riu Besòs, el delta del Llobregat i la serra de Collserola. El paper crític de les arts i la cultura en temes "urgents" com les crisis ambientals, humanitàries i polítiques i la integració de la cultura, la natura, la ciència i drets humans guiaran la trobada.
Manifesta, la biennal nòmada europea de cultura contemporània, treballa desde fa uns mesos per a la planificació, la conceptualització i el desenvolupament de la pròxima edició que tindrà lloc el 2024 a Barcelona i a la seva regió metropolitana.
Cada biennal Manifesta investiga i reflexiona sobre els desenvolupaments emergents en l'art i la cultura contemporànies, situats en un context europeu. En fer-ho, cerquen el compromís del públic local, nacional i internacional amb nous aspectes i formes d’expressió artística per catalitzar el canvi social positiu a Europa.
En el cas de Barcelona, la ciutat va convidar Manifesta (així funciona la biennal) a celebrar Manifesta 15 per "ajudar a crear una alternativa urbana, cultural i ecològica d'estructres al voltant de la regió metropolitana", lluny de les icones turístiques del centre de la ciutat.
Procés en marxa
En aquest sentit, l'esdeveniment comença la seva tasca molt abans de la mostra artística pròpiament dita (2024). De fet, el calendari ja ha començat a córrer i durant el darrer mig any Manifesta 15 ha estat pensant en les qüestions teòriques que donaran lloc a la presentació de projectes, i està a punt de tancar la col·laboració amb una desena de col·lectius i entitats de la ciutat per desenvolupar plegats una 'Carta Magna ecosocial' de Barcelona.
Amb aquest cos teòric, a partir del setembre, l'esdeveniment farà una crida oberta a artistes, investigadors d'àmbits diversos, entitats i col·lectius de Barcelona i la regió metropolitana perquè presentin fins a final d'any els projectes que donin forma als reptes que es plantegen. És a dir, bona part d'allò que s'acabarà veient a la biennal la tardor del 2024.
"Mapejant" Barcelona
Els temes no estan tancats del tot, però ja se sap que giraran al voltant de tres nodes territorials, amb el seu respectiu paraigua conceptual: la zona del Besòs per "imaginar el futur", Collserola ("com volem cuidar i ser cuidats") i el delta del Llobregat ("equilibrar el conflicte en el marc d'allò comú"). A Barcelona, l'epicentre i seu de la Manifesta serà l'antiga seu de l'Editorial Gustavo Gili.
Manifesta es presenta doncs, com un "catalitzador de debats i alternatives al territori". Les seves propostes, com un conjunt d'accions socio-climàtiques d'investigació i producció de coneixement "no resoldran els problemes però fan aquesta funció", i aspiren a deixar petja a la ciutat i la seva regió metropolitana, argumentava aquest matí l'arquitecte i primer (dels dos) mediador creatiu escollit pel certamen.
La junta directiva de Manifesta 15 està formada per 9 persones, quatre estrangers i cinc persones de Catalunya: l'arquitecte Josep Bohigas (actual director general de Barcelona Regional Agència Desenvolupament Urbà, i director general de l’Agència d’Ecologia Urbana de Barcelona), la gerent de l’Àrea de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat de l’Ajuntament de Barcelona, Marta Clari, la directora d’Innovació, Recerca i Arts Visuals a l’Institut de Cultura de Barcelona, Eva Soria Puig, l'actual Ministre d'Universitats, Joan Subirats, i el tinent d'alcaldia de Cultura, Jordi Martí.
Aquesta és una Fundació temporal que es constitueix per la celebració de l'esdeveniment, on hi participa la organització holandesa de Manifesta, l'Ajuntament de Barcelona i els altres consistoris metropolitans que formen part de la candidatura (l'Hospitalet de Llobregat, Terrassa, Badalona, Sabadell, Mataró, Sant Cugat del Vallès, Cornellà de Llobregat, El Prat de de Llobregat, Granollers i Santa Coloma de Gramenet), i altres actors. No hi són la Generalitat, ni la Diputació de Barcelona ni el Ministeri de Cultura, que no obstant això cofinancen l'esdeveniment. En conjunt, l'aportació pública a Manifesta serà de 8 milions d'euros.