FD_Online_BONART_1280X150

lehiaketak

Dart inaugurarà la seva 6a edició amb l'estrena de "Corrección. Ignasi Aballí"

Dart inaugurarà la seva 6a edició amb l\'estrena de \
bonart barcelona - 23/11/22

Dart, festival pioner a Espanya a programar cinema documental dedicat exclusivament a l'art contemporani, oferirà la seva programació de forma presencial a la Sala Phenomena, Cinemes Girona, The Social Hub i al MACBA de Barcelona, i en format digital a la plataforma Filmin. La seva programació s'endinsa en les biografies i creacions d'artistes imprescindibles per entendre l'art espanyol i internacional del nostre temps. El certamen presenta novetats cinematogràfiques que aborden històries des de les avantguardes de principis del segle XX fins a l'actualitat, i posa en relleu l'amplitud de disciplines i maneres de fer art, a més de les múltiples funcions que l'art compleix a la nostra societat.

Dart inaugurarà la seva 6a edició el 24 de novembre a la Sala Phenomena amb l'estrena de Corrección. Ignasi Aballí, el documental sobre el projecte de l'artista Ignasi Aballí pel Pavelló d'Espanya a la Biennal d'Art de Venècia 2022. L’estrena de la pel·lícula, que a més coincideix amb el cap de setmana de clausura de la Biennal, es una gran oportunitat per endinsar-se en el rerefons de l'exposició amb imatges i entrevistes inèdites. És una història que dóna especial protagonisme a allò que significa idear, conceptualitzar i produir una exposició des dels primers mesos de treball fins a la seva obertura.

La projecció anirà acompanyada d'un col·loqui a posteriori amb l’artista, la comissaria de l’exposició, Bea Espejo, i el director, Miquel Romans. El Festival dedica una doble sessió a l'art i a l'activisme a l'era de l'Antropocè, amb les estrenes a Espanya de Pacha (2020), que documenta el vol més sostenible de la història de la humanitat –un projecte de l'artista Tomás Saraceno i de la comunitat l'Aerocene– i Unseen Skies (2021), sobre el projecte més audaç de la carrera de Trevor Paglen, en què va posar en òrbita un satèl·lit des del desert de Nevada per deixar constància de les estructures invisibles de vigilància que poblen la òrbita terrestre. Entre les estrenes internacionals, destaca J’ai retrouvé Christian B. (2020), el biopic definitiu sobre l'artista francès Christian Boltanski, un dels genis de la nostra època mort el 2021, és un film dirigit pel seu gran amic i aclamat cineasta, escriptor i fotògraf Alain Fleischer.

Cada any, el festival teixeix aliances amb diferents entitats culturals i artístiques d'àmbit nacional i internacional. Una edició més, Dart Festival i el MACBA tornen a col·laborar, aquesta vegada per a l'estrena a Espanya del biopic sobre el cèlebre artista afroamericà David Hammons, amb la seva crítica punyent al racisme i al món de l'art d'elit; en col·laboració amb la plataforma de festivals internacionals de cinema sobre art, impulsada pel Montreal International Festival of Films on Art (FIFA), Dart estrena City Dreamers, sobre quatre arquitectes pioneres de Canadà i activistes pel medi ambient a nivell internacional; i en col·laboració amb la Setmana de l’Art a Catalunya, organitzada pel Gremi de Galeries de Catalunya, el Festival estrena Lucian Freud: A Self Portrait (2020), amb motiu del centenari del naixement de Lucian Freud.

El 30 de novembre al MACBA es donaran a conèixer els guanyadors del Premi Laie a la Millor Direcció i el Premi Laie de la Crítica, coincidint amb la projecció de clausura del festival presencial. El jurat de la Secció Oficial de Dart 2022 està format pel crític de cinema Quim Casas, els comissaris d'art Max Andrews i Mariana Canepa Luna de l'oficina curatorial Latitudes i Ianko López, periodista cultural especialitzat en art i audiovisual.

La programació DART a Barcelona  

El festival presenta 23 documentals –12 de les quals són estrenes a Espanya– una acurada oferta que combina novetats cinematogràfiques per a les projeccions presencials a Barcelona amb una selecció de títols destacats d'altres edicions que vinculen l'art a temes d'actualitat pel format online a Filmin.

La programació d'aquest any posa en relleu figures clau del panorama de l'art internacional com Lucian Freud, Leonora Carrington, Christian Boltanski, David Hammons, Keith Haring, Wangechi Mutu i del panorama nacional com Elena Asins, Isidor Valcárcel Medina, Esther Ferrer, Cristina Iglesias i Ignasi Aballí. En el marc de les pràctiques artístiques que tenen l'activisme com a fonament, Dart presentarà documentals sobre projectes de Tomás Saraceno, Trevor Paglen i Tania Bruguera. La fotografia documental i artística estarà protagonitzada amb biopics sobre Robert Mapplethorpe, Steve McCurry i Letizia Battaglia; i les trobades entre moda i art amb un biopic sobre Cecil Beaton i un documental protagonitzat per Vivienne Westwood. L'oferta sobre arquitectura i disseny dóna protagonisme al procés creatiu femení amb un documental sobre les dones de la Bauhaus i un altre sobre les pioneres de l'arquitectura canadenca. En col·laboració amb Dart Xile, que se celebra de l'11 al 24 de novembre a les ciutats de Santiago i Concepción, es presenten documentals sobre els artistes xilens Pedro Lemebel i Vicente Ruiz, referents internacionals de la performance i l'activisme LGBTIQ+.

Dart posa el focus en veus artístiques decolonials amb dues cintes nord-americanes, el biopic The Melt Goes On Forever: The Art and Times of David Hammons (2021) sobre el cèlebre artista afroamericà David Hammons, la pràctica artística del qual fa una profunda crítica de la societat americana i del món de l'art d'elit; i el curtmetratge Wangechi Mutu: Between the Earth and the Sky (2021), sobre Wangechi Mutu, artista kenyana establerta a Nova York que investiga temes com el gènere, la raça, la sexualitat, l'ecologia i el poder.

Amb motiu del centenari del naixement del pintor britànic Lucian Freud, el Festival estrena a Espanya Lucian Freud: A Self Portrait (2020), un documental que narra la trajectòria d'un dels artistes més importants del segle XX, prenent els seus cèlebres autoretrats com a punt de partida. Dart també presenta l'estrena d'Art Lovers Unite! (2022), protagonitzat per la dissenyadora de moda Vivienne Westwood que recorre els passadissos de la pinacoteca Gemaeldegalerie de Berlín mentre aborda diversos temes sobre la creativitat i la seva imprescindible relació amb les arts visuals; McCurry. La búsqueda del color (2021), el primer documental sobre el cèlebre fotògraf nord-americà Steve McCurry, que mostra com la família, els amics i els seus viatges han donat vida a les històries que hi ha darrere de les fotografies més icòniques; vinculades a l'arquitectura i al disseny, el festival programa City Dreamers (2018), sobre Phyllis Lambert, Denise Scott Brown, Cornelia Hahn Oberlander i Blanche Lemco van Ginke, quatre arquitectes canadenques pioneres que van treballar juntes per transformar l'entorn urbà, fent d'aquest un espai més humà, i The Women of the Bauhaus (2019), un homenatge a les gairebé 500 dones artistes que van estudiar i ensenyar a l'escola de la Bauhaus, creadores els noms de les quals han estat a l'ombra durant molts anys. A més de Corrección. Ignasi Aballí, Dart presenta tres cintes més sobre figures clau en la història de l'art espanyol actual: “Aquí no hay nada que comprender. Un documental sobre Elena Asins” (2020), una producció del Museu Reina Sofia que s'aproxima a la singularitat de l'obra de l'artista, figura clau de l'abstracció geomètrica i de l'art com a investigació des del 1960; Hondalea: abismo marino (2021), sobre l'obra més extrema de l'artista Cristina Iglesias, una escultura que ha transformat radicalment l'interior del Far de l'illa de Santa Clara a Sant Sebastià-Donostia; El Arte de la Fuga. Conversaciones y Paseos con Isidoro Valcárcel Medina (2022) un curtmetratge que dóna veu a l'artista murcià i la seva pràctica artística indisciplinada.

Baner-generic-180x180_Banner-HCB-180x180px_v1-cat-1

Interesatuko
zaizu
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90