Del 8 al 20 de novembre es celebrarà la 20 edició del Festival Loop a diferents espais de Barcelona. En l’edició d’enguany la programació ofereix una àmplia varietat d’exposicions, projeccions i performances.
El lema escollit pel festival d’aquest any és “Mentre el temps passa...” ja que es parteix del concepte de “Temps”, és a dir, les propostes artístiques del LOOP 2022 exploraran les múltiples capes del temps, qüetionant els hàbits d’una societat crono-normativa i crono- regulada.
Pel que fa al tema de la programació, segons l’organització serà molt rica i extensa i estarà sota la direcció artística de Carolina Ciuti. Un total de 350 creadors, 40 comissaris i 72 espais seran les propostes durant els dies del festival. Ciuti destaca el creixent compromís d’una comunitat cada vegada més gran de professionals, especialment després de dos anys complicats pel sector cultural de la pandèmia.
Pel que fa a la proposta inaugural d’aquesta edició es durà a terme el dimarts 8 de novembre a les 19:00 hores i anirà a càrrec de Fito Conesa i Siddharth Gautam Singh, que mostraran Ménagerie al Born Centre Cultural i Memòria- amb qui el LOOP col·labora per primera vegada. En la mateixa línia, la instal.lació multipantalla Uxuwell de l’artista Pedro Torres s’exposarà al Centre d’Art Tecla Sala del 9 al 18 de novembre. També cal destacar l’exposició de vídeos de l’artista Basim Magdy, que està internacionalment reconegut i que també es situa al límit entre la realitat i la seva representació. Sota el títol A Series of Flickering Dreams (Una sèrie de somnis parpellejants), aquesta mostra comissariada per Ciuti es podrà veure a la Fundació Antoni Tàpies des del 9 de novembre fins al 8 de gener de 2023.
Durant els dies del festival, també es podran veure a la Fundació Tàpies l’exposició monogràfica Light Out of Darkness (Llum de la foscor) de l’artista Bruce Conner, i el vídeo A State In A State, de Tekla Aslanishvili.
En el MACBA. Museu d’Art Contemporani es projectarà un recull de vídeos del duo Black Quantum Futurism (BQF), que incorporarà la física quàntica, l’afrofuturisme i els conceptes de l’afrodiàspora vinculats al temps, els rituals, el text i el so. Sota el títol Just About Time, la selecció que es presentarà reunirà els vídeos Time Travel Experiments (2017), Black Space Agency (2018), All Time Is Local (2019) i Write No History (2021).
Per altra banda, es podrà visionar el vídeo Vitrina, peça que forma part de l’exposició María Teresa Hincapié. Com a novetat, els dies 9,10,11,12,16,17 i 18 de novembre el vídeo es projectarà a la façana de l’edifici entre els 20:00 i les 23:00 hores. Mentre que a partir del 19 de novembre i fins al 12 de febrer, es podrà veure el projecte audiovisual del realitzador català Albert Serra a la Fabra i Coats-Centre d’Art Contemporani de Barcelona.
Pel que fa al Programa 1+1+1..., torna a celebrar per tercer any consecutiu la importància del treball en xarxa, presentat un recorregut audiovisual per diferents centres culturals i artístics de Ciutat Vella.
Black Quantum Futurism, Time Travel Experiments, 2017
Presència de performance i noves col·laboracions
En aquesta edició es posarà èmfasi en la performance i cal destacar la performance titulada Sand Walk de Natalia Carminati en col·laboració amb Josecarlos Florez, que es presentarà a l’autidori de la Casa Seat el dissabte 12 a les 19:30 hores; i l’Institut del Temps Sospès (ITS), fundat per Raquel Friera i Xavier Bassas al Laboratori 987 del MUSAC (Lleó), i que obrirà la seva primera seu física a l’Espai Oficina de La Capella.
Entre les propostes performatives també hi haurà diverses accions de cinema expandit. Per primer any LOOP s’uneix amb el festival de cinema independent l’Alternativa com també s’incorpora a la xarxa de col·laboradors de LOOP el Cercle Artístic de Sant Lluc on, es presentarà la performance d'Immersión Criminal dels artistes Natalia Lucía i Gabriel Millán.
Altres exposicions incloses en la programació són Interfície, que investiga el terreny comú entre el videoart, música i so i que es podrà veure al Museu de la Música de Barcelona. Per altra part, es faran visites guiades al Museu Can Framis de la Fundació Vila Casas amb l’exposició de vídeo Eugènia Balcells Ella, una i altra vegada i a la Fundació Joan Miró amb l’exposició Silly Symphony de Martín Vitaliti.
Natalia Carminati en col·laboració amb Josecarlos Florez a “Sand Walk”
A Montjuïc també es realitzaran intervencions del Festival al Museu Nacional d’Art de Catalunya i al Pavelló Mies van der Rohe. Pel que fa a l’apartat de premis, per vuitè any consecutiu, el premi de videocreació dels Centres Territorials del Sistema Públic d’Equipaments d’Arts Visuals de Catalunya, Santa Mònica, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i LOOP, celebraran l’entramat artístic català amb l’objectiu d’impulsar la coproducció d’un projecte que incorpori el vídeo com a element únic o parcial en el conjunt de la proposta.
El Festival també presentarà dues propostes inèdites que formen part del projecte A-Place (2019-2023) i ho faran sota la coordinació de Victoria Sacco. Les dues propostes són: El lugar que habito de Sindihogar/Sindillar i Walden 7 o a la vida les ciutats de l’artista Domènec. La secció LOOP City Screen coordinada per Laura Arensburg oferirà un circuit alternatiu involucrant una quarantena de galeries i espais artístics de Barcelona.
Fira LOOP 2022
Pel que fa a la Fira Loop 2022, aquesta es realitzarà del 15 al 17 de novembre a l’hotel Almanac Barcelona que aquest any comptarà amb 43 vídeos d’artistes internacionals seleccionats per un comitè específic. La Fira té com a principal objectiu el de posar en relleu tot un seguit d’obres que demostren la versatilitat del vídeo com a eina crítica i creativa.
Pel que fa al Premi Fira LOOP comptarà amb la participació d’un jurat internacional que estarà presidit per Elvira Dyangani Ose (Directora del MACBA). Del 15 al 27 de novembre, tots els vídeos es retransmetran de manera simultània a LOOP Virtual, que es una plataforma en línia.