El rector, Joan Guàrdia, i la directora de la Càtedra UB Joan Brossa Glòria Bordons, conjuntament amb la degana de la facultat d’Educació Roser Boix i el president de la Fundació Joan Brossa, Vicenç Altaió, han presentat el 5 de setembre, a les 17 h, a l’Aula Magna de la Universitat de Barcelona, la Càtedra UB Joan Brossa, impulsada per la Fundació Joan Brossa.
Dirigeix la càtedra, que estarà adscrita a la Facultat d’Educació, la catedràtica de Filologia Catalana Glòria Bordons, membre del Departament d’Educació Lingüística i Literària, i Didàctica de les Ciències Experimentals i la Matemàtica, que alhora és vicepresidenta d’Estudis de la Fundació Joan Brossa i patrona d’aquesta entitat. Així mateix, atesa la interdisciplinarietat del poeta al qual es dedica la càtedra, a la comissió de seguiment hi haurà Eva Figueras, professora del Departament d’Arts Visuals i Disseny de la Facultat de Belles Arts, i Jordi Marrugat, professor del Departament de Filologia Catalana i Lingüística de la Facultat de Filologia i Comunicació. Per part de la Fundació Joan Brossa, hi haurà la directora d’arts visuals del Centre de les Arts Lliures de la Fundació Joan Brossa, Maria Canelles, i el director d’arts escèniques del mateix centre, Marc Chornet.
En paraules de Bordons, "l’existència d’una càtedra universitària amb el nom de Joan Brossa seria una manera de prestigiar tot el que s’ha fet fins ara des de la Fundació, i permetrà tenir uns vasos comunicants estables per a la recerca i la difusió en els diferents àmbits relacionats amb Brossa". Els objectius de la càtedra són impulsar la recerca, tenint com a font l’arxiu Brossa allotjat al MACBA; divulgar l’obra de Brossa i estimular noves edicions que provoquin noves mirades sobre la seva obra; donar a conèixer la seva obra en tots els àmbits possibles com a eina per a la reflexió i l’empoderament, i assessorar sobre les obres de la seva poesia escènica que es puguin representar al teatre de la Fundació Joan Brossa.
Joan Brossa (Barcelona, 1919-1998), poeta en el més ampli sentit del mot, va escriure poesia en estrofes tradicionals, poesia quotidiana (també anomenada antipoesia, per la temàtica i la forma prosaica), prosa, teatre i guions de cinema. A la vegada, va experimentar amb la poesia visual, els objectes, les instal·lacions i els poemes corporis.
Per a Brossa no existien els gèneres ni les fronteres entre les arts. Va començar la seva trajectòria durant els anys quaranta, sota el guiatge de Josep Vicenç Foix, Joan Miró i Joan Prats. Fou cofundador de les revistes Algol, l’any 1947, i Dau al Set, el 1948, i va col·laborar assíduament amb artistes. Malgrat desplegar una activitat intensa des dels seus inicis, no va ser fins al 1970 que va començar a ser conegut des del punt de vista literari gràcies a la publicació de Poesia rasa. El 1986 es va inaugurar la primera exposició antològica sobre la seva obra a la Fundació Miró: Joan Brossa o les paraules són les coses. A partir d’aquell moment, es va imposar com una de les figures cabdals de la literatura i l’art catalans contemporanis.