El CCCB va acollir, el 28 de novembre a les 18:30 hores de la tarda, el debat titulat Artistes catalanes: una mirada feminista, a càrrec d’Elina Norandi, historiadora de l'art, Meri Torras, professora de literatura comparada, i Martina Millà, cap d'exposicions de la Fundació Joan Miró, que van parlar de la importància que tenen les dones artistes en l'art contemporani a Catalunya. La conversa, que va tenir una durada de una hora i mitja aproximadament, va ser presentada i moderada per la periodista Maria Gorgues.
Cal dir que aquest acte va coincidir amb la presentació del llibre Cent dues artistes (Univers Art, 2022), que estudia l'obra de les artistes visuals a Catalunya des del segle XIX fins a l'actualitat. Segons els editors del llibre “l'objectiu de la proposta no és aïllar les artistes com un exotisme, sinó mostrar que les circumstàncies històriques i l'estructura patriarcal han provocat que les dones no creessin en les mateixes circumstàncies que els homes i que, conseqüentment, calen categories d'anàlisi pròpies”. Segons Morandi “en el llibre hem fet referència des de les artistes dones de principis del segle XIX, les que van viure la Postguerra, les que van crear el Saló Femení d’Art als anys 60 i hem tancat amb les nascudes al any 1982. També hem destacat les dones que es van dedicar a la ceràmica i cal dir que hem deixat fora les dones que van dibuixar còmic”. Elina també va volguer remarcar que en l’edició del llibre també hi ha participat homes com el Sergio Fuentes i el Chema Romero.
Per la seva part, Meri Torras va explicar que “hem fet una feina que es pot considerar arqueològica per tal de donar llum al que ha estat in-visibilitzat durant molts anys i segles i vull destacar l’ús del prefix RE (de recuperar) que aquest ha estat el principal objectiu del llibre tot i que continuarem lluitant contra el patriarcat camaleònic, que encara segueix existint i que sospito que encara hi ha estratègies que el continuen promocionant”.
Aquest esdeveniment va comptar amb la participació de les autores i els autors que han col·laborat en el llibre i algunes de les artistes estudiades que van dedicar unes paraules d’agraïment als editors i van parlar de les seves experiències en primera persona dins del món de l’art.