L'Escola d'Art de la Diputació a Tortosa, plaça Sant Joan 5, presenta el Programa d'activitats culturals i artístiques del mes de maig de 2018.
A partir del 4 de maig a les 18.30 h presenta l'exposició Escenes de l’erm de Josep Salmeron. S’entén per escena la representació, dotada de coherència i unitat en sí mateixa, d’un esdeveniment en el qual prenen part vàries figures. Pintar una escena comporta necessàriament la simulació del món, i això implica tractar amb qüestions pròpies de la pintura il·lusionista tradicional com la llum, el rostre, les figures i el paisatge.
No obstant això, les Escenes de l’Erm han passat pel sedàs de la tradició de la pintura moderna i es mouen entre la presència de les imatges i la seva negació, entre la creació de sentit que ens dóna la relació amb allò real i la suspensió d’aquest sentit.
Josep Salmeron és pintor. Ha fet exposicions individuals a l’Escola d’Art de Tortosa, al Museu d’Art Modern de Tarragona, a la Capella de Sant Roc de Valls, al Museu de l’Ebre i al Castell del Paborde de la Selva del Camp.
A partir del 9 de maig a les 18.30h presenta Pintar amb les paraules de Yoshi Hioki. Contes i la poesia haiku són els dos instruments principals del meu discurs artístic. Ens apropem, narrat en viva veu, als elements: motius, símbols, trames... elements compositius de les formes expressives de les històries. També descobrirem la importància dels sentits dins els poemes haiku.
Yoshi Hioki (Osaka-Japó) és un “katari-ka”, narrador d’històries professional. Explicar conte per a ell és pintar imatges amb les paraules i el silenci. Llicenciat en Belles Arts per la UB es dedica també a fer tallers de sensibilització artística.
El 16 de maig de 10.ooh a 13.30 h i 15.00 a 18.00h s'ofereix el taller Construcció de forns de paper per a raku: Urban kiln a càrreg de Sergi Pahissa. Construcció d’un forn utilitzant material reciclat com paper, barbotina i llaunes. Decoració amb tèniques noves entre les quals Horsehair. Activitat amb inscripció prèvia i places limitades.
Sergi Pahissa (Molins de Rei, 1976) és artista especialitzat en ceràmica. Ha obtingut nombrosos premis i realitzat exposicions i performances.
El dia 18 a les 18.30 Valentín Roma ofereix la xerrada Deshacer el museo. A partir del treball en la direcció de La Virreina Centre de la Imatge des 2016 s'explicaran els objectius, les interlocucions i els processos de cooperació duts a terme en aquests dos anys de nou enfocament institucional.
Valentín Roma és doctor en Historia de l’Art i Filosofia per la Southampton University (Winchester School of Art) i professor del departament d’Història de l’Art Contemporani de la UAB. Ha estat cap d’exposicions al MACBA i actualment és director de La Virreina Centre de la Imatge de Barcelona. Comissari d’exposicions nacionals i internacionals, va comissariar La comunitat inconfessable, primer pavelló de Catalunya per a la 53 Biennale de Venezia 2009. Assagista, crític d’art i escriptor.
El dia 23 a les 18.00h Mariona Moncunill ofereix la xerrada Agafar el museu pel mànec: museus amateur i l’accés al joc del patrimoni. Els museus amateur són aquells museus que algunes persones fan a casa o a espais familiars invertint-hi el seu temps lliure, el seus diners i el seu esforç. Fets per plaer, per compromís amb els seus contextos socials, i per l’orgull de mostrar la pròpia història i l’enorme feina feta, aquests museus ens permeten posar en dubte alguns dels donats per descomptat de qui i com es gestiona el patrimoni.
Des dels marges de la museografia i la museologia més institucionals, persones i col·lectius prenen la iniciativa de crear i gestionar el seu propi patrimoni cultural de forma creativa, crítica i compromesa. Però què més hi ha darrera dels museus amateur? Quins beneficis en poden treure els seus fundadors? I els contextos en els que s’insereixen?
A la imatge, Urban kiln de Sergi Pahissa.