El Museu Reina Sofia, el FIDMarseille i el Doclisboa presenten un nou programa de residències anual destinat a cineastes i artistes que treballin al camp de l'assaig fílmic, el cinema experimental i, en suma, en aquelles manifestacions que donen forma al cinema de no ficció.
La residència conjunta entre un museu i dos festivals de cinema internacionals ofereix la possibilitat darticular diferents fases entre la idea i la materialització de lobra audiovisual. L'objectiu del programa és donar suport a la concepció, el desenvolupament i la producció de projectes fílmics a l'àmbit del cinema de no ficció, finançar-ne l'execució i crear xarxes de debat a nivell internacional.
El programa homenatja Joaquim Jordà (1935-2006), cineasta amb un treball original i emblemàtic en l'àmbit de la no ficció la trajectòria del qual recorre els tres països de les institucions que convoquen aquesta residència: Premi Nacional de Cinematografia (2006), la seva obra forma part de la Col·lecció del Museu Reina Sofia; la seva última retrospectiva en vida va ser al FIDMarseille (2006) i una de les seves pel·lícules primerenques, Portogallo, paese tranquil (1969), aborda la resistència a la dictadura a Portugal.
Jordà va traçar un camí inconformista i compromès en el documental de creació, caracteritzat per l'ús d'estratègies teatrals i la posada en escena de narratives profundament experimentals que aquesta convocatòria busca recuperar i establir com a genealogia al cinema de no ficció contemporani. L'estada proposa tres etapes que engloben la investigació i el desenvolupament del projecte, la realització i la posada en circulació. Tindran lloc a Madrid, Marsella i Lisboa.
Els beneficiaris, dos per any, seran automàticament convidats a participar al FIDLab i al Doclisboa. El FIDLab és una plataforma de coproducció internacional que té lloc durant la celebració del FIDMarseille al començament de juliol, on es presenten diferents projectes per obtenir finançament i distribució. Els projectes que obtinguin la Residència seran automàticament avaluats pel jurat independent del FIDLab. Si no es trobessin entre els projectes seleccionats, gaudiran de totes maneres de les oportunitats professionals que ofereix la plataforma. Per part seva, el Doclisboa proporcionarà als beneficiaris els contactes d'una selecció dels convidats al festival, celebrat la segona quinzena d'octubre a Lisboa, perquè pugui establir connexions amb xarxes internacionals de cineastes, artistes i productors.