El ministre de Cultura Miquel Iceta va visitar l'exposició "Una Casa per a Walter Benjamin" que s'està exposant fins al mes de juny a la seu de Barcelona de la Fundació Lluís Coromina, coproductora de la mostra. L'editor de bonart i director de la fundació Coromina, Ricard Planas, i el patró de la fundació Salvador Sarquella van explicar al ministre la tasca desenvolupada per l'entitat, així com la col·laboració amb la Fundació Angelus Novus (FAN); creada a Portbou i presidida per Pilar Parcerisas, disposa de la col·laboració, entre altres, de l'escriptor i polític Carles Duarte i esdevé una institució que potencia el llegat del pensador jueualemany. Així mateix, el ministre va rebrer el darrer número de la revista bonart on es posa de manifest amb un article aquesta exposició que ha liderat la presidenta de la FAN i el mateix editor de bonart i que després de començar el seu periple a Portbou i Barcelona està previst que viatgi a diferents països europeus. A l'acte hi va ser present l'arquitecte Joan Falgueras, que conjuntament amb Jordi Pigem, han dissenyat el que serà el futur nou centre.
Ricard Planas, explicant el projecte de la Fundació Coromina a Miquel Iceta.
Walter Benjamin és un dels intel·lectuals europeus més decisius del segle XX, Walter Benjamin, es va suïcidar a Portbou el dia 26 de setembre del 1940, en adonar-se que seria retornat a França i lliurat als nazis, que el consideraven, com a jueu i com a home d’idees socialment avançades, un enemic.
Acabava de travessar la frontera a peu per la muntanya amb grans dificultats. Ho havia fet acompanyat de Lisa Fittko, que en deixa testimoni al seu llibre La meva travessia dels Pirineus (Edicions Reremús-Fundació Angelus Novus, 2021). El gran artista israelià Dani Karavan, que ens va deixar el dia 29 de maig després d’una llarga i fecunda trajectòria, és autor d’un impressionant memorial que, en diàleg amb el paisatge, evoca a Portbou d’una manera emocionada la figura i el llegat del pensador alemany que va humanitzar amb lucidesa i dolor la nostra concepció i la nostra experiència de la història.
Els diferents integrants de la comitiva mirant els plafons de l'exposició. El primer per l'esquerra, Salvador Sarquella, patró de la Fundació Coromina.
Com cada any, coincidint amb l’aniversari de la mort de Walter Benjamin, l’associació Passatges i la Fundació Angelus Novus, amb el lideratge de Pilar Parcerisas i Carles Duarte i la ferma implicació de l’Ajuntament de Portbou, van organitzar una nova edició de l’Escola d’Estiu Walter Benjamin. Enguany, però, el programa, sempre interessant, d’aquesta convocatòria tenia un al·licient particular, la presentació del projecte que, gràcies al suport de Ferrocarrils de la Generalitat, els arquitectes Jordi Pigem i Joan Falgueras han imaginat per a la rehabilitació i la reforma de l’edifici de l’antic Ajuntament de Portbou perquè es converteixi en la Casa Walter Benjamin i sigui la seu de la ja notable biblioteca aplegada a Portbou sobre aquest formidable personatge, però també perquè sigui un espai per a actes i exposicions i esdevingui un centre d’estudi i difusió a l’entorn d’aquest influent pensador. La Fundació Lluís Coromina s’hi ha afegit amb la realització d’una exposició que, per mitjà de textos, plànols i imatges, ens permet capbussar-nos en aquest interessantíssim projecte arquitectònic, que envolta i cenyeix l’edifici antic i alhora dialoga amb el memorial situat ben a prop, a tocar del cementiri. Aquesta futura Casa Walter Benjamin, amb un plantejament auster i molt reeixit, esquiva grandiloqüències formals i cerca inserir-se de ple en l’escenari al qual vol integrar-se per ser-hi una referència que complementi i reforci amb naturalitat, sense artificiositat ni èmfasis vacus, el discurs que relliga profundament Walter Benjamin a Portbou. S’hi percep el missatge de recer, d’aixopluc per a qui fugia dels qui l’encalçaven perquè odiaven la llibertat de les seves idees.
Joan Falgueras comenta la maqueta del futur centre Walter Benjamin de Portbou. A banda i banda de l'arquitecte, Carles Duarte i Pilar Parcerisas.
Hi constatem el pes que s’hi atribueix als llibres i a la paraula com a suport per a la transmissió del saber, però alhora hi ha una invitació a un itinerari en forma d’helicoide entre la densitat de la terra i la llum de l’aire que ens duu fins a la coberta en una construcció d’orientació matèrica.
Cal esperar que ben aviat puguem celebrar la realització de la Casa Walter Benjamin, des de la convicció que constituirà un focus cultural de primera magnitud i amb una inequívoca vocació d’interacció internacional.
El ministre Iceta amb la revista bonart