GA_Online_BONART_1280X150

Erakusketak

Miquel García i Regina José Galindo a la Galeria ADN

Miquel García i Regina José Galindo a la Galeria ADN

El 18 de juny a partir de les 12:00 hores del migdia es durà a ADN Galeria la inauguració de dues exposicions temporals: El foc i les ferides de Miquel García (Barcelona, 1975) i No te creo de Regina José Galindo.

La mostra El foc i les ferides és una exposició individual en que García aprofundeix en el concepte de memòria a partir de la revisió d'episodis de la repressió franquista i els seus rastres en l'actualitat.

L’artista barceloní aborda petits fragments del passat des dels quals la història es va ampliant fins a revelar un episodi més gran. Aquesta mostra pren petits fragments de la història espanyola del segle XX a partir d'obres que, com els mecanismes de la memòria, funcionen mitjançant l'acumulació de capes d'informació que es cobreixen i descobreixen amb alternança.

Un exemple d'això és Exhumació no1, una vídeo-instal·lació que presenta la llista amb dades de més de 5.000 persones soterrades en fosses comunes al País valencià durant el franquisme.

Per altra part, la memòria dels bombardejos sobre la població civil és present en diferents peces de la mostra. Així, trobem l'obra Fugiren tots els ocells, titulada en referència al poema de Conrad Lladó, Avui han mort els Infants, escrit com a homenatge als 42 nens morts en l'atac del 30 de gener de 1938 a Barcelona. També cal destacar la sèrie de collages Falta visibilitat, etc...

Miquel García fa ús de materials d'arxiu i de diferents disciplines de treball, que van de la joieria al frottage, la fotografia o el vídeo, i proposa en aquesta exposició noves aproximacions a episodis històrics, que reverteixen les convencions del que és commemoratiu i promocionen l'art com a mitjà de conscienciació crítica.

El treball interdisciplinari de Miquel García explora diferents línies de recerca: la noció d'espai i territori, l'anàlisi de les estructures econòmiques i de poder, i les teories contemporànies sobre la història i la identitat col·lectiva. Els seus projectes són narratives construïdes a partir de textos creats o apropiats. Li interessa la cerca de llacunes, de les omissions, a vegades per mitjà del que està amagat, oblidat, detectant canvis sobre la seva pròpia història, el seu desenvolupament i la seva desaparició.

Graduat en Belles arts i Màster en Recerca i Producció artística per la Universitat de Barcelona, va finalitzar els seus estudis en la Cooper Union de Nova York. Miquel ha realitzat diverses residències artístiques per arreu del món, com també ha exposat de manera col·lectiva al Centre Georges Pompidou de París i Màlaga, la Galeria Vermelho de São Paulo, La Sala d'Art Jove de la Generalitat de Catalunya, Barcelona (premi de l'edició 2013), a Casino, Luxemburg, Stampa, a Basel, etc...

Regina José Galindo. No te creo

La segona exposició individual que presenta ADN galería és la de l’artista Regina José Galindo No te creo”, que compta amb el comissariat de Fernando Gómez de la Cuesta. La mostra aborda qüestions que apel·len de manera directa a la lluita feminista, a l’empoderament de la dona i a la igualtat de gènere a partir d’una selecció de peces que abasten un període cronològic ampli (1999-2022) i que inclou la presentació d’una nova performance.

Cal destacar el vídeo titulat El dolor en un pañuelo (1999), Esperando al príncipe azul (1999) com també cal destacar el vídeo Himenoplastia (2004), l’acció Estrías (2009), la performance La manada (2018), Extensión (2008), Aparición (2021-2022), La Intención, etc...

Miquel García i Regina José Galindo a la Galeria ADN

No te creo parteix d'aquest mateix prejudici criminalizador que emana d'una justícia patriarcal amb tendència a posar en dubte la veracitat dels testimonis i dels fets declarats per les dones, sempre en benefici dels seus agressors masculins. Aquesta performance té el seu origen en el que Galindo anomena la “doble violació”, una situació que es refereix a aquest examen forense invasiu al qual ha de sotmetre's qualsevol víctima després d'haver sofert una agressió sexual i que també apel·la a l'obligatorietat d’explicar la seva història davant d’estranys, una vegada i una altra, revivint el trauma en cada nova ocasió.

No te creo convertirà la sala d'exposicions en un espai clínic dotat d'una antiga cadira de reconeixement obstètric. Davant la cadira diversos metges examinaran a l'artista per torns, durant un temps extens, seguint els protocols habilitats a aquest efecte. Després de la performance, aquella cadira quedarà com l'exvot del succés, com a prova de que tot el declarat no ofereix cap mena de dubte.

Regina José Galindo (Guatemala, 1974) és una artista visual i poeta que utilitza la performance com a mitjà principal. Galindo viu i treballa a Guatemala, utilitzant el seu propi context com a punt d'inici per a explorar i denunciar les implicacions ètiques de la violència social i les injustícies relacionades amb la discriminació racial i de gènere, així com els abusos sobre els drets humans provinents de les desigualtats endèmiques en les relacions de poder de les societats contemporànies. Va rebre el Lleó d'Or a la Millor Artista Jove a la 51 Biennal de Venècia de 2005 i el premi Príncep Claus dels Països Baixos el 2011. Ha participat, entre d’altres, a la Biennal de Venècia en les seves edicions 49, 53 i 54; Documenta 14 a Atenes i Kassel, etc...

Els horaris de visita de la galeriia són de dilluns a divendres de 9:30 a 19:30 hores i els dissabtes d’11:00 a 15:00 hores del migdia.

Memoria_viscuda_Bonart_180x180 pxBanner-HCB-180x180px_v1-cat-1

Interesatuko
zaizu
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90