L’obra La nena obrera viatja a Alemanya per formar part de la gran exposició dedicada a Karl Marx en el seu bicentenari. El Museu d’Història de Catalunya ha prestat l'obra La nena obrera al Museu de la Ciutat Simeonstift Trier (Alemanya) per l’exposició que s’hi celebra en ocasió del bicentenari del naixement de Karl Marx.
L’obra ha estat seleccionada com a obra destacada dins l'art europeu del segle XIX per il·lustrar la introducció del treball infantil i femení en la Revolució Industrial.
El dia 5 de maig de 2018, se celebra el bicentenari del naixement del filòsof Karl Marx i, per a l’ocasió, la seva ciutat natal, Trèveris, i l’estat federat de Renània-Palatinat han organitzat un ampli programa commemoratiu que gira a l’entorn d'una exposició sobre la vida i obra d’aquesta important figura.
L’exposició, titulada Karl Marx 1818-1883. Leben. Werk. Zeit, durarà del 5 de maig al 21 d’octubre i tindrà lloc en dues seus: el Museu de la Ciutat Simeonstift Trier (Stadtmuseum Simenostift Trier) i el museu regional Rheinisches Landesmuseum.
“La nena obrera” formarà part de l’exposició que es celebrarà al Museu de la Ciutat Simeonstift Trier, dedicada a la biografia i les etapes de la vida de Karl Marx i la seva època. Un dels temes que tractarà l’exposició és la introducció del treball infantil i femení en la Revolució Industrial, tema del que la “Nena Obrera” n’esdevé una representació molt reeixida i gairebé única dins l’art europeu de l’època. A més, es dona la circumstància que la primera versió d’aquesta obra es va exposar a Berlin l’any 1891.
‘La nena obrera’ és una obra que ha esdevingut emblemàtica dins el corrent artístic del realisme social del segle XIX. La pintura presenta amb molt detall una nena treballant en un teler i esdevé una imatge selecta del treball infantil femení en la industria tèxtil, sector predominant en la primera industrial de Catalunya. L’obra és una segona versió que, sobre el mateix tema, va realitzar Joan Planella i va ser premiada amb la tercera medalla a l’Exposició Nacional de Belles Arts de 1884 i va figurar a l'exposició Universal de Barcelona de 1888 amb un gran èxit.
Mentre duri el préstec, al Museu d’Història de Catalunya es podrà veure una reproducció fotogràfica de l'obra en substitució de l'obra original, que de manera habitual està exposada a la tercera planta del museu.
A la imatge, "La nena obrera" (detall).