A partir d’aquest mes d’octubre i fins al gener del 2023, el Museu del Disseny de Barcelona presenta una exposició que endinsarà el visitant en les diferents aplicacions contemporànies d’un element que conviu amb la humanitat des de fa desenes de milers d’anys: la fusta.
Sota el títol Toquem fusta! Disseny, fusta i sostenibilitat, el museu planteja un discurs des del punt de vista del disseny entorn d’un material que ha estat clau en l’evolució cultural, i no només des d’un punt de vista històric, sinó també posant èmfasi en la multiplicitat d’aplicacions contemporànies de la fusta: construcció, automoció, aeronàutica, tèxtil, acústica, salut, energia… Aquestes aplicacions de la fusta en el present volen ser el fonament d’un nou paradigma socioeconòmic denominat bioeconomia circular, en què es pretén sincronitzar economia, medi ambient i objectius socials per aconseguir un sistema sostenible des d’un punt de vista ecològic.
El comissari de l’exposició, el geògraf, naturalista i escriptor Martí Boada, fixa l’atenció en els objectes de fusta que al llarg del temps han significat un punt d’inflexió per a la humanitat fins al segle XXI. Tanmateix, no podem obviar que l’ús de la fusta des del segle XIX va anar disminuint progressivament –i després de la Segona Guerra Mundial, de manera exponencial– en favor d’altres materials com ara els metalls (ferro, acer, alumini) i, sobretot, l’omnipresent plàstic, que ha dominat les últimes dècades en pràcticament tots els aspectes de les nostres vides i que ha contribuït decisivament a la degradació del medi ambient.
En un any en què els incendis han assolat repetidament les àrees boscoses de Catalunya i de tota la península, Boada planteja centrar-se en les tendències que últimament pretenen revertir aquesta dinàmica que s’ha demostrat nociva tant per al planeta com per als seus habitants. Entre d’altres, el disseny i l’arquitectura amb fusta han de ser una eina clau per poder mantenir la qualitat de vida a la Terra i fer front al gran desafiament que suposa el canvi climàtic per a l’existència humana al planeta.
Toquem fusta! Disseny, fusta i sostenibilitat! coincideix amb la designació de Barcelona i la seva àrea metropolitana com a Ciutat Europea del Bosc 2022, un reconeixement que atorga l’European Forest Institute i que destaca la gestió de la ciutat en relació amb les activitats en pro de la conservació i el desenvolupament de les àrees forestals, així com la investigació d’un nou model urbà que desenvolupa solucions basades en la natura. En el marc d’aquest any, se celebraran altres activitats com ara conferències, seminaris i jornades sobre arquitectura, disseny i ús de la fusta.