BONART_BANNER_1280x150

albisteak

Proposta d'activitats del Museu d'Arqueologia de Catalunya emmarcades en les Jornades Europees d'Arqueologia

Proposta d\'activitats del Museu d\'Arqueologia de Catalunya emmarcades en les Jornades Europees d\'Arqueologia
bonart barcelona - 10/06/22

Aquest any el Museu d'Arqueologia de Catalunya ha desplegat una gran proposta d'activitats emmarcades en les Jornades Europees d'Arqueologia, del 13 al 19 de juny de 2022.

Un any més, Catalunya celebra les Jornades Europees d'Arqueologia (JEA), l'activitat participativa més important d'Europa en relació amb el patrimoni arqueològic. Aquesta iniciativa, promoguda des de l'any 2010, mobilitza tots els actors vinculats amb l'arqueologia, per tal de fer descobrir al públic el patrimoni arqueològic i de la seva metodologia de treball i recerques mitjançant els jaciments, les entitats de recerca, les universitats, els museus i els jaciments arqueològics, els laboratoris, les associacions, els centres d'arxiu i les diverses administracions públiques responsables.

El Museu d'Arqueologia de Catalunya se suma a la celebració i tindrà la setmana del 13 al 19 de juny, ple d'una programació al voltant del nostre patrimoni arqueològic per a especialistes, famílies, amants del patrimoni, ... tothom trobarà una atractiva proposta. El diumenge 19 de juny tots els equipaments del MAC, obriran les portes per a gaudir d'un matí on podreu visitar les darreres propostes expositives, com Naufragis. Història submergida, a Barcelona.

Concretament, el programa del MAC a les Jornades Europees d'Arqueologia inclou activitats des de dilluns 13 de juny fins al diumenge 19 de juny, que clourà les jornades amb una diada de portes obertes a totes les seves seus. Concretament el programa complet (Jornades Europees d'Arqueologia 2022 - Museu d'Arqueologia de Catalunya - Seu Macportal) inclou:

 

BARCELONA

Acte homenatge i exposició Antoni Bregante. Dibuixar l'arqueologia

Antoni Bregante ha treballat com a dibuixant al Museu d'Arqueologia durant més de cinquanta anys (1947-2003). La seva obra ha estat especialment important en l'àmbit de la documentació i estudi de l'art rupestre a la península Ibèrica, especialment, de l’art Llevantí. Amb aquesta exposició, el MAC vol donar a conèixer aquest destacat llegat acadèmic i artístic, i, alhora, retre un homenatge a un treballador i artista excepcional. 15 de juny a la 13h. Més informació aquí.

Desvelant enigmes dels sarcòfags: mites i creences sota segles de pols

Qui és qui en les imatges del sarcòfag de Prosèrpina i en el de la Cacera del Lleó? Què signifiquen les imatges? Quines informacions ens transmet el seu estat de conservació? Veurem aquests i altres aspectes que ha desvelat el projecte de recerca UAB-MAC sobre El sarcòfag romà en la península Ibèrica. amb Isabel Moreno Martínez (MAC) i Montserrat Claveria (UAB, ICAC). 15 de juny a les 18h. Més informació aquí

Seminari numismàtica grega

Jornades sobre numismàtica grega a la península Ibèrica. 16 i 17 de juny. Consulta el programa a www.mac.cat

El repte de les restes incinerades

Vols conèixer el treball que realitza un antropòleg al laboratori? T’imagines com són les restes esquelètiques humanes? T’agradaria saber quina informació aporten en una recerca o investigació científica? Vine al taller d'antropologia física i forense amb la Dra. Núria Armentano! 18 de juny a les 11h. Més informació aquí.

Conta contes "Carrer del mar"

Al carrer del Mar no hi ha semàfors; la gent s’atura quan vol. El carrer enfila entre la fina línia de l’aigua i una filera de cases amb gust de sol, cel i sal. Al carrer del mar s’expliquen 730 històries l’any; dues per dia. Sempre les mateixes, però mai no són iguals. Escoltem junts els contes del mar! 18 de juny a les 11h. Més informació aquí.

Viu l'arqueologia

Un recorregut científic-pràctic per conèixer en detall la feina que porten a terme les arqueòlogues i arqueòlegs. L’activitat permet que tant infants com adults participin del procés d’investigació i generin nous coneixements alhora que aprenen com estudiar i desxifrar les preguntes sobre el passat. 19 de juny a les 10h. Més informació aquí.

Visita guiada a l'exposició NAUFRAGIS. Història submergida

L'exposició presenta els resultats de la recerca desenvolupada pel CASC, d'ençà de la seva creació, presentant alguns dels jaciments i vaixells més emblemàtics excavats i estudiats a Catalunya durant aquest període. Al mateix temps, explica també la història, la metodologia i la problemàtica de treball de l'arqueologia subaquàtica arreu del món, proposant un viatge fascinant al fons del mar, a la recerca d'objectes singulars i històries sorprenents. 19 de juny a les 12:30h. Més informació aquí.

Proposta d\'activitats del Museu d\'Arqueologia de Catalunya emmarcades en les Jornades Europees d\'Arqueologia ®Pepo Segura

 

EMPÚRIES

Empúries: excavacions a la ciutat grega

Un arqueòleg/a  us explicarà el sector de l'excavació on s’està treballant i us posarà al dia de les novetats del projecte de recerca que desenvolupa el MAC-Empúries centrat en l’estudi de la zones portuàries del jaciment.  També visitarem els magatzems del museu per veure com es custodien els objectes que es recuperen a les excavacions. 19 de juny a les 10:30h. Més informació aquí.

Taller d’arqueologia

Us proposem un taller familiar que ens  convertirà en autèntics arqueòlegs.  Tot excavant descobrirem peces i objectes d’època grega i romana que ens ajudaran a entendre la història dels antics habitants d’Empúries. 19 de juny a les 11h. Més informació aquí.

 

GIRONA

Vine a comerciar amb els ibers!

Saps quins objectes produïen els ibers i amb quins d'ells comerciaven? Vols descobrir amb quines altres cultures van tenir contacte en el nostre territori i quines influències varen rebre d'elles? Et proposem una activitat dinàmica i pràctica per descobrir amb qui i amb què comerciaven i intercanviaven els ibers. A través de les peces arqueològiques exposades al Museu, descobriràs un boci del món ibèric i la seva relació amb altres pobles coetanis. 19 de juny a les 11:30h. Més informació aquí.

 

OLÈRDOLA

Visita guiada. La recerca arqueològica al dia, 100 anys després.

Fa 100 anys es varen iniciar les primeres intervencions arqueològiques al conjunt d'Olèrdola de la mà de l'IEC. Aquell, va ser l'inici de la recerca entorn aquest singular patrimoni, obert al públic des de fa 50 anys. A l'actualitat, les intervencions arqueològiques efectuades ens proporcionen interessants dades que reforcen la importància d’aquest conjunt històric amb múltiples fases d’ocupació. Els treballs arqueològics dels mesos de novembre i desembre de 2021 varen treure a la llum novetats sobre la ocupació romana i ibèrica: un nou tram de muralla, una nova torre, un crani humà tallat...

Així doncs, la visita guiada recorrerà els espais de fa 100 anys i d'ara, posant especial atenció als resultats de la recerca arqueològica. 19 de juny a les 11h. Més informació aquí.

 

ULLASTRET

Visita guiada a l'Illa d'en Reixac

A través d'aquesta visita, guiada per l'equip d'arqueòlegs del MAC-Ullastret, podreu conèixer les darreres novetats de la recerca arqueològica obtingudes gràcies a les més avançades tècniques de prospecció geofísica. Aquests treballs han permès reconstruir virtualment en 3D el nucli d'hàbitat de l'Illa d'en Reixac que ha donat lloc a la creació de la sala de projecció immersiva ubicada al museu gràcies a la col·laboració entre el Departament de Cultura i l'Obra Social "la Caixa" en el marc del programa Patrimoni en acció. Dissabte 18 de juny a les 11:30h. Més informació aquí.

Visita al jaciment de Castell (Palamós)

El  poblat ibèric de Castell, situat en un promontori que s’endinsa en el mar a la platja que porta el mateix nom, és un assentament fortificat ocupat des del segle VI aC fins a l'època romana. En aquesta visita coneixerem a fons la seva evolució històrica i descobrirem els espais urbans i les diverses estructures que encara conserva el jaciment. Diumenge 19 de juny a les 12:00h. Més informació aquí.

thumbnail_Centre Pere Planas nou 202120241120_Dones_Bonart_180x180

Interesatuko
zaizu
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88