Des de fa gairebé quaranta anys aquest Ajuntament està treballant perquè l’art contemporani guanyi presència en les polítiques públiques municipals. Ha anat multiplicant i fomen- tant circuits expositius fins a establir una xarxa de tres espais dedicats a l’art contemporani amb l’objectiu d’oferir una plataforma de projecció per als creadors plàstics, així com també fomentar la relació entre els artistes i el públic. Els models com aquest contribueixen a promoure l’intercanvi creatiu, intel·lectual i crític i a enriquir el panorama artístic del nostre país.
Les iniciatives amb voluntat de continuïtat expansiva són les que ajuden directament a potenciar i dinamitzar el panorama cultural local, atenuat pel nucli centralitzador de les grans ciutats. L’oferta expositiva àmplia i diversificada que desenvolupa l’equip municipal de Castell d’Aro, Platja d’Aro i s’Agaró és la base per crear una plataforma de diàleg entre els diferents llenguatges, mitjans i expressions que conviuen actualment.
Castell de Benedormiens
Un d’aquests espais característics des d’on es promou l’art contemporani és el castell de Benedormiens, a la localitat de Castell d’Aro; un equipament d’origen medieval que s’alça al centre de la població, al costat de l’església. Pel seu interès cultural i històric, el municipi va ser declarat bé cultural d’interès nacional per la Generalitat de Catalunya el 1949. No hi ha certesa sobre la procedència del nom, encara que els historiadors el relacionen amb un origen àrab o potser amb un vocable medieval.
El 1970 se’n va iniciar la restauració total i es va aconseguir recuperar el castell per a la localitat. Des del 1983 el castell de Benedormiens és la seu de nombroses exposicions i esdeveniments artístics, i s’ha convertit en el centre de la vida cultural de la vila i en el nucli artístic d’un representatiu sector d’artistes, crítics, col·leccionistes i galeristes.
L’espai actual disposa de cinc sales habilitades per a diferents usos que porten noms de personatges històrics relacionats amb el castell. Organitza i presenta exposicions individuals d’artistes contemporanis de diferents generacions i llenguatges. Fruit d’aquests anys d’activitat, l’Ajuntament posseeix una col·lecció d’obres d’art que comprèn, principalment, un llarg període de l’art català, encara que inclou algunes peces d’artistes d’àmbit internacional.
Manel Bea. Sense títol. Oli sobre tela.
Centrat fonamentalment en diferents corrents, tant de tall abstracte com de ressò figuratiu i realista, cronològicament, el fons municipal d’art arrenca amb els hereus de la pintura tradicional catalana i les opcions d’avantguarda; agermana els artistes de la generació de la postguerra provinents de Dau al Set, l’informalisme, l’abstracció i la neofiguració, i vincula la nova fornada de pintors sorgits als anys setanta i la diversitat pictòrica dels anys vuitanta. És, doncs, aquesta pluralitat de discursos, de punts de partida i de resultats el que mou els seus promotors per continuar treballant i per donar a conèixer les preocupacions actuals i les noves energies, tant dels artistes reconeguts com dels novells.
Masia Bas
Els espais expositius municipals s’eixamplen fins a l’espai cultural de la Masia Bas, a Platja d’Aro, declarada bé cultural d’interès nacional el 1949 i que formava part del conjunt d’habitatges que es van anar estenent per la vall d’Aro, des de l’interior vers el mar, a partir del segle XVI. La masia està formada per tres galeries, amb ampliacions posteriors, i una torre exempta, de planta circular, que estava unida a la casa a través d’un pas elevat. Conjuntament amb la biblioteca municipal Mercè Rodoreda, l’Escola Municipal de Música, l’Escola Municipal d’Art i els estudis de l’emissora municipal, les sales es destinen a l’exhibició d’exposicions i a la programació de propostes i accions culturals diverses, amb la qual cosa esdevé el nou punt neuràlgic cultural.
Parc dels Estanys
Aquests dos equipaments cul- turals es complementen amb el parc dels Estanys, un gran espai natural integrat al cor urbà on l’escultura de gran format es fusiona amb un entorn d’atractiu paisatgístic, ambiental i turístic. La diversitat biològica recupera els hàbitats i els ambients originals de la zona, i la visita es completa amb un itinerari didàctic a l’entorn de diversos miradors per a l’observació ornitològica. Dona continuïtat al projecte iniciat el 2012 per eixamplar els espais expositius municipals i apropar-los a un públic més ampli. El parc inclou mostres escultòriques de gran format en una ruta urbana a l’aire lliure. Entre d’altres artistes, hi han exposat Emili Armengol, Alberto Gómez Ascaso, Jaume Roser, Medina-Campeny, Bonaventura Ansón, Josep Canals, Pedro Jordán, Clemente Ochoa, Rosa Serra, Manel Álvarez, José Luis Pascual, Marzo-Mart, Carles Bros, Ángel Camino, Santiago Gimeno, Martí Rom i Josep Coll.
Navarro Vives. Barca, 1979. Oli sobre tela.
Fons municipal d'art
Del pas de cadascun en resta, com a testimoni per- manent, una peça instal·lada al mateix parc com a part del fons municipal d’art, i esdevé així complement de les mostres tem-porals que s’hi fan anualment. La passejada comença i acaba a tocar del passeig marítim, al final de la travessera del Cavall Bernat, per recórrer els carrers de Platja d’Aro a la descoberta d’un total de disset escultures, una selecció que anirà creixent amb el temps. Fons municipal d’art Aquest juliol l’Ajuntament de Castell d’Aro, Platja d’Aro i s’Agaró presentarà a les seus del castell de Benedormiens i a la Masia Bas una doble exposició del seu fons d’art que es com- plementarà amb les escultures que ja estan exposades permanentment al parc dels Estanys. Es publicarà un catàleg amb la tria de les obres que formaran part del discurs i s’inclourà en un annex l’inventari complet del fons esmentat. Una col·lecció que esdevé una entitat amb ànima col·lectiva que està en continu creixement i que s’anirà alimentant de noves aportacions.