La valoració que el públic fa de l’oferta cultural de Girona és excel·lent, ja que un 77,5% de les persones usuàries de cultura a la ciutat la qualifiquen de “bona” o de “molt bona”. Aquesta és una de les dades destacades que s’extreuen de l’estudi del mapa cultural de Girona, que han presentat l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Carles Ribas, i el director de Bissap, la consultoria de gestió cultural que ha fet l’estudi, Jaume Colomer.
Les dades d’ocupació de les activitats culturals analitzades també són positives, ja que la mitjana de participació en les propostes és del 80%. El perfil de la persona que consumeix cultura a Girona és una dona (més del 65% del públic), de 38 a 50 anys (un 36,4% del total) i que viu a la ciutat de Girona (un 58,4% del total, davant del 35,1% que viuen en un altre municipi de les comarques gironines).
L’estudi també posa de manifest alguns aspectes sobre els quals hi ha marge per millorar, com la necessitat d’incrementar el foment de les activitats de creació i formació. En aquest sentit, l’alcaldessa de Girona ha destacat que “cal treballar intensament en la cultura com un motor de dinamització i transformació de la ciutat i incidir en els àmbits de la formació i la creació, sense oblidar la difusió”. Per aconseguir-ho, Madrenas ha posat èmfasi en la “generació de nous espais” –com la nova seu del Bòlit del Pou Rodó, l’inici de les obres de l’antic Cinema Modern o la futura Casa Pastors- i el treball per “augmentar el dinamisme del sector cultural” a través, per exemple, de la subvenció de més de 3.600.000 euros que ha estat atorgada a l’Ajuntament de Girona en relació amb les indústries culturals i creatives en el marc de la convocatòria dels projectes d’especialització i competitivitat territorial (PECT).
Pel que fa a la diversificació de l’oferta als diferents sectors de la ciutat, l’alcaldessa ha assenyalat que “cal trobar fórmules perquè la política cultural es pugui exercir a tots els barris” i ha ressaltat el projecte de La Volta com a exemple de la diversificació de l’oferta cultural als barris. Actualment un 32,8% de les activitats culturals es concentren al Barri Vell, un 8,7% al Mercadal, un 7,7% a l’Eixample Nord i un 7.1% a l’Eixample Sud. Cal assenyalar que els principals equipaments cultural de la ciutat, com són el Teatre Municipal, l’Auditori de Girona, el Centre Cultural La Mercè, el Cinema Truffaut o la Biblioteca Carles Rahola, es troben en aquests barris.
L’estudi del mapa cultural de Girona s’ha elaborat a partir de l’anàlisi de la programació cultural de l’Ajuntament de Girona i d’altres agents, de la qual es van extreure 6.126 pràctiques culturals al llarg del 2016; l’anàlisi de les dades de
ticketing, generades pel sistema de venda d’entrades de la programació escènica i musical de 2015 i 2016 de l’Auditori, el Teatre, la sala La Planeta i els espectacles del pavelló de Fontajau; una enquesta electrònica feta a una mostra de 14.779 persones de la base de dades del Club Girona Cultura, i vuit grups de debat, formats per entre 10 i 15 persones i personal tècnic municipal de l’Àrea de Cultura. Tal com ha explicat el regidor de Cultura, Carles Ribas, tota aquesta informació possibilita “fer una fotografia real i molt clara de quin és l’estat cultural de la ciutat de Girona i ens permet treballar pel futur cultural del municipi”.
Podeu consultar més informació sobre l’estudi al web
http://www2.girona.cat/ca/cultura_mapa