El Casal Solleric inaugura el 13 d’abril l’exposició Ressò-Art Sonor i Música Experimental a Mallorca, una aproximació a l’art sonor i la música experimental a Mallorca des de 1970 fins a l’actualitat. Comissariada pel director del Museu de la Música de Barcelona, Jordi Alomar, la mostra abasta manifestacions artístiques diverses, des de documents i audiovisuals fins a obra artística. A més, es planteja per primera vegada una visió conjunta d’àmbits i problemàtiques.
El tinent de batle de Cultura i Benestar Social, Antoni Noguera; la directora general d’Arts Visuals, Aina Bausà; el coordinador general de Cultura, Miquel Àngel Contreras; Jordi Alomar i alguns dels artistes que hi participen han presentat la mostra que es podrà visitar fins al 26 de juny.
“Jordi Alomar ens ha demostrat que l’art sonor i la música experimental a Mallorca conformen un camp molt ric que s’ha de valorar i visibilitzar”, ha comentat Bausà, a més de destacar “el gran nombre d’artistes” que hi participen en aquesta “exposició calidoscòpica”.
Per la seva part, Alomar ha considerat que “cal fer justícia al patrimoni sonor” de les Illes. “Estic contentíssim que la crida de fa dos anys, en plena pandèmia, hagi acollit tan bé aquesta proposta i que tot s’hagi pogut ajuntar en un espai tan emblemàtic com el Casal Solleric”, ha afegit, a més de remarcar l’elevat nombre d’artistes que hi participen: “35 amb obra exposada, 60 si comptan els àudios enregistrats”.
Per acabar, Noguera ha assenyalat que “els espais públics també han de ser llocs de reflexió i d’investigació”. “Connectar les arts visuals amb l’art sonor i la música experimental n’és un exemple. Es tracta de tractar la cultura com un ecosistema on tot està connectat”, ha afegit.
L’exposició segueix l’empremta i la reverberació de l’estada de John Cage a Mallorca –dins del seu viatge a Europa l’any 1930. De fet, els seus escrits testimonien que els temps que va passar a l’illa, que va ser decisiu per a la seva vocació de compositor: a Mallorca va escriure música per primera vegada i va triar el camí de l’exploració sonora.
Cada proposta de Ressò planteja una manera radical d’entendre el so com a fenomen que altera el medi: des de la seva absència, petjada, projecció utòpica o des de l’apropiació i manipulació dels sistemes de reproducció tècnica. Cal remarcar que aquest projecte, que s’ha produït en col·laboració amb la Fundació ACA, ha nascut a partir de la crida de projectes de creació i recerca 2020.
Artistes participants: Llorenç Barber, Guillaume Barth, Bennàsser-Colom, Besllum (Pau Caracuel i Joana Maria Pericàs), Bartomeu Cabot, Antoni Caimari, Xavier Carbonell, Ramon Codina, Neus Estarellas, Júlia Febrer, Agustí Fernández, Tolo Garcies, Ferran García Sevilla, Xavier Gelabert, Joana Gomila i Laia Vallès, Txema González, Damià Huguet, Miquel Àngel Joan «Llonovoy», Montserrat Llabrés, Víctor Moragues, Biel Oliver (AKA Sociedades en Tetra Brik), Jaume C. Pons Alorda, Kake Portas, Joan Roig, Xesca Salvà, Eudardo Scala, Joan Serra, Pedro «Trotz», Marc Vilanova, Margalida Villalonga, Wolf Vostell.