L’Associació Catalana de Crítica d’Art va celebrar, el vespre del 29 de març, la 39a edició dels Premis ACCA, certamen amb el que l’Associació Catalana de Crítica d’Art (ACCA) reconeix el treball fet en el món de l’art Catalunya durant el passat 2022. Trenta candidatures, repartides en sis categories, aspiraven a endur-se algun dels guardons.
Projectes guanyadors:
Premi ACCA a la Crítica d'Art: Eva Vázquez, pel conjunt d'articles publicats el 2022 a El Punt Avui.
Els altres projectes candidats en aquesta categoria van ser: De passejades per llimbs, llibre escrit per Anna Adell i editat per Wunderkammer; Higo Mental, plataforma de pensament crític creada per Ricardo Pérez-Hita i Marta Sesé; Mirades Parlades, podcast d'art promogut per la Blueproject Foundation i el projecte independent Pas une Orange; Ràdio Africa Magazine, plataforma cultural de pensament crític fundada per Tania Safura.
Premi ACCA a la Recerca: Visionary Women Art, grup de recerca independent sobre espiritualitat i feminisme, liderat per la crítica d'art i historiadora Pilar Bonet Julve i vinculat a l'Associació Josefa Tolrà de Barcelona.
Els altres projectes candidats en aquesta categoria van ser: Art Emergent: La collita i el viatge, llibre escrit per David Armengol i publicat per l'editorial Univers; Humberto Rivas: Buenos Aires / Barcelona o la renovació de la fotografia espanyola (1970-2000), llibre escrit per José A. Aristizábal i publicat per l'editorial Casimiro Libros; La imaginació material, llibre escrit per Andrea Soto Calderón i publicat per l'editorial Metales Pesados; Manuals de reparacions i sons còsmics. Autoedicions per guarir l’univers sencer, exposició expandida i curada per Magui Dávila i Maite Muñoz al MACBA-Museu d’Art Contemporani de Barcelona.
Premi ACCA al Comissariat d'Art Contemporani: Història de les mans, exposició itinerant comissariada per Alexandra Laudo, amb el suport de la Diputació de Barcelona.
Els altres projectes candidats en aquesta categoria van ser: Bleda i Rosa, exposició comissariada per Marta Dahó, protagonitzada pel col·lectiu d'artistes Bleda i Rosa i celebrada a KBr Fundació Mapfre de Barcelona; La propera mutació, comissariat de Xavier Acarín a CaixaForum Barcelona (aquí un article relacionat publicat a exibart.es per Acarín); Redonda Redonda, exposició monogràfica de l'artista Alberto Peral, comissariada per Jorge Satorre al Centre d'Art Tecla Sala de L'Hospitalet de Llobregat; Silly Symphony, instal·lació de Martín Vitaliti, presentada per Pere Llobera a la Fundació Joan Miró de Barcelona.
Premi ACCA al Comissariat de caràcter històric: Una altra fi. La resta, exposició comissariada per Nora Ancarola i Amanda Cuesta al Born – Centre de Cultura de Barcelona.
Els altres projectes candidats a aquesta categoria van ser: L’aposta de l’art nou. Itineraris de l’avantguarda a catalunya a través del fons Rafael i Maria Teresa Santos Torroella, exposició comissariada per Rosa Gutiérrez Herranz i Jaume Vidal Olivera al Museu d’Història de Girona; Luis Claramunt. Naufragis i Tempestes, exposició comissariada per Sílvia Martínez Palou i Àlex Susanna als Espais Volart de la Fundació Vila Casas de Barcelona; Si jo pogués. Anna Manel·la (1950-2019), exposició comissariada per Maria Lluïsa Faxedas, celebrada al Museu de la Garrotxa d’Olot; Xocs i mots: Miró i 10 poetes catalans d’avui, exposició comissariada per Vicenç Altaió i Blanca Llum Vidal, a la Galeria Majoral de Barcelona.
Premi ACCA a Projectes i Iniciatives artístiques: Daniel Giralt-Miracle, per la donació del seu fons que, des dels anys vuitanta, ha anat realitzant una vintena de museus i institucions del país.
Els altres projectes candidats en aquesta categoria van ser: A*Desk Critical Thinking, l'Institut Internacional i Independent de Crítica i Art Contemporani, fundat el 2002; Bar Project, iniciativa curatorial en moviment fundada el 2013 per Andrea Rodríguez Novoa, Veronica Valentini i Juan Canela (fins al 2021); Como Edicions, pel conjunt de llibres d'art inclosos al catàleg d'aquesta editorial fundada per Octavi Aballí i Pau Ardid; Espais C, el programa educatiu que introdueix l'art contemporani a l'escola, impulsat pel Consorci d'Educació de Barcelona, l'Institut de Cultura de Barcelona i la Universitat Autònoma de Barcelona, amb la coordinació i la mediació d'Experimentem amb l'Art .
Premi ACCA als Espais: Lo Pati (Amposta), centre d'art públic inaugurat el 2010 i dirigit per Aida Boix a les Terres de l’Ebre.
Els altres projectes candidats en aquesta categoria van ser: Bombon Projects (Barcelona), galeria d'art contemporani codirigida per Joana Roda i Bernat Daviu; Cordova (Barcelona), espai artístic multidisciplinari sense ànim de lucre, fundat i dirigit per Cory John Scozzari; Cultural Rizoma (Celrà), cooperativa sense ànim de lucre fundada per Rita Andreu Vaquer i Olga Taravilla Baquero, que realitza projectes centrats en la investigació, la producció, la mediació i la difusió de la cultura i la creació contemporània; Half House (Barcelona), lloc de trobada per a artistes impulsat el 2009 per Alberto Peral i Sinéad Spelman.