L'Arxiu del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya serà el primer arxiu privat a integrar-se com a secció a l’Arxiu Nacional, d’acord amb el Decret de 2019. El Decret 48/2019, del 5 de març, de les seccions de l'Arxiu Nacional de Catalunya va crear la possibilitat que arxius privats amb documentació prou rellevant, que formi part del patrimoni documental de Catalunya, puguin establir una especial relació de suport i col·laboració amb l’Arxiu Nacional, esdevenint-ne seccions.
D’aquesta manera, el Departament de Cultura concretava la seva voluntat de:
Com a condició prèvia, el decret fixava que aquests arxius privats, que en tot cas mantindrien l’autonomia en la seva gestió, haurien d’estar integrats dins el Sistema d’Arxius de Catalunya (SAC), pas que l’arxiu del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC) ha fet ara. El SAC és el conjunt d’òrgans de l’Administració i d’arxius que garanteixen la gestió, la conservació, la protecció i la difusió i l’accés a la documentació de Catalunya.
El Col·legi d’Arquitectes de Catalunya disposa d’un arxiu de llarga trajectòria, resultat de més de 50 anys d’activitat. De fet, està considerat un dels arxius d’arquitectura més importants d’Europa. Conserva més de dos milions de documents en diferents suports i formats, integrats en aproximadament 150 fons procedents de diversos despatxos d’arquitectura, arxius fotogràfics (com el fons de Francesc Català-Roca, del qual ara en celebrem el centenari) i també un important fons de planimetria i cartografia.
La integració de l’Arxiu del COAC com a secció de l’Arxiu Nacional facilitarà la convergència en els mètodes de treball pel que fa al tractament arxivístic, la conservació i la digitalització dels fons documentals, així com la sortida conjunta, a l’abast de tots els ciutadans, de les descripcions i reproduccions dels fons i documents a través del Portal Arxius en Línia.