M_Online_BONART_1280X150

Erakusketak

"Ressonàncies. Col·leccions Fundació Mapfre" a l'Espai 2 del KBr Fundación MAPFRE

\
bonart barcelona - 26/05/22

Centre de Fotografia KBr Fundación MAPFRE presenta, del 26 de maig al 4 de setembre, Ressonàncies. Col·leccions Fundació Mapfre. Comissariada per Joan Fontcuberta, la mostra es planteja com una mena de manifest experimental que explora el que ens diuen les imatges del passat i com ressonen en el present a través de 36 obres de les Col·leccions Fundación MAPFRE i aproximadament 45 obres d’artistes contemporanis entre fotografies, vinils i videoprojeccions. 

Ressonàncies ofereix una nova interpretació, allunyada de l'habitual, dels fons de la Fundació i que permet que aquests continuïn vius en el temps, ja que dialoguen i es confronten amb altres artistes i imatges i ofereix la possibilitat d'establir noves mirades. Una de les accepcions del concepte de ressonància fa referència a l’àmbit artístic. Tal i com la defineix el comissari de la mostra, Joan Fontcuberta, es tracta "del joc de correspondències que estableix una sintonia entre diferents obres, i que d’aquesta manera propicia un diàleg entre els seus respectius autors i els períodes en què van ser fetes".

Seguint aquesta definició, el comissari ha tret a la llum obres d’artistes com Lee Friedlander, Garry Winogrand, Helen Levitt, Robert Adams, Diane Arbus i Emmet Gowin pertanyents a les col·leccions de Fundación MAPFRE, i les ha fet dialogar amb les de diversos artistes contemporanis – Paolo Cirio, Juana Gost, Miquel Àngel Tornero, Kurt Caviezel, Jon Rafman i Joachim Schmid– amb la voluntat que les imatges d’aquests fotògrafs ja clàssics es "desfossilitzin", que surtin del passat i ens parlin del present.

A banda de les reverberacions entre uns i altres artistes, l’exposició vol mostrar el camí que va des de la fotografia a la postfotografia: el mitjà fotogràfic, com a mínim al començament, ens prometia la memòria i la veritat. Ara, en l’època d’internet i de les xarxes socials, tots tenim un telèfon amb el qual podem captar instants. Les imatges es poden baixar de Google, els ordinadors es hackegen, i reconstruïm aquesta veritat segons les nostres necessitats.

Aquest nou ús del mitjà ha comportat la transformació dels principis i dels valors pels quals ens regim en el nostre dia a dia. Davant de tot això, hi ha nombrosos artistes que amb la seva obra miren de posar en relleu aquestes qüestions i posen en el punt de mira temes com ara l’ètica de la imatge, la manca de privacitat, la sobresaturació, la substitució de la vida real per la de la pantalla, o senzillament els canvis de paradigma que es van succeint i com ens hi adaptem des que vivim en l’era digital.

BONART_BANNER_180x180Ver_llover_Bonart_180x180 px

Interesatuko
zaizu
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88