L'exposició Maternasis, Noves incorporacions a la col·lecció d’Art de Postguerra i Segona Avantguarda, que es podrà visitar al MNAC del 28 d'abril al 26 de setembre, pren el nom del llibre icònic de l'artista Núria Pompeia, editat el 1967, permet descobrir creadores sorprenents, algunes fins fa poc temps oblidades, com Mari Chordà, Roser Bru, Parvine Curie i la mateixa Núria Pompeia.
Entre les obres d'aquestes creadores recentment incorporades a la col·lecció destaquen les que s'ocupen de qüestions de què la dona ha estat sovint desposseïda. Un d'aquests temes, paradoxalment, és l'embaràs, etapa clau de la maternitat, que concerneix íntimament la dona i té una dimensió misteriosa i profunda i alhora social. Aquest tema és excepcional en un corpus iconogràfic que ha estat dominat pels homes.
Roser Bru, Dona amb les seves parts
A les obres de Chordà, Bru o Curie, l’embaràs manifesta aquesta dimensió física i vital que porta a una meditació íntima dificil de compartir, però que l’art, conduït per aquestes artistes, arriba a suggerir. La mirada feminista de Núria Pompeia, que relata el procés de gestació amb ironia i objectivitat, assenyala la soledat de la dona i adquireix una dimensió social i política.
El conjunt que ara presentem, que comprén tots els originals que van formar part del llibre i alguns estudis, permet abordar les dimensions múltiples d’una experiència a la vegada quotidiana i transcendent. Aquestes obres d’art contemporani s’acompanyen de la Mare de Déu de la Bona Esperança, del Cercle d’Osona, primer quart del segle XVI, que mostra una iconografia similar. Aquesta mostra és un pas més en la construcció de la col·lecció d’Art de Postguerra i Segona Avantguarda, ajuda a completar el seu relat històric i respondre a la necessitat patrimonial de l’art català d’aquest període.
En paral·lel a l’exposició el museu porta a terme una sèrie d’activitats sobre les artistes representades i sobre la qüestió de la maternitat a càrrec de reconegudes especialistes de la història de l’art i el feminisme, amb la voluntat d’establir un debat obert inscrit en les preocupacions socials del nostre temps.