Malgrat la pluja dels primers dies, hi va haver èxit de visitants a la 15a Ruta de l’Art de Castelló d’Empúries que es va celebrar aquest passat 7, 8 i 9 d’octubre a la vila comtal. Els edificis i espais per on ha transcorregut la Ruta de l’Art d’aquest any han estat: el rentador públic, el Ecomuseu-Farinera, la Casa Sanllehí, el Claustre i Capella del Convent de Santa Clara, el Palau Macelli, el Local Parroquial, la Basílica de Santa Maria, el Paller d’en Melino, el Portal de la Gallarda, la Casa Contreras, el Centre Agrícola i Social, el Restaurant Les Voltes, la Cúria i Presó, el Convent de Sant Agustí-Casa Torrecabota, el Convent de Sant Domènec (Ajuntament) i la Sala Municipal.
Pel que fa a la imatge escollida de la Ruta d’enguany, i que ha estat la coberta del catàleg, és una escultura en forja, cedida per l’artista Ares i titulada Light in the distance de mides 35 x 32 x 30 cm i que, com cada any s’ha sortejat.
Els col·laboradors d’aquesta edició han estat: la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona i el comissari dels participants de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona, Enric Teixidó. Paral.lelament a la Ruta es van dur a terme tota una sèrie d’activitats com el Mercat de l’Art, l’acte d’inauguració a la Basílica de Santa Maria de Castelló d’Empúries, varis concerts de música, audició de sardanes, visites guiades, el RutAst al Mercat d’Art (degustació de vins), concursos de dibuix rutaKids i Instagram, etc...
Una de les característiques d’aquesta mostra és que els espais són rotatoris, és a dir, mai es sol trobar el mateix artista en el mateix lloc, això comporta que el públic faci el recorregut per tota la Vila Comtal, a més es procura que cada any hi hagi novetats, la qual cosa ajuda a fer que sigui una mostra variada i engrescadora.
Cal dir que en els darrers anys a causa de la Covid-19, s’ha fet un gran esforç per mantenir les mesures sanitàries pertinents. Fonts de l’organització han assenyalat que “enguany com ja hem comentat en les anteriors presentacions celebrem el 15è aniversari d’una Ruta que la volem més jove, més diversa i mantenint el seu caràcter únic d’una mostra on es combina el recorregut pels edificis històrics de la Vila Comtal gaudint d’una gran varietat d’art en totes les seves interpretacions”.
Segons la Pintora i comissària de la Ruta de l’Art, Anna M.Constanseu “aquesta edició és diferent de totes les altres, sobretot pel nombre d’artistes que sumen un total de 132, amb la incorporació dels alumnes del Batxillerat Artístic de l’Institut Josep Brugulat de Banyoles i com no, com altres anys, també els de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona que ens donen un aire jove i de renovació, una de les característiques d'aquesta mostra, ara que podríem dir que és adolescent, doncs només té quinze anys i li queda molt recorregut”. Per la seva part, l’alcalde de Castelló d’Empúries, Salvi Güell i Bohigas ha assenyalat que “aquesta iniciativa serveix per mostrar als nostres
visitants i conciutadans el patrimoni arquitectònic permanent de casa nostra i alhora patrimoni cultural i artístic que durant uns dies lluïm a la nostra vila Castelló d'Empúries es converteix en un aparador d'art per uns dies. Però alhora volem que els nostres visitants es quedin amb el regust de tornar”.
El profesor associat de la Facultat de Belles Arts de la UB, Enric Teixidó ha comentat què significa per a la Facultat el fet de col.laborar amb la Ruta “des de fa tres anys m’encarrego de comissariar l’espai del Claustre Convent de Santa Clara,seleccionant i coordinant alumnes de 3r i últim any, i he de dir que aquesta és una gran oportunitat per a donar a conèixer el que s’està produint en les nostres aules i tallers, i de contribuir en la difusió de la cultura” i afegeix que “aquest event és una ocasió única d’exposar la obra dels estudiants. Per altra banda, si gratem una mica la superfície, des del punt de vista de l’aprenentatge, la Ruta de l’Art els ajuda a professinalitzar-se, a tractar aspectes tan complexos com la interacció de la seva obra amb l’espai, mostrant la seva producció més enllà de les sales d’exposicions que els ofereix la Facultat, a la vegada que els possibilita relacionar-se amb altres artistes (col·legues) consolidats i emergents”.
Cal recordar que el 2008 neix la primera Ruta de l’Art en la que hi van participar quaranta artistes dins dels divuit espais arquitectònics i Galícia fou la comunitat autònoma convidada. Així es presentava la primera Ruta de l’Art i, en el seu creixement, cada any incorpora una comunitat o un país diferent. Fins al moment han estat convidats: Galícia, Cantàbria, Madrid, Polònia, Castelló de la Plana i Brasil. Com també artistes de Mallorca, València, Finlàndia, Catalunya.... han contribuït a fer créixer la qualitat artística d’aquest esdeveniment. En l’edició d’enguany també han participat artistes d’Euskadi i França.