Hans & Fritz Contemporary, carrer de Sant Gil 17 de Barcelona, presenta a partir del 10 de maig al l’exposició Night-Time = Darkness de l'artista Satoshi Hashimoto.
Hashimoto és actualment un dels artistes més “alarmants” de Japó, produint obres d’art en forma de performances, accions i instruccions destinades a induir als espectadors a qüestionar el seu paper en l’experimentació de l’art.
En l’experiència de l’apreciació de l’art, hem adquirit el hàbit de jugar el paper del espectador de l’art, que s’assigna com una part de la estructura de l’artista/obra d’art/espectador. En general, no podem portar els nostres sentiments personals i assumptes privats a una galeria d’art perquè hem de tractar d’interpretar la obra d’art de forma objectiva i d’una manera correcta. Explorant el que ell anomena fuka, un terme que apunta a una sensació de suspens, risc i pressió, Hashimoto interromp aquesta estructura.
En una exposició d’art, els espectadors no només estan influenciats per la obra d’art i l’espai, sinó que també estan significativament influenciats pels propis espectadors. Els espectadors no són existències transparents en el espai de l’exposició. A vegades, són encara més reals i actius que les obres d’art i tenen la capacitat de provocar que alguna cosa passi inadvertidament.
Es pot anar més enllà i dir que el espai existeix per instal·lar espectadors en lloc de obres d’art, i que les obres d’art actuen com a assistents per produir l’actuació. A l'oferir una sortida de l'”art del dia a dia”, les instruccions i microaccions a vegades irracionals d’Hashimoto transcendeixen qualsevol frontera lliurement, plantejant una qüestió al nostre principi d’existència.
A la imatge, obra de Satoshi Hashimoto.