320x100_Podcas Revistes

txostenak

Andorra: cultura i art a partir de l’espai expositiu al Parc Central

Andorra: cultura i art a partir de l’espai expositiu al Parc Central

El Parc Central, lloc de trobada artística, s’entreveu com un gran referent de la cultura al país amb la inauguració del nou Centre d’Art d’Andorra la Vella i la seva cessió al govern. Amb un programa museístic ampli, polièdric i eclèctic, aquesta nova sala esdevindrà l’epicentre de la vida artística d’Andorra.

Andorra continua apostant per la cultura i per la cultura del país. Així va néixer fa uns mesos el nou espai expositiu al Parc Central d’Andorra la Vella, un lloc de trobada que el país reclamava per donar servei a l’activitat cultural, esperant que es converteixi en epicentre de la vida artística andorrana amb les diferents exposicions que s’hi aniran programant.

Aquest nou espai, amb una potent programació expositiva, consta d’uns 400 metres quadrats i d’un sol espai diàfan, contemporani i actual, ampliable amb 140 metres quadrats més per cobrir possibles necessitats que marqui l’exposició. La sala del govern d’Andorra és un espai cultural, educatiu, social i lúdic dedicat a difondre l’art, especialment des de l’art contemporani fins a l’actual, donant també lloc a l’art emergent d’artistes joves, tant nacionals com internacionals, i amb la intenció que sigui un espai de trobada i també d’aprenentatge per a tothom que vagi a visitar-lo.

Amb un panorama museístic ampli, polièdric i eclèctic, aquesta nova sala esdevindrà l’epicentre de la vida artística, amb tres exposicions programades durant l'any 2022, començant per la mostra de l’artista d’Andorra la Vella Judit Gasset, comissariada per Carme Soler, on el visitant va poder tenir una visió més àmplia de l’evolució artística de Gasset. La següent és Abecedari solidari, un recorregut expositiu com a homenatge a Miquel Martí i Pol, per arribar a l’última d’aquest any, programada als mesos finals, on es va poder visitar De l’art òptic al folklore planetari, de l’artista hongarès Victor Vasarely.

Abecedari solidari, comissariada per Gabriel Serrano, va ser un homenatge a la figura cabdal de Miquel Martí i Pol a partir d’una exposició col·lectiva que aplega vint-i-sis artistes i escriptors, cadascun dels quals ha creat una obra a partir de la interpretació subjectiva, artística i personal d’una lletra i una paraula del haiku assignat. Autors com Eduard Arranz-Bravo, Riera i Aragó, Joan Fontcuberta o Robert Llimós, com a artistes plàstics, a més de per exemple Francesc Parcerisas, Dolors Miquel o Vinyet Panyella, com a escriptors, entre d’altres, fan una panoràmica de Martí i Pol a partir de les seves creacions. També s’ha volgut mostrar la relació de l’escriptor de Roda de Ter amb Andorra, ja que ell mateix la considerava la seva segona pàtria. Una mostra que tindrà una itinerància de dos anys per diferents espais d’Espanya i França. 

L’any expositiu artístic va finalitzar al Centre d’Art amb la monogràfica sobre Victor Vasarely, un dels grans artistes del segle XX i creador del moviment de l’art òptic (Op Art). Un recorregut artístic que va quedar pendent en el moment del tancament de la sala Artalroc, ja que es tractava d’una mostra prevista a finals de l’any 2020, però el context sanitari, la manca d’un espai i la itinerància van obligar a ajornar aquesta mostra a finals d’aquest any. Comissariada per Henry Périer i en col·laboració amb l’Ajuntament de Le Touquet-Paris-Plage, va mostrar les diferents etapes, fases i moments de l’artista de Pécs, Hongria. Ja als inicis, Vasarely va començar a utilitzar elements geomètrics per provocar efectes òptics, va passar per l’art cinètic i va arribar amb tota la seva força i esplendor a l’Op Art. 

Així doncs, aquest nou espai va començar amb una mostra d’una artista nacional i va finalitzar amb un artista internacional clau dins de la història de l’art del segle passat. Un element important per a aquest espai i per a Andorra.

Andorra: cultura i art a partir de l’espai expositiu al Parc Central

Andorra i el seu suport a la creació

Andorra també ampliarà el suport a la creació amb la continuació de la residència Faber. Un total de deu artistes passaran per la residència, localitzada a la Massana, tot reunint creadors i professionals de diversos àmbits. Així, hi han passat i hi passaran creadors catalans, del Regne Unit, dels Estats Units, del Perú, de Polònia, d’Austràlia i del Canadà. A la Massana també es va veure com aquest 2022 s’han reprès els Tallers d’Art, amb l’objectiu de contribuir a l’ajut a la creació, preveient atorgar entre un i tres tallers durant l’any.

Andorra Land Art –un dels grans esdeveniments d’aquest corrent artístic, que va sorgir a mitjans del segle XX–, es va organitzar entre el juliol i el setembre del 2021, amb la quarta biennal, amb un total de quaranta-vuit obres i instal·lacions vinculades a l’espai natural que aporta Andorra. Dotze setmanes per caminar entre art i naturalesa. Sobre aquest esdeveniment, Thoreau va comentar: “Volem que, a través de múltiples propostes artístiques, les persones que es desplacin als diferents punts de l’exposició puguin sumar-se a aquesta reflexió polièdrica sobre l’abast dels canvis que la pandèmia ha suposat per a la població mundial.”

Un context cultural que va patir molt durant un temps però que ha tornat a un moment de normalitat. Així es pot veure per les diferents poblacions d’Andorra, amb aquest entramat d’activitats, museus i galeries d’art que fan d’aquest país un lloc per donar visibilitat a l’art, reconèixer l’art del país i donar suport als creadors emergents.

Banner-HCB-180x180px_v1-cat-1Eude, generic

Interesatuko
zaizu
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88