El cineasta, pensador i polític Pere Portabella ha estat investit per la Universitat de Girona (UdG) com a doctor honoris causa. La cerimònia d'investidura tindrà lloc el 10 de febrer a la sala de graus i tot coincidint amb aquesta fita, els ajuntaments de Girona i Figueres han organitzat diverses activitats culturals per commemorar Pere Portabella.
El Bòlit. Centre d'Art Contemporani de Girona ha organitzat dues exposicions en homenatge al cineasta amb els títols Acció Santos (sobre la complicitat de Portabella amb el músic Carles Santos) i Gosar Poder (amb una instal·lació d'Isaki Lacuesta a partir de la pel·lícula de Portabella Poetes Catalan sde 1971). Alhora, el Museu de l'Empordà de Figueres reobrirà les portes el proper 5 de febrer amb l'exposició Pere Portabella. Art i vida, mostra que recull la relació del cineasta amb altres artistes com Joan Miró, Antoni Tàpies, Antonio Saura, Manolo Millares o Miquel Barceló.
Amb aquesta distinció la UdG vol reconèixer la llarga trajectòria de Portabella, tant al camp cinematogràfic i cultural com a l'esfera social i política on s'ha significat pel seu compromís per les llibertats i les pràctiques artístiques lligades a les avantguardes. Pere Portabella, a través de la seva productora Films 59, va impulsar alguns dels títols emblemàtics del cinema espanyol com Los Golfos (Carlos Saura, 1959), El Cochecito (Marco Ferreri, 1960) o Viridiana (Luis Buñuel, 1961), l'única pel·lícula espanyola que ha obtingut la Palma d'Or del Festival de Cannes. Com a director, després d'uns treballs curts amb Joan Miró, va debutar al llargment el 1968 amb Nocturno 29 i al seu cinema uneix l'herència de la cultura d'avantguarda amb els llenguatges de ruptura. Altres títols significatius de la seva carrera són Vampir-Cuadecuc (1970), Informe general (1976), Pont de Varsòvia (1989), El silenci abans de Bach (2007) o Mudança (2009).