BONART_BANNER_1280x150

albisteak

Lliurament dels Premis Nacionals de Cultura: Rosa Fabregat, Núria Guiu, PEN Català, Jordi Casanovas i Càntut

Lliurament dels Premis Nacionals de Cultura: Rosa Fabregat, Núria Guiu, PEN Català, Jordi Casanovas i Càntut
bonart barcelona - 29/05/22

El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) ha atorgat el Premis Nacionals de Cultura a la ballarina i coreògrafa Núria Guiu, a l’associació d’escriptors PEN Català, al dramaturg Jordi Casanovas, al projecte cultural Càntut i a l’escriptora Rosa Fabregat en un acte de proclamació i lliurament a la Fundació Miró de Barcelona.

Enguany els guardons els han lliurat persones amb un vincle professional amb els premiats i premiades. Segons el Plenari del CoNCA, jurat dels Premis, en ells conflueixen, el compromís amb la cultura i la societat catalanes. També ha valorat la seva riquesa d’enfocaments, la llibertat de creació i d’expressió, tant en les llargues trajectòries com en els talents emergents. Els guardonats i guardonades, a més, exemplifiquen amb la seva obra els valors d’innovació, circulació d’idees i autocomprensió de la realitat complexa del nostre temps. Són pioners en el seu àmbit sense deixar d’establir lligams amb les arrels i la tradició.  

L’acte ha comptat amb l’assistència del president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, el secretari general del Departament de Cultura, Jordi Foz i representants del secJordi tor cultural. Els Premis Nacionals de Cultura celebren enguany els noranta anys d’existència evolucionant des del 1932 quan s’anomenaven Premis Literaris i Musicals de la Generalitat, aquesta és la 47a edició perquè van ser prohibits durant la Guerra Civil i no van ser represos fins al 1982 per la Generalitat. Des del 2020, el Plenari del CoNCA, integrat per Vinyet Panyella, Margarida Troguet, Jordi Font, Tania Safura Adam, Jaume Ayats, Salvador Casals i Núria Iceta reconeix anualment cinc persones o entitats equilibrant criteris de gènere, disciplina, trajectòria i territori.

A partir d’avui comença l’Any del Premiat 2022 on es donarà a conèixer la figura i obra dels guardonats a través de diferents activitats arreu del país per tal d’apropar-los a la ciutadania. La fotògrafa i artista Tanit Plana ha estat l’encarregada dels retrats oficials. Entre les activitats més destacades, es produirà un documental en homenatge als Premis Nacionals de Cultura que s’estrenarà per Televisió de Catalunya, i es continuarà amb l’expositor itinerant a les biblioteques. La presidenta del CoNCA, Vinyet Panyella ha inaugurat l’acte posant en relleu que “som un país culturalment ric, divers i plural, amb una llengua pròpia que cal defensar en la seva dignitat, integritat i plenitud des de la vocació d'universalitat de la nostra cultura” i que “el panorama cultural i creatiu de la Catalunya d'avui és una esplèndida realitat gràcies a desenes i centenars de persones que hi treballen des de la creativitat i des de la professionalitat, es tracti de trajectòries perllongades en el temps o d'experiències que irrompen creant tendències que aviat deixen de ser emergents i esdevenen referents”.

Núria Guiu

La ballarina i coreògrafa, Núria Guiu, ha rebut el Premi Nacional de Cultura per la seva proposta de llenguatge artístic i codi propi com a creadora on indaga com a coreògrafa la relació de la dansa amb l'entorn digital, sempre amb una mirada socioantropològica. Graduada a l’Institut del Teatre en dansa clàssica, va formar part d’IT Dansa i posteriorment ha treballat com a ballarina en diverses companyies internacionals. A més de la seva excel·lència artística, gaudeix d’una gran projecció nacional i internacional, que ha trobat suport en diverses estructures i festivals d’arreu d’Europa. Li ha lliurat el guardó la ballarina i coreògrafa Catherine Allard, Premi Nacional de Dansa 2001. En la seva intervenció ha explicat que la dansa li va permetre reinventar-se i superar una anorèxia,  afegeix: és vital que la dansa aculli i doni veu a nous llenguatges i codis que la gent jove utilitza per ballar".

PEN Català

L’Associació d’escriptors PEN Català, que enguany celebren el seu centenari, ha rebut el Premi Nacional de Cultura pels seus cent anys de defensa continuada de la llibertat d’expressió i de la literatura i la llengua catalanes. El PEN Català és el tercer dels centres creats a tot el món a partir de la crida del PEN Club, nascut a Londres el 1921, a crear una xarxa internacional en defensa de la lliure circulació d’idees i la llibertat d’expressió a tot el món. És un exemple del valor de la creació, de la solidaritat i de l’intercanvi franc entre literatures i cultures en el nostre temps convuls i una manera de recordar que els conflictes, la censura i la violència sempre poden trobar un espai de pau en les lletres, en les arts. La seva directora, Àngels Gregori, ha recollit el premi en nom de l’entitat i l’artista visual Joan Fontcuberta, Premi Nacional d’Arts Visuals 2011, ha estat l’encarregat de lliurar-li el guardó. Angels Gregori ha agraït el reconeixement al PEN Català posant en valor els cent anys d’història de l’entitat, on han mantingut amb fermesa la responsabilitat i el compromís amb la paraula.

Jordi Casanovas

El dramaturg, Jordi Casanovas, ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Cultura per la seva proposta de teatre documental amb un component social i polític que li ha permès denunciar aspectes de la nostra societat que de forma habitual no trobem als escenaris. El seu exercici de desconstrucció relatiu a la societat catalana o a la seva capacitat d’autocomprensió ha trobat també l’aplaudiment en altres llocs del món. Ha escrit més d'una trentena de textos i ha estat impulsor de projectes de difusió de la dramatúrgia catalana contemporània. Una constant dins de les seves creacions ha estat la reflexió al voltant de la violència i de la por. Li ha lliurat el guardó l’autora de teatre i guionista Cristina Clemente. En rebre el guardó, Casanovas ha destacat que “el nivell de la nostra dramatúrgia està fascinant arreu de món. Cada cop hi ha més referents el teatre com una eina per sacsejar els ciutadans i per trencar fronteres. Hem de fer tot el possible perquè la cultura i en aquest cas la dramatúrgia teatral estigui sempre a l’abast de tothom”.

Càntut. Cançons de tradició oral

El projecte cultural, Càntut, ha estat premiat per la vàlua del projecte nascut l'any 2012 que recull i difon el patrimoni musical de transmissió oral de les comarques gironines, amb una clara vocació intergeneracional i de donar valor a la tradició apropant-la a l'actualitat, així com per l'encert en la innovació i la capacitat de projecció d'un aspecte sovint menystingut de la cultura. Càntut ha sabut bastir un projecte que té una dimensió patrimonial en la recollida de cançons populars, una dimensió comunicativa per l'organització del festival anual i altres esdeveniments públics, que fomenten espais de trobada i participació, i una dimensió cultural per la producció d'enregistraments que afavoreixen la creació de nous referents. Francesc Viladiu i Illanas i Albert Massip i Pinatella, corresponsables del projecte han recollit el guardó en nom de l’entitat i el músic, investigador i divulgador del folklore català, Artur Blasco, Premi Nacional de Cultura Popular 2004, ha estat l’encarregat de lliurar-lo. Albert Massip ha donat les gràcies pel reconeixement i ha volgut compartir que “no fa massa temps es cantava molt i a tot arreu, era una necessitat, una forma de comunicació. Els nostres avis ho feien amb normalitat, però avui ho hem delegat als professionals. També som, en part, el que cantem. Cal donar nova vida a aquestes cançons perquè es puguin tornar a cantar en comunitat”.

Rosa Fabregat

L’escriptora, Rosa Fabregat, ha rebut el Premi Nacional de Cultura per la seva llarga trajectòria literària i de compromís cultural des que va començar a escriure als 14 anys. Ha conreat sobretot la poesia, però també la novel·la i l’assaig, des de llocs innovadors per a la seva generació, com ara la ciència-ficció i el feminisme. La seva trajectòria literària és constant i perllongada, sempre atenta a la problemàtica contemporània, sense renunciar a la confrontació entre realitat i la interpretació lírica. Combina la seva vocació literària amb la vocació científica. És doctora en farmàcia i fou la primera presidenta de la Societat Catalana de Ciència-ficció i Fantasia. Li ha lliurat el guardó l’escriptora Laia Noguera. L’escriptora de 89 anys ha agraït molt emocionada el reconeixement a la seva llarga trajectòria. Ha finalitzat el seu discurs exclamant “visca Catalunya lliure i feminista”. Finalment, el president de la Generalitat, Pere Aragonès ha conclòs l’acte destacant que “els Premis Nacionals de Cultura que atorga el CoNCA són reconeixements necessaris per empoderar la ciutadania i per oferir les eines que la societat necessita per esdevenir realment lliures i, per tant, per impulsar un país i una societat millors, una societat inconformista i amb ganes d’avançar”.

BONART_BANNER_180x180Baner-180x180-px

Interesatuko
zaizu
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90