El 27 d’agost, al Centre d’Art i Cultura ARBAR, va tenir lloc la jornada de tancament del Cicle d’art d’acció A+A Fermentacions especulatives amb les artistes Olga Olivera-Tabeni, Joana Capella Buendia i Laia Ventayol.
Olga Olivera-Tabeni va proposar una conferència performativa de caràcter existencial Quaranta-nou dies portant una massa mare, un recorregut de Girona a Lleida i a la inversa. En aquesta, ha explicat el periple vital durant els 49 dies que ha anat transportant la massa mare que va realitzar a la inauguració del cicle, el dissabte 9 de juliol, a l’acció “Arqueologia viva”.
Una massa mare que parla de la relació, la convivència i l’acceptació d'allò que fa possible la fermentació i, per tant, la multiplicació de la vida. Amb aquesta intenció, de multiplicar vida, l’artista ha repartit bosses amb diverses masses mare per expandir horitzontalment la capacitat creativa i reivindicativa del projecte Pirinees. Arqueologia viva.
L’acció participativa de cura col·lectiva i gastronòmica Tapa, apa, tap, pa, àpat, ah, ah de Joana Capella Buendia i Laia Ventayol, ha incentivat el contacte entre les artistes i el públic a la cuina d'Arbar, així com amb l'aliment, les intervencions artístiques i el context que acull la proposta. A través de l'elaboració d'una recepta escollida entre els plats de la carta original de l’antic restaurant, les artistes han realitzat una acció en què han elaborat, en grup, l'amanida d'anxoves. L’amanida s'ha acompanyat d'un pa fet amb la massa mare criat per l'artista Olga Olivera Tabeni durant la seva residència paral·lela.
Netejar les anxoves requereix tacte, les espines es troben amb el frec suau dels dits sobre la seva carn, just allà on no rellisquen. Les cebes de Figueres s'esberlen a cops de puny sobre el taulell de la cuina. Tot s'emplata sobre un llit de tomàquet madur ratllat i s'acompanya amb el pa. Després de l'àpat, resten els plats fregats amb el sabó que la Laia i la Joana van produir a l'estiu amb l'oli usat dels restaurants on van menjar paella durant la residència artística.
L’exposició de les intervencions del Cicle A+A, es pot visitar fins al 10 de setembre de dijous a dissabte de 18 a 21 h (i hores a convenir).