Després de 12 anys sense exposar a Barcelona, Mario Pasqualotto (Barcelona, 1953) presenta la seva exposició Dive! Immersió, que és una sèrie inèdita de caixes de llum que representen meduses i paisatges aquàtics, vinculats amb el tema del canvi climàtic, a la Pigment Gallery del carrer Trafalgar número 70.
Aquesta exposició que s’inaugurarà el 21 de maig es podrà visitar a la sala principal de la Pigment Gallery. Les obres brillaran de diversos colors, “pintades” amb bosses de plàstic i il·luminades per llums LED, i donaran vida a meduses, plantes i paisatges aquàtics. Dive! ens convida a submergir-nos i reflexionar sobre el consum del plàstic, la contaminació de les mars i la crisi climàtica.
Al llarg dels anys, Pasqualotto ha explorat múltiples llenguatges des de la instal·lació, la performance o la pintura-escultura, sempre qüestionant-se sobre la forma tradicional de fer pintura, buscant maneres d'investigar els seus límits i reinterpretar-la. Hereu dels artistes de l'Art Povera que va veure durant la seva adolescència en els 60 quan vivia amb la seva família a Milà; com ara Luciano Fabro, Mario Merz o Jannis Kounellis; va absorbir l'ús de materials humils i pobres, adoptant-los per a crear obres noves i explorant el pintar sense utilitzar olis o acrílics, si no, buscant alternatives a la pintura. Els diversos materials que afegeix a la seva obra li permeten crear formes que semblen pictòriques sense ser-ho, modificant-los i canviant les seves característiques, adaptant-los a les seves necessitats estètiques i conceptuals. En Dive! Immersió, Pasqualotto presentarà una sèrie inèdita de caixes de llum. Un llenguatge amb el qual va començar en 2008 i que li permet “pintar sense pintar” i explorar les possibilitats pictòriques de les bosses de plàstic. Les meduses i paisatges marins de les seves obres les aconsegueix a partir de l'acumulació de les bosses que ha anat col·leccionant de múltiples llocs i països, i que il·lumina amb llums LED per darrere, accentuant la intensitat del color i definint les formes representades. Finalment, les emmarca en ferro forjat per ell mateix i és així com dona vida a les seves fascinants caixes de llum. Les bosses de plàstic són una peça essencial per a comprendre la reflexió ecològica de l'artista. Les usem, les descartem, les reutilitzem o les trobem dispersades en el medi ambient.
Segons la comissària d’aquesta exposició Natàlia Chocarro, “cobertes d’un tel d’opacitat, les aigües es debaten entre la seva fluïdesa i l’espessor que l’home li imposa, entre la regeneració perpètua i l’extinció impostada”.
Chocarro descriu les obres de Pasqualotto com una cerca romàntica de la llum, citant les paraules de Johann Wolfgang von Goethe en el seu llit de mort: Més llum! Més llum!” sent aquest un símbol de coneixement. El Romanticisme, a més, va donar origen a una aproximació de l'ésser humà cap a la naturalesa, per l'admiració de la seva bellesa, o pel respecte i sorpresa que genera l'experiència del sublim. Però, els temps han canviat i la nostra contemporaneïtat exigeix noves maneres de relacionar-nos amb el nostre entorn i Pasqualotto les ha absorbit a través de la seva obra. Aproximar-nos a la naturalesa, és reflexionar sobre la petjada que deixem en ella, sobre com els paisatges han canviat a costa de la contaminació i reflexiona sobre l'emergència climàtica dels nostres temps.
Mario Pasqualotto, artista multidisciplinari
Pasqualotto és un artista multidisciplinari que investiga diversos llenguatges com la performance, la instal·lació, la pintura o la pinturaescultura. Els seus temes estan associats a la naturalesa humana, a les seves febleses i, més recentment, a l'ecologia. Des de molt jove va créixer influenciat per l'Art Povera que apareixia a Milà en la dècada dels 60’s, i dels qui va adoptar l'ús de materials trobats i els va afegir a la seva obra per a experimentar possibilitats pictòriques sense utilitzar la pintura tradicional. Al llarg de la seva trajectòria ha treballat entre Barcelona i el seu estudi de Nova Jersey (USA), Itàlia i Alemanya. Ha tingut exposicions a Nova York i Hong Kong, sent les més destacades a Espanya una exposició individual en la Fundació Vila Casas, el projecte de Llum Barcelona en 2020 en la Mies van der Rohe, diverses exposicions en la Fundació La Caixa, entre altres.
L’exposició es podrà visitar fins al 25 de juny del 2022 de dilluns a divendres de 10 a 20 h. del vespre, el diumenge de 11 a 14 hores i de 16 a 20 h. i els diumenges de 11 a 14 h. del matí.