El Museu Reina Sofia ha preparat per a aquesta tardor un programa expositiu en què destaquen el projecte específic que la malaguenya Leonor Serrano Rivas ha creat per al Reina Sofia; una mostra sobre la figura del psiquiatre i teòric català Francesc Tosquelles; la primera exposició monogràfica a Europa de l'artista guatemalenca Margarita Azurdia i una antològica del sevillà Manolo Quejido.
La programació es completa amb altres propostes com ara una exposició sobre el caràcter documental de la fotografia entre 1848 i 1917 i la mostra conjunta de les artistes Pauline Boudry i Renate Lorenz. Pel que fa a la resta d'activitats que tenen cabuda en la programació habitual del Museu, al setembre comença la segona part i tancament de la retrospectiva que el Museu Reina Sofía i Cineteca Madrid han dedicat al cinema de Gonzalo García-Pelayo (Madrid, 1947) a la que s'estrenarà, a nivell internacional, un dels projectes més ambiciosos del cinema contemporani: El año de las 10+1 películas.
Pel que fa a les Artes en vivo, els dies 13 i 14 d'octubre se celebra la quarta edició del programa de dansa i coreografia Estudi amb el subtítol Segunda piel. Subcutáneo; I els dies 11, 12 i 13 de novembre, i en col·laboració amb el Festival de Tardor de la Comunitat de Madrid, tindrà lloc un cicle de dansa que sota el títol Duelo colectivo y duelo planetario presenta el treball de dos coreògrafs internacionals: Eszter Salamon i Alex Baczyński-Jenkins.
Entre les properes activitats que tindran lloc al setembre, del 21 de setembre al 27 de febrero, es podrà visitar l'exposició Magia natural de Leonor Serrano Rivas. Al seu treball, Serrano Rivas se serveix de la instal·lació com a mitjà a l'hora de generar espais on l'espectador deixa de ser un mer agent passiu per cobrar una funció capital. La seva obra oscil·la, d'aquesta manera, entre allò performatiu i allò teatral, entenent el públic com a element indispensable perquè l'experiència artística esdevingui, i precisant-ne la peça per estar completa.
D'altra banda, del 28 de setembre al 27 de març, el museu acull la mostra organitzada pel Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i el Museu Reina Sofia, Francesc Tosquelles. Com una màquina de cosir en un camp de blat. La mostra s'emmarca en el projecte de recerca El llegat oblidat de Francesc Tosquelles (1912-1994), psiquiatre i teòric català, que té com a objectiu principal recuperar la importància que va tenir per a la transferència de coneixement dins de l'imaginari col·lectiu sobre la psiquiatria, la història de la psicopatologia i l'experimentació mèdica al voltant de les arts visuals. La mostra recull la trajectòria biogràfica i el context polític, cultural i professional de Tosquelles a través de documents, fotografies i enregistraments on s'exposa la seva concepció de la pràctica psiquiàtrica.