El Centre Cultural La Mercè inicia l’any amb noves propostes culturals i formatives. L’Escola Municipal d’Art (EMA), enceta la temporada expositiva amb la celebració dels 60 anys del naixement del pintor gironí Pep Camps i se suma a l’àmplia retrospectiva que li dediquen quatre espais de la ciutat: la Casa de Cultura, la Fundació Fita, el Centre Cultural La Mercè i la Casa Masó. La mostra, que es pot visitar a La Mercè des del 19 de gener i fins al 10 de març, es titula “Preludis” i repassa una sèrie d’obres de l’artista on s'aprecia la influència dels seus viatges, els quals li han servit per anar formant un pòsit vital i anar edificant la seva singularitat artística. És una exposició que compta amb la col·laboració del Museu d’Art de Girona i de la Diputació de Girona que han cedit dues obres per a la mostra. La inauguració tindrà lloc el dijous 19 de gener, a les 19 h. El 16 de febrer, a les 18 h, l’artista oferirà una classe magistral.
“La cultura és un element clau per a fomentar una ciutadania crítica, activa i cohesionada. Aquest objectiu depèn de la capacitat de fer arribar la cultura a tothom i a tot arreu, apropant-la als col·lectius amb menor consum cultural i fent-la accessible per a tothom”, assegura el Vicealcalde i regidor de Cultura, Quim Ayats, que remarca que “estic molt orgullós que el Centre Cultural de la Mercè compleixi tots aquests objectius, d’una Girona que ofereix cultura accessible i de qualitat”.
Un any mes, La Mercè es converteix en seu del Festival d’art independent Pepe Sales. Entre les activitats que acollirà, destaca l’exposició col·lectiva Subconscient. Alícia en el país de lo ya visto Milena Rodríguez Gutiérrez, que es podrà visitar als espais del claustre i a la sala Pati des del 21 de gener fins al 8 de febrer. La inauguració tindrà lloc el 21 de febrer, a les 20 h, durant l’acte d’obertura del festival, que comptarà amb la performance La condesa sangrienta. La presentació de l’acte anirà a càrrec del periodista Xavier Mas de Xaxàs. L’edició d’enguany del festival està dedicada a la poeta Alejandra Pizarnik en el 50è aniversari de la seva mort.
A banda, també destaca l’exposició que organitzaran els Amics del Museu d’Art de Girona dedicada al pintor gironí Ricard Renart Castells (Girona, 1952 - 2013) i que es podrà veure a la sala Pati entre el 3 i el 31 de març.
També desembarcarà a La Mercè l’exposició col·lectiva L’altre ubic. Migracions del cos fragmentat, comissariada per Mercè Alsina, produïda pel Festival Panoràmic Granollers 2020 i promoguda per Roca Umbert Fàbrica de les Arts i l’Ajuntament de Granollers. La mostra forma part del programa d'exposicions itinerants del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Els artistes Teemu Mäki, Mar C. Llop, Mengwen Cao, Isa Fontbona, Francesca Steele, Itziar Okariz i Ricardo Muñoz, plantegen qüestions sobre identitat en relació amb l'aspecte físic, l'orientació sexual, el gènere i les actituds socials, així com els dubtes existencials als quals ens enfrontem diàriament.
De nou, el Festival Mirades, certamen bianual de fotografia, mostrarà al claustre de La Mercè les fotografies guanyadores de la convocatòria pública oberta la tardor passada. A través d’aquesta iniciativa, el festival té com a objectiu difondre i exposar treballs d’artistes emergents i donar l’oportunitat a diversos fotògrafs i fotògrafes a poder exposar les seves creacions.
Seguint amb la programació de l’EMA, el projecte artístic Escultures al claustre mostrarà a les persones visitants l’obra de dos artistes. En primer lloc, del 16 de gener fins al 6 de març, Blanca del Olmo mostrarà l’escultura VR vs. AR, modelada amb plastilina i fang, dissenyada amb realitat virtual i impressió 3D, i per visualitzar completa amb realitat augmentada (des d’un mòbil o tauleta). Vinculada a l’escultura, l’artista realitzarà una classe magistral el 24 de gener, a les 18 h. Agafarà el relleu l’escultor Alexander Yancee, que exposarà El tot i les parts, una obra creada en col·laboració amb Maria Nieto. L’escultura es podrà veure entre el 13 de març i el 8 de maig i també comptarà amb una classe magistral el 21 de març, a les 18 h.
Completaran la programació d’hivern de l’EMA les obres murals del plafó d’Art propi, destinat a donar visibilitat i a exhibir l’obra d’alumnes i ex-alumnes de l’escola. Del 3 de febrer al 24 de març Eva Ramos mostrarà la seva obra Selva, i del 31 de març fins al 26 de maig serà el torn de Valentina Kalaydjian amb A taula.
Pel que fa a la programació de l’Escola Municipal d’Humanitats, l’equipament ha iniciat la seva activitat amb una nova edició del Club Trias de lectura d’assaig, organitzat conjuntament amb la Càtedra Ferrater Mora de Pensament Contemporani de la Universitat de Girona. La lectura escollida és Fronteres, de Vicent Partal. Les sessions tindran lloc els dies 10 de gener, 14 de febrer i 7 de març.
Dins l’oferta proposada, destaca la nova i reconvertida edició del cicle “Música i filosofia” que, com les seves predecessores “Literatura i filosofia” i “Art i filosofia”, reflexionarà al voltant de 6 compositors de diferents èpoques i els grans reptes filosòfics que plantegen algunes de les seves obres. El cicle està format per sis sessions repartides entre el Centre Cultural La Mercè (13, 20 i 27 de febrer, a les 19.30 h) i la Casa de Cultura (6, 13 i 20 de març, a les 19.30 h), i estan coordinades per la , professora d’història de la música a la Universitat de Girona, Maria Carme Pardo Salgado. Comptarà amb la participació d’Anna Bofill, Francisco Jarauta, Rubén López Cano, David Picó, Magda Polo i Joaquim Rabaseda i Matas
Continuarà la programació el cicle “Bòlit. Pensament”, en col·laboració amb el Bòlit. Centre d’Art Contemporani de Girona, que arribarà amb dues noves activitats de reflexió. La primera serà l’1 de març, a les 18.30 h, amb “El pes d’un cos”, un diàleg entre Begoña Méndez i Victòria Szpunberg. Tot seguit, el 31 de març, a les 18 h, tindrà lloc el taller i conferència performativa “POV”, amb Núria Guiu, Premi Nacional de Cultura 2022.
L’Aula d’escriptura també iniciarà aviat el segon semestre del curs 2022-2023 amb els mòduls 2 i 4, i dos monogràfics. Cada dimarts, del 19 de gener fins al 9 de febrer, de 18 a 20 h, la professora Assum Guardiola impartirà el curs “Qui, com i perquè. Com crear personatges de ficció”; mentre que Rafael Vallbona durà a terme el curs “La casa dels clàssics negres i policíacs”, sobre novel·la negra.
A banda de la programació pròpia del centre, La Mercè també acollirà altres propostes culturals. Destaca la trobada d’indústria i creadors del Festival NEU! Del dia 27 de gener; els concerts de Freedom first. Keith Lamar & Albert Marquès, Momi Maiga i Jack Jack Broadbent, que es faran l’1 de febrer, el 10 de març i el 26 de març dins del Black Music Festival i les activitats del Folkestoltes, del 3 al 5 de març. L’Auditori de La Mercè també esdevindrà una sala del Teatre Municipal amb la programació de quatre espectacles: Hermafrodites a cavall o La rebel·lió del desig, del col·lectiu Que No Salga de Aquí, el 9 de febrer; l’espectacle infantil La casa més petita, de la companyia Campi qui pugui, el 12 de feber; Hoy puede ser mi gran noche de Teatro en Vilo, el 17 de febrer, i La Reina del Arga, a càrrec d’ Estefanía de Paz Asín.